Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Windows10 nepotřebné soubory

Od: marek24 odpovědí: 25 změna:

Dobrý večer chtěl bych poradit ohledně windows 10tek .. mám strašně malou kapacitu v SSDčku a chci se zeptat na nějaký toolbox.. který dokáže kompletně z windowsu odstranit vše nepotřebné .. ikdyž se to nezdá ale hluboko strašně hluboko v systemu C jsou soubory které žerou hodně ale hodně místa a jsou kničemu .. nechci se dotoho moc vrtat ale byl bych nesmírně kdyby mi někdo dal link na nějakej funkční toolbox .. nechtěl bych si instalovat LITE verzi win10ek

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Co je to za počítač? Stolní? Tak tam bych přidal klasický disk za pár stovek a na něj přesměroval všechny adresáře kde jsou uživatelská data.

Je to Notebook? V tom případě bych ten SSD vyměnil za větší. Pokusy o úklid hromady minisouborů stratíš hromadu času a výsledek nebude nic moc. Případně si můžeš systém posrat a budeš mít vystaráno. Když už něco uklízet, tak: Adresáře Temp a Stažené soubory. Zahodit staré body obnovy. Zahodit možnost návratu k předchozí verzi Windows.

Kromě toho bude novější SSD rychlejší a předejdeš riziku že se ti znenadání vysype (SSD má omezenou životnost).

marek24
hodnocení

Mám 120gb ssd je to stolák ale na aktualizace to nevystačí ze 120 mejvam tak 70 , 60 postupem času to spadne až na 20 .. nebo nejlépe bych chtěl nainstalovat do kompu nějakou custom verzi windows 10tek nechci lite protože tam nefunguje všechno

120G stačilo před několika lety, dnes je to málo. Mám to v notebooku podobné, jenom na ten 256 jsem přešel už před několika lety. A to mám v notebooku ještě druhý disk.

Hodně místa zabírá hibefil.sys-zakázat hibernaci, a body obnovy-nastavit velikost. Pak lze ještě nastavit stránkování pamětí, ale záleží na tom, kolik máš fyzické RAM.

marek24
hodnocení

Takže hibernaci bych mohl odstranit .. tyhle funkce nepouživam a ani režim spánku ja to vždycky vypínám
marek24
hodnocení

mám 16gb ztoho asi 1,5 využivá systém ..

Windows 10 dělají podvod, ač máte nastaveno vypnutí, stejně hybernují. Což u SSD nedává žádný užitek. U SSD možná urychlí start. U SSD disků vypnout RYCHLÉ SPUŠTĚNÍ.

Napájení a režim spánku > dole Další nastavení napájení > vlevo Nastavení tlačítek napájení > Nahoře Změnit nastavení, které nyní není k dispozici > zrušit zatržení Zapnout rychlé spouštění. Teprve potom dochází k vypnutí, jak známe z Windows 7.

V případě RESTART, stejně neprojdou vypnutím, ale jen rychlou hybernací, což může být důvodem, že pokud změníte například ovladač, hle po restartu je původní. Zkrátka Microsoft, zase vymyslel blbost. Přece VYPNOUT znamená vypnout.*cert*

Jestli máš 16 GB RAM, tak zakaž stránkování...

marek24
hodnocení

Už se stalo

marek24
hodnocení

Jo díky za rady strašně pomohlo a budu si to v budoucnu už dělat automaticky správně

hodnocení

1x
Ja bych pro zacatek zacal jinak. Stahni si program, pres ktery projedes disk a ukaze ti kde, co a kolik zabira mista- viz link
120GB neni zrovna hitparada, ale staci to. Jenze zalezi hodne na tom co tam mas. Osobne u stolniho pc bych lupnul druhy disk a na nem mel data, protoze to si myslim, ze bude tvuj problem.
portableapps.com/...

regine2*
hodnocení

1x

60GB na systém i s pár programy stačí, užívám na SSD. Zbytek dat mám na USB externím disku. Mazání dost DOBRÉ a BEZPEČNÉ obsahuje Windows 10. Návod: servispckupka.cz/... Pokud víte, co děláte, lze používat pro průběžné mazání BleachIt bleachbit.org/... Neinstaluje se (rozbalit - spustit), zatrhnout co mazat, je v češtině. Ale pokud by jste nebyl/nebyla/nebyli leniví si něco dohledat, spousta návodů na netu i zde v diskusích poradte.cz/...

hodnocení

1x

120 GB je na systém, programy a osobní soubory málo, pokud tedy máš jen jeden disk. Stejnou velikost mám jen na systém a programy a to musím mít zakázáno hyberfil, body obnovy nastaveny na 4 giga a pagefile tak 2 giga, aby mi zůstalo nějakých 20-30 G ze sto dvaceti. Takže jak ti tady radí, dokup klasickou plotnu minimálně 500 GB, ale dnes je už trend 1 TB, myslím že vyjde cenově i líp. Tam si přetáhni domovské adresáře knihoven a všechny osobní soubory.

regine2*

Nesouhlas pro systém. support.microsoft.com/... Takže min. požadavek na disk pro systém dle Microsoft = 16 GB for 32-bit OS or 20 GB for 64-bit OS. Samozřejmě pro osobní data a SW druhou pamětovou oblast (externí disk, ext. USB-fleš...NAS, cloud...). Jak uvádím, dlouhodobě provozuji s "nutným"SW (Skype, LibreOffice, Chrome, PDF Reader) na 60GB. Zbytek portable SW na externím HDD (Gimp, FreeCommander, 7-zip, Capture2Text, VLC, Winamp, ...).

marek24
hodnocení

Ale já bych spíše požadovat nějakou čistou verzi windows 10 která je ořezaná od těch všech zbytečnosti ale samozřejmě musí na ní taky něco fungovat zkoušel jsem pár verzí .. a nešlo tam třeba půlka věcí tak se těch lite windwos 10 straním

1. Ořezaná verze pro laika je cesta k neřešitelnýmn problémům, 80% věcí nebude funkčních. Jsou návody na netu, mají asi 5 stran a slouží hlavně k zajištění bezpečnosti. Nic ale nenainstalujete, spousta SW nespustíte ..., update Windows skončí černou obrazovkou.

2. SSD s kapacitami 250GB nebo 500GB je spotřebák. Kolik stojí náplň do ink-tiskárny, toner?

3. Potom - neplést si soubory a běžící služby v paměti RAM.

4. Soubory hluboko - no, jenže knihovny je potřebují. Jde o zřetězené provázání.

5. Pokud mermomocí chcete jen na minimum - užijte jiné operační systémy založené na Linux (Puppy Linux, antiX) nebo FreeDOS.

Musím se smát... Co jsou to "zbytečnosti"?

@regine Ale jistě, pro samotný systém stačí těch 20 GB, ale píšu, že jsou na SSD ještě i programy.

marek24
hodnocení

Zbytečnosti jako je telemetrie nebo cortana který v systemu žerou taky docela dost a je potřeba je vypnout nebo odstranit uplně .. všechny new perfomance souboury a přeformovat je do oldiest který vubec nic nežerou , též jsem zapomněl zminit onedrive taky zbytečnost pro uživatele jako jsem já který to nezapne .. proto jsem se ptal na nějaký toolbox který by dokazal system přepnout do LTSB režimu

marek24
hodnocení

Dělat to přes powershell je docela na dlouhé dny .. všechno po jednom komu by se to chtělo dělat ..

shaill
hodnocení

0x

Klikni na systémový oddíl pravým, dej vlastnosti, vyčištění disku a v levo dole máš možnost vyčistit systémové soubory.. Vymaže to předchozí instalace Windows (Pokud si upgradoval např. ze 7).. Nepotřebné Windows update věci atd..

marek24
hodnocení

Právěže max co mužu vymazat je nějakých 240mb to mi moc nepomůže :D a kde je zbytek těch 80gb asi fuč :D fakt nevim ..system si vždycky vzal nějakých 20-25gb
razman

Nevim jak u Win10 ale Win 7 v mém případě po čisté instalaci si vezmou z disku 8,5 GB včetně už předem integrovaných aktualizací a tedy předpokládám,že to u desítek může být podobné,protože windows,pokud bych je přirovnal k automobilu,tak mají v kufru místo jedné rezervy rovnou čtyři.

Stačí odstranit naprosto zbytečné ovladače všech možných i nemožných periferií,spousty jazykových verzí,klávesnic,nadbytečné druhy písma,u desítek jistě také úžasný store a spousty přibalených zbytečných aplikací ale je velmi pravděpodobné,že se desítky budou takovému zeštíhlení usilovně bránit.Upravit si windows podle svých představ bohužel není záležitostí na jedno kliknutí a určitě není vhodné pro začátečníky ale je každopádně možné tyto úpravy zrealizovat a následně bez problémů systém spokojeně užívat

marek24
hodnocení

https://web.tobynet.eu/obsah/reinstall/win10lite.php lidi našel jsem to ! to je to co hledám

doplněno 17.06.20 16:23:

tohle též

marek24
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]