Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zálohovat systém i programy

Od: tes odpovědí: 12 změna:

existuje zálohovací sw pro vytvoření zálohy systému a nainstalovaných programů na druhý disk bez jeho vymazání? Třeba na druhém disku udělat adresář Kompletní záloha C: aby bylo možné původní C: uvést do stavu doby zálohy? Klonovací sw maže cílový disk, což nechci

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

inspa*
hodnocení

2x

Klonovaci sw cilovy disk nemaze, pokud napr klonujete do souboru - obrazu (např. *.iso).

hodnocení

0x

Třeba vám pomůže tohle. Nebo tohle.

Nebo tohle poradte.cz/... - Stále se vracející témata? Stačí dohledat.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, je i možnost stáhnout si zdarma libovolné Live CD s OS Linux, vypálit na medium a nabootovat z něho, Potom pod Linuxem zkopírujete nejen OS Windows, ale i vše ostatní. Ovšem, bude Vám chybět zavaděč OS, tak pouhé zkopírování na oddíl C nového HDD nestačí a OS Windows nenabootuje (ale zálohu souborů budete mít pro přepsání OS Windows po jeho čisté instalaci a pod OS Linux). Zdravím!

doplněno 03.06.20 18:51:

tes - Vy si zkopírujete celý oddíl C (OS Windows + programy), tak by to potom mohlo fungovat. Ovšem, nesmíte ten oddíl C formátovat, ale jenom soubory vymazat (pod OS Linux).

tes
hodnocení

mohu tomu rozumět tak, že po zkopírování C do nějakého adresáře na jiném disku, po nějaké době vymazání C a nakopírování zpět se winy nespustí? Když udělám čistou instalaci win jak tam dostanu programy z původního disku?

Nekomplikovat. Pokud chcete mít plně obnovitelné i s boot-ováním, musíte klonovat. SW i zadarmo je dostatek.

Příklad - napadne malware systém, rozdrbu si systém vlastní blbostí, ze záhadných příčin nenaběhne systém (vadný updata Windows 10 - docela běžné) ... během 5 až 10 minut obnovím z klonu a v pohodě. Bez hledání chyb a dotazů na diskusích. Samozřejme, nejlepší je mít proto disk rozdělen na dva oddíly/partition - systém s instalovanými programy (oddíl do 100GB bohatě stačí - mám u Win 10 oddíl 80GB s využitím 45GB) a druhý na uživatelská data.

tes
hodnocení

díky, zkusím udělat kopii a modlit se abych to nepotřeboval. Kdysi jsem dělal kopii se sytémem na jiném disku podobně na XP, ale W7 už odmítalo některé soubory smazat. Linuxem jsem to nezkoušel. Teď mám W10, uvidím.

díky

tes
hodnocení

Mám Mint na jiném disku a ten mi nedovolí přístup na disk s W10, takže to asi není cesta.

to regine: a čím a jak to klonování udělat. Mám druhý disk 1T a chtěl bych do něj tu zálohu udělat. Je tam 500G dat a nechtěl bych o to přijít. Moc tomu klonování nerozumím a neumím anglicky. Klon znamená přesunutí systému a programů na jiný, čistý disk nebo je to jinak?

díky za trpělivost.

Už jsem jednou uvedl odkaz: poradte.cz/...

Stručně - Klonování umí obnovit komplet nastavení. Například koupím nový disk a z klonu udělám jeho 100% otisk (se všemi systémovými nastaveními). Vložím potom nový disk (HDD nebo moderní SSD) do počítače po starém disku - zapnu - a jede to. Z klonu mohu vytahovat i jen soubory, kterém jsem si smazal omylem a podobně (neumí každý klonovací program).

Kopírování nebo zálohování je jen kousek toho, co obsahuje klon. Tím neříkám, že zálohování není k zahození.

Na internetu i v češtině k dohledání spousta návodů. I nafilmovaných na Youtubecom.

Nejlépe je klonovat z externího nosiče - dnes USB flešky. Již v odkazu zmiňovaný Acronis True Image po instalaci umí vytvořit takovou USB-flešku.

regine2*

Acronis True Image - Návod ke stažení v češtině. Program (ATI 2020) je počeštěný. Popisují placenou verzi, jaký je rozdíl mazi verzí zadarmo například od WD (nutno mít tento disk) nevím. Dá se dohledat. data.sw.cz/...

Základní pojmy a rozdíly: acronis.cz/...

joudic*
hodnocení

0x
ja pouzivam acronis 2018 a drzim si 3 bitove kopie systemu, nejstarsi se vzdy automaticky nahradi novou, zalohuje se 2x tydne. Koupil jsem si kvuli toho 512mb ssd a dulezitou praci mam na systemovem disku. Obnoveni komplet celeho disku pres bootovaci usb trva cca 7min. Nemohu byt vic spokojeny a obnovu uz jsem byl nucen nekolikrat v nouzi vyuzit.

Správně. Protože například dnešní malware si čeká (chytré) a potom nepřístupně zašifruje obsah disku. Obejde se tím (nejspíše) možnost obnovení z již napadené zálohy, ale bez projevu nebezpečí.

Já udržuji původní čistou do-nastavenou instalaci Windows. Potom předposlední a ještě poslední po systémových updatech (už s instalovanýcmi programy). Celkem 3 obrazy. Data (mé - uživatelské) zálohuji jinak/odděleně - přírůstkově.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak klonovat disk

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]