Nejste přihlášen/a.
Něco mi říká, že můj HDD dosluhuje. Nerad bych musel všechno co na něm je (včetně OS) znovu intalovat, takže bych potřeboval vytvořit jeho bitovou kopii. Určité znalosti výpočetní techniky mám, ale tohle jsem nikdy nedělal a tak mám jisté obavy. Potřeboval bych jednoduchý a srozumitelný návod a doporučení nějakého programu.
Dík.
clonezilla povídání a návod
Stejně mám obavy, abych při zálohování z disku na externí disk bud nesmazal původní nebo to, co už je na externím, takže jenom čtu všechny rady všech rádců a pokouším se je vstřebat. Díky všem.
1. Acronis True Image je placený, ale výrobci dávají jejich upravený Acronis zadara, fungují však jen na jejich discích (například WD Western Digital)
2. AOMEI Backupper je zadarmo, pomalejší dvojnásobně než Acronis.
3. Clonezilla osvědčená, vysoce spolehlivá, zadarmo, ale musí se s ní umět (slovenské ovládání)
K uvedeným je i plno návodů na netu. Samozřejmě lze provést utilitou od Microsoft. Je dobré vše provádět spuštěné bez běhu Windows z USB nebo DVD.
POZOR jsou případy, kdy zaměnili nový za původní s daty a vše tím smazali. Proto vhodnější vytvářet obraz na externí úložiště dat. A ještě lepší provést dvakrát různými programy.
Lidé ani neví, že funkce (klonování, kopírování, vytváření záloh) je součástí jejich počítače - podívat se do návodu. Z počítačů se kterými dělám - Lenovo G555 má přímo tlačítko jež se zmáčkne místo spuštění počítače a je možnost zálohovat/klonovat disk, Acer TravelMate noťas umožní vložit druhý disk a funkční klávesou přes BIOS spustit zálohování/kopírování disk-disk, desktop/stolní Fujitsu Esprimo rovněž obsahuje funkcí klonování/kopírování disků.
Microsoft Windows support.microsoft.com/...
regine - Nemám na PC takové tlačítko, mám klasickou stolní bednu, která se spouští tlačítkem uprostřed čelního panelu a klasickou klávesnici připojenou přes PS2. Nemám k PC návod, je to bezejmenný stroj sestavený před cca 10 lety "na míru". Jako OS je mám Win 7 a nic na klonování disku jsem tam neobjevil (ale ještě se teda znaova pořádně podívám).
Pokud koupíte disk WD, ono je to jedno, pro běžné užívání jsou stejně kvalitní a ceny téměř stejné. Stáhnete u WD program Acronis True Image WD Edition
http://www.techspot.com/downloads/7098-acronis-true-image-wd.html
Provedete na starém disku instalaci programu. Vložíte nový WD. Důležité je, aby ho Windows už viděly ve Správě disků s přiřazeným číslem.
Návod, možná jsou i lepší v češtině:
Jde o grafické přehledné prostředí.
Sestavený počítač bez návodu? Nehledejte nic pro údržbu systému (klonování, kopírování disků), zbytečné.
* připojím starý i nový disk
* nastaruji libovolnou live Linux distribuci
* spustím terminál
* příkazem "sudo parted -l" si vypíšu dostupné disky - poznačím si označení starého a nového (např. /dev/sdb - starý a /dev/sdc - nový) (ve výpisu vždy vidím i model a velikost disku)
* příkazem "sudo dd if=/dev/sdb of=/dev/sdc" udělám bitovou kopii starého disku (sdb) na nový (sdc)
!neprohodit v příkazu dd starý a nový, nebo přijdete o data!
Tak jsem lehce zahlcený informacemi . Musím si to pořádně přebrat a rozmyslet, než do toho šáhnu. Abych nedopadl jak mistr Hanuš s pražským orlojem
.
Takže nejlepší bude vyprdnout se na acronisy true image i s kopírováním fosilního operačního systému a jeho bordelu, zazálohovat si osobní soubory a udělat si čistou instalaci i s programy, ne? Ty sedmičky nahraď desítkami, uvidíš to zrychlení. Stažení nástroje,/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.