Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bitová kopie disku

Od: magdon® odpovědí: 19 změna:

Něco mi říká, že můj HDD dosluhuje. Nerad bych musel všechno co na něm je (včetně OS) znovu intalovat, takže bych potřeboval vytvořit jeho bitovou kopii. Určité znalosti výpočetní techniky mám, ale tohle jsem nikdy nedělal a tak mám jisté obavy. Potřeboval bych jednoduchý a srozumitelný návod a doporučení nějakého programu.

Dík.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jiří, několikrát jsem klonoval disk na nový pomocí Acronis True Image.

hodnocení

2x

Já bych asi na té tvé staré plečce udělal jen zálohu osobních souborů. Při případné instalaci do nového PC nainstaloval OS čistě. Programy si opiš nebo udělej PrtScr. Sice pak rozchození a instalování programů bude chvíli trvat, ale bude to čisté.

hodnocení

1x

Ono je to vše věc zvyku... Kdo je na co zvyklý...

Používám Macrium Reflect...

+1 spokojenost s touhle appkou

mark213
hodnocení

1x
Nejlepší je clonezilla
host

clonezilla povídání a návod

Stejně mám obavy, abych při zálohování z disku na externí disk bud nesmazal původní nebo to, co už je na externím, takže jenom čtu všechny rady všech rádců a pokouším se je vstřebat. Díky všem.

hodnocení

0x

1. Acronis True Image je placený, ale výrobci dávají jejich upravený Acronis zadara, fungují však jen na jejich discích (například WD Western Digital)

2. AOMEI Backupper je zadarmo, pomalejší dvojnásobně než Acronis.

3. Clonezilla osvědčená, vysoce spolehlivá, zadarmo, ale musí se s ní umět (slovenské ovládání)

K uvedeným je i plno návodů na netu. Samozřejmě lze provést utilitou od Microsoft. Je dobré vše provádět spuštěné bez běhu Windows z USB nebo DVD.

POZOR jsou případy, kdy zaměnili nový za původní s daty a vše tím smazali. Proto vhodnější vytvářet obraz na externí úložiště dat. A ještě lepší provést dvakrát různými programy.

Lidé ani neví, že funkce (klonování, kopírování, vytváření záloh) je součástí jejich počítače - podívat se do návodu. Z počítačů se kterými dělám - Lenovo G555 má přímo tlačítko jež se zmáčkne místo spuštění počítače a je možnost zálohovat/klonovat disk, Acer TravelMate noťas umožní vložit druhý disk a funkční klávesou přes BIOS spustit zálohování/kopírování disk-disk, desktop/stolní Fujitsu Esprimo rovněž obsahuje funkcí klonování/kopírování disků.

Microsoft Windows support.microsoft.com/...

hodnocení

regine - Nemám na PC takové tlačítko, mám klasickou stolní bednu, která se spouští tlačítkem uprostřed čelního panelu a klasickou klávesnici připojenou přes PS2. Nemám k PC návod, je to bezejmenný stroj sestavený před cca 10 lety "na míru". Jako OS je mám Win 7 a nic na klonování disku jsem tam neobjevil (ale ještě se teda znaova pořádně podívám).

Pokud koupíte disk WD, ono je to jedno, pro běžné užívání jsou stejně kvalitní a ceny téměř stejné. Stáhnete u WD program Acronis True Image WD Edition

http://www.techspot.com/downloads/7098-acronis-true-image-wd.html

Provedete na starém disku instalaci programu. Vložíte nový WD. Důležité je, aby ho Windows už viděly ve Správě disků s přiřazeným číslem.

napocitaci.cz/...

Návod, možná jsou i lepší v češtině:

sw.cz/...

Jde o grafické přehledné prostředí.

Sestavený počítač bez návodu? Nehledejte nic pro údržbu systému (klonování, kopírování disků), zbytečné.

Video české:

Zdrojový a cílový poznáte podle kapacity (zpravidla nový se kupuje větší) nebo podle jména modelu WD, ST je Seagate, a tak podobně. Je na discích nalepeno.

janh*
hodnocení

0x
Tak potřebuješ stejný nebo větší HDD(raději SSD),připojíš do volného S-ATA slotu uvnitř počítače a ze stažené souboru vytvoříš bootovací CDdisk s klonovacím programem.
Třeba BootCD tyto programy již obsahuje...
Pak už jen naklonovat...žádná věda,ale někdy se disky šprajcují...

inspa*
hodnocení

0x

* připojím starý i nový disk

* nastaruji libovolnou live Linux distribuci

* spustím terminál

* příkazem "sudo parted -l" si vypíšu dostupné disky - poznačím si označení starého a nového (např. /dev/sdb - starý a /dev/sdc - nový) (ve výpisu vždy vidím i model a velikost disku)

* příkazem "sudo dd if=/dev/sdb of=/dev/sdc" udělám bitovou kopii starého disku (sdb) na nový (sdc)

!neprohodit v příkazu dd starý a nový, nebo přijdete o data!

joudic*
hodnocení

0x
nejvice pouzivany je asi macrium reflect, ale pouzivam acronis za pet prstu a nechavam ho 2x tydne delat zalohy, uz mi nejmin 3x zachranil prdel

hodnocení

Tak jsem lehce zahlcený informacemi *ee*. Musím si to pořádně přebrat a rozmyslet, než do toho šáhnu. Abych nedopadl jak mistr Hanuš s pražským orlojem:-D.

Takže nejlepší bude vyprdnout se na acronisy true image i s kopírováním fosilního operačního systému a jeho bordelu, zazálohovat si osobní soubory a udělat si čistou instalaci i s programy, ne? Ty sedmičky nahraď desítkami, uvidíš to zrychlení. Stažení nástroje,/...

hodnocení

0x
Za zmínku stojí Gparted na Linuxu. Jednoduché ovládání, zdarma, žádná reklama.
regine2*

Nevnášet zmatky! Dotaz: Bitová kopie disku. Gparted upravuje oddíly (partitions) na disku. S kopírováním (klonováním) nemá nic společného.

hodnocení

0x
Ta clonezilla není tak složitá, jak se zdá. Je na ni opravdu spousta návodů po internetu a na stránce projektu velmi podrobná dokumentace. Zjednodušeně řečeno nejdřív se vybere cílové místo pro data, poté se vybírá druh kopie - celé disky nebo jen oddíly a pak zdroj zálohy. Záloha je komprimovaná a zabere cca 60% zdrojových dat. Lze nastavit slovenskou lokalizaci pro méně zdatné uživatele. Jinak vřele doporučuji klasickou zálohu uživatelských dat a věnovat čas čisté instalaci na nový disk.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]