Nejste přihlášen/a.
Synovi se v týdnu objevila na monitoru PC hláška viz. obrázek. Bios se načetl a pak PC fungoval normálně. Poslal jsem kolegovi, ten mi říkal, že asi odchází deska. Dneska PC běžel, pak se objevily dva pruhy - šedý a žlutý. Syn PC vypl tlačítkem. Od té doby PC naběhne (běží ventilátory), ale myš i klávesnice nesvítí, monitor také ne, ale nepíše, že by neměl signál.
Co by se s tím dalo dělat? Sehnat novou desku? Jak zjistím jakou? Lze to jednoduše vyměnit doma, nebo raději PC servis?
Dost to spěchá - škola.
Díky za pomoc.
V prví řadě bych vyzkoušel vyměnit baterku na desce. Pokud je slabá dovede nadělat hodně paseky, oravdu někdy nejde spustit počítač. Neměl jste v poslední době po zapnutí rozhozené hodiny? Pokud ano je to tím.
Ale podle obrázku, to vypadá že došlo k poškození BIOSu a spustil se z duálního.
Každopádně zkuste vyměnit tu baterku.
Píše to, že je poškozený BIOS a že se systém pokouší načíst jeho zálohu. Nemusí to nutně znamenat poškození desky. Co jste udělali když svítila tato obrazovka?
Zase blbě čtu. Zkuste vyndat z desky knoflíkovou baterii a pak ji tam po chvíli zase vložit. Při vypnutém PC. Pak počítač zapnout.
S novou deskou to není jenom tak, je tam potřeba učinit nějaké kroky, záleží na licenci operačního systému. Vyměnit doma to jde, ale pokud nejste v tomto zruční, tak raději servis.
Zkusil jsem na půl hodiny vyndat tu baterku z desky. Po půl hodině jsem vložil úplně novou, zapl PC a je to stále stejné. PC běží, větráky se točí, ale ani monitor ani TV nic nezobrazují, TV píše, že není signál. Zkoušel jsem vzít myš a zapojit do všech USB na bedně - ani v jednom se nezosvítí... V poslední křeči zkouším nechat PC půl hodiny vytažené ze zásuvky.
Nejspíš jste definitivně odpálili main BIOS čip, že nemůže proběhnout ani oprava ze záložního bios čipu. Zkuste při vypnutém PC podržet power button na více než 5 vteřin (viz video). Když ani pak neproběhne oprava BIOSu ze záložního čipu, tak tipuji že je v háji. V takovém případě můžete ještě zkusit desku svěřit někomu, kdo je vybaven čtečkou BIOS čipů (třeba servis, nebo známý ajťák) a může tak stav čipu analyzovat přesněji. Ale moc naděje už do toho radši nevkládejte.
Tak nevím. Zkusili jsme zapnout a PC normálně naběhl. Teda normálně - psalo to tuším něco o nestandartním posledním ukončení a chtělo to spustit počítač obvyklým způsobem. To samé co mi píše můj starý notebook s nic moc baterkou bez nabíjení a vybije se mu baterka. PC běžel skoro 2 hodiny (dohledával jsem nějaké informace ohledně brány a adres - snažím se připojit kamery s úložištěm k síti a nedaří se mi) zcela bez problémů. Vypnut byl standartně a uvidíme zítra. A hlavně v pondělí ráno až bude potřeba pro online výuku (teda já se modlím, syn má asi jiný názor
).
Neřešil jsme někdo podobný problém? Mám čekat, že se to brzy zase rozsype?
Jinak zatím moc díky všem za rady
Cesty mezi CPU a židlí jsou nevyzpytatelné
Ale pokud se PC chová takto "naladově" přikláním se též k názoru, že se deska pomalu chystá do křemíkového nebe. Pokud nebudete dávat PC do servisu, tak už se preventivně poohlížejte po nové desce.
Tak dnes jsem odvezl PC do servisu a jsem zvědavý jak to dopadne. Prozatím to vypadá, že byl špatně chlazený procesor na desce. Na chladiči chyběl ventilátor. Původní majitel který si PC skládal sám sice osadil větráky za a nad chladičem, ale podle servisáka to je málo. Takže zkusí PC vyčistit, obnoví teplovodivou pastu na procesoru, nainstaluje ventilátor přímo na chladič, zkusí nějaké zátěžové testy a uvidí se.
Sice netuším, jakou souvislost má chlazení procesoru s pádem biosu, ale asi je servisák odborňýk. BIOSem se nastavují parametry mezi komponenty a rozharními (má to ve zkratce-Basic Input Output Setup). Takže kdyby byl špatně chlazený procesor, bios na to upozorní a nespustí nebo vypne procesor, a ne že se sám zhroutí. Jediné, co může mít ohledně chlazení vliv je přehřátý čip biosu vlivem nedostatečně chlazené bedny a tím pádem základní desky, na kterém čip s biosem je.
A pokud je tam dedikovaný velký chladič a počítač neprovádí nějaké extrémní operace, tak stačí pasivní chlazení bez větráku, ale to záleží na typu procesoru samozřejmě.
Zapoměl jsem to napsat, ale ten odborňýk říkal, že ta hláška s BIOSem s tím nebude mít nic společného
No já tomu celkem rozumím. Jestli chyběl větrák na chladiči procesoru a hláška o nefunkčním chlazení a přehřátí byla v BIOSu vypnutá, mohlo klidně docházet k takovému chování. Bez funkčního procesoru se nespustí ani BIOS a jestli byl procesor ve stavu přehřátí, tak se PC mohl takhle chovat, dokud uvnitř zcela nevychladl. Pamatuji si podobné chování ještě z dob svých pokusů s taktováním.
Mno servisák tam dá větrák, pročistí komp a možná to ani nebude drahé.
No jo vlastně, to zní logicky. Zase jsem chytřejší. Ale zase, to by ten procesor musel fest topit, při 70°C by to nevypínalo. No, jestli tam není ke všemu pasta, je to možné. Pokud je to tak, tak se to dalo udělat doma za dvě stovky a hodinu.
@ernie: To by se asi dalo udělat, ale to bych musel nejdřív vědět, že to chlazení kterým bylo PC osazené je nedostačující. Ale k tomu je potřeba aby se v tom člověk náležitě vyznal. No a kdybych se v tom náležitě vyznal, nebudu se ptát tady
Do pátku se má servis ozvat, tak dám vědět. Padla tam i hláška o možném poškození grafiky ...což ukáže ten zátěžový test, to by asi byla docela palba
Záleží co máte za grafiku, jestli přídavnou nebo na základní desce (ta by se měnila celá, i v případě poškození toho biosu). Asi vám dali nějakou předběžnou cenu, ale je třeba počítat s tím, že analýza problému stojí tak 300 a hodina práce či výměna komponenty 300-500 (jakýkoli díl v PC se dá vyměnit do hodiny). Plus díly samotné. Základní deska nejlevnější 1000-1500.
Tak mám info ze servisu - byly nějaké chyby na obou discích - opraveno. Proběhlo kompletní vyčištění vnitřku PC a zátěžový test, který bohužel odhalil KO grafiku. Srovnatelná grafická karta s tou která v PC byla vychází na 4800,- o něco lepší 5200,- Kč + 1200,- Kč za práci.
Ten větrák se nakonec nemontoval. Prý je na desce nějaký nízkonapěťový procesor během testu nedocházelo k jeho přehřívání,chladič ho stíhá chladit i bez větráku přímo na něm.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.