Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v mých ntb Dell mám kolem 1 GB RAM (Intel Core 2 Duo, X 1270 i GM965,..).
Návod uvádí max. 4GB v modulech (1GB, 1,5 GB, 2 GB, 3 GB, 4 GB), mají 2 patice SO-DIMM, byly použity typy 667 MHz DDR2, asi CL 5
Rád bych osadil větší kapacitu. Na stránkách jednoho prodejce jsem vyhledal některé možnosti, které dále uvedu a to včetně kompl. popisu (omlouvám se za rozsah).
Zajímá mne však, zda by zvládl pracovat např. s 8 GB, či je lepší dodržet 667 MHz (nebo jít do vyšší -třeba 800, 1000 MHz,..) a podobně i s CL 5 (CL6,..).
Děkuji za radu - nalezení ,,optimálního řešení".
A/ Evolve Zeppelin GOLD 2GB DDR2 667 SO-DIMM CL 5 (2G/667 SO EG), 390Kč/ks
Operační paměť typu DDR2, rychlost 667 Mhz, časování CL5, kapacita 2 GB. Parametry Barva chladiče: bez chladiče CAS Latency [CL]: 5 ECC: Ne Chlazení: bez chladiče Intel Extreme Memory Profile (XMP): Ne Low Profile: Ne Počet pinů a formát paměti: 200-Pin DDR2 SO-DIMM Pracovní frekvence [MHz]: 667 Registrovaná: Ne Typ paměti: DDR2 Velikost [MB]: 2048 Ostatní parametry Kolik slotů zabere: 1 Konfigurace paměti: 1 x 2GB Rychlostní rating: PC5300 Využití paměti: Pro notebooky Společnost Evolve je velice všestranný výrobce, a proto asi nikoho nepřekvapí, že nabízí také operační paměti. Kvalita těchto modulů je zaručená díky použítí výborných chipů od společnosti Zeppelin. V tomto případě nám výrobce představuje modul s označením Zeppelin GOLD určený pro notebooky. Paměťový modul typu DDR2 s kapacitou 2048 MB je určený pro pracovní frekvenci až 677 MHz. Paměti zvládají velmi výborné časování CL5.
B/ Patriot 2GB 800MHz DDR2 SODIMM. 450Kč/ks
Patriot Signature DDR2 800MHz Non-ECC Unbuffered SO-DIMM je určena na podporu vysoce výkonných notebooků a mobilních systémů. Tento paměťový modul je plně testován a ověřován s cílem zajistit spolehlivý výkon a kompatibilitu. Ideální pro uspokojení potřeb těch, kteří vyžadují rozšíření stávající paměti. Kit modulů ano
C/ Crucial 4GB DDR2 800 SO-DIMM CL6 (CT51264AC800 ), 1770Kč/ks
Parametry Barva chladiče: bez chladiče CAS Latency [CL]: 6 ECC: Ne Chlazení: bez chladiče Intel Extreme Memory Profile (XMP): Ne Low Profile: Ne Maximální pracovní voltáž [V]: 1,8 Počet pinů a formát paměti: 200-Pin DDR2 SO-DIMM Pracovní frekvence [MHz]: 800 Registrovaná: Ne Typ paměti: DDR2 Velikost [MB]: 4 096 Ostatní parametry Fully Buffered: Ne Kolik slotů zabere: 1 Konfigurace paměti: 1 x 4GB Rychlostní rating: PC6400 Využití paměti: Pro notebooky Firma CRUCIAL je sice méně známý výrobce pamětí, ale stejně jako konkurenční Corsair a Kingston i ona dodává kvalitní paměťové moduly s vynikající stabilitou a výkonem, určené pro notebooky a osobní počítače s širokým spektrem nasazení, jako např. náročné hry a grafické aplikace. Paměti typu DDR-II patřili ještě v nedávné době mezi nejrozšířeněji prodávané operační paměti, které nahradili pomalé moduly DDR. I v dnešní době ovládané jejich nástupci paměťmi DDR3 se ještě najde stále spousta počítačů postavených na těchto operačních pamětech, a proto nejeden z uživatelů jistě uvítá rozšíření nabídky DDR2 modelů v naší nabídce. Paměť CRUCIA CT51264AC800 o nominální kapacitě 4 GB je jeden modul paměti typu DDR2 pro notebooky. Tato paměť vhodná pro dodatečné upgrady, kdy instalovaná paměť již nestačí a je zastoupena mnohem pomalejší pamětí diskovou formou tzv. swapu. Tento modul o 200 pinech je napájen napětím 1.8 V, čímž si dovoluje dosahovat vyšších rychlostí beze ztráty fyzických vlastností a na stejné frekvenci tak zaručuje mnohem vyšší spolehlivost než jeho předchůdci. Modul o efektivní rychlosti 800 MHz zvládá časování CL6. Balení v tomto případě obsahuje jediný modul, nicméně po dokoupení adekvátního modulu druhého lze použít duální paměťový režim pro zvýšení paměťové propustnosti systému.
Určitě bych tam necpal nic nad limit. Je to zbytečné, takhle starý notebook s dvoujádrem (i když s dedikovanou grafikou) je tak málo výkonný, že si musí stěží poradit s moderním internetovým prohlížečem v jeho současné verzi.
Samozřejmě je to Vaše věc, nechci do toho nějak kecat, ale tenhle notebook vylepšovat nemá smysl. jsou to vyhozené peníze. Pokud nemáte teď aktuálně finance na jiný PC, tak střádejte, na inzertních portálech koupíte několikanásobně výkonnější notebook se 4 až 8GB RAM už třeba okolo 1000,-
Nebo sledujte darovací portály, občas se tam objeví někdo, kdo daruje ještě celkem slušný PC jen za odvoz.
Dej tam ty Patrioty a víc neřeš. Dell vůbec není špatný ntb, i takhle starý zvládne běžný nenáročný domácí provoz. Mám ntb Toshiba v podobné konfiguraci a bohužel odchází grafika, takže jsem si musel koupit jiný. Přesto ta Toshiba v pohodě zvládala vše, co jsem od ní očekával, a to včetně moderních prohlížečů!
To snad soudný člověk nemůže myslet vážně. Co pak bude mít? Letité dvoujádro s 3GB RAM, na kterém může každým dnem odejít naprosto cokoliv. 3GB cca slupne Firefox, nebo Chrome a kde je rezerva pro systém a jiné programy? Vždyť mu to bude neustále "swapovat" na disk.
Není lepší si tu pětistovku uložit a přidat k ní později litr nebo dva a koupit z druhá ruky nějaký i3, nebo i5 alespoň se 4 nebo 8GB RAM?
Opravdu odůvodňujete investici do takového stroje tím, že jste kdysi měl podobný? To je hovadina na ntou
Tvůj názor ti neberu, jen odpovím přesně tak, jako ty: To snad soudný člověk nemůže myslet vážně.
Zřejmě jsi nepochopil otázku.
Zvětšení RAM v ntb Dell.
Tvá odpověď s dotazem vůbec nesouvisí. Namísto toho doporučuješ něco, co tazatel patrně vůbec nechce. Chápeš?
V tom to konkrétním případě je mojí povinností tazatele upozornit, že jeho plánovaná investice je nesmyl. Naopak, kdybych se pohyboval v rámci jeho zadání a doporučil bych mu jeden z jím popsaných paměťových modulů, zpronevěřil bych se svému svědomí a cítil bych se jako pitomec.
Nuže chcete se v tom ještě vrtat a zjistit, co jsem Vámi nucen si o Vás nyní myslet pane satame?
Takže naposled:
Tvou povinností není vůbec nic.Přispíváš tu dobrovolně a máš odpovídat na dotazy a radit. Nejsi tu ani náhodou od toho, abys kritizoval odpovědi a rady ostatních a navíc je ještě urážel (viz pravidlo Z2). Když budu tolerantní, tak připustím, že to, co jsi napsal jako komentář pod mou odpověď, jsi měl napsat bez vedlejších keců a kritizování mé odpovědi, jako svou radu. Mě jsi měl úplně vynechat!
Takže očekávám, že už nebudeš dále reagovat, popř. pokud jsi rozumný a slušný člověk, že se mi omluvíš za bláboly, kterými jsi mě počastoval. A příště se budeš chovat podle Pravidel poradny.
Milý satame, není v tvé gesci ani nikoho jiného mi říkat, co jsem, nebo nejsem povinen. Po pár negativních zkušenostech na této poradně jsem se rozhodl, že jsem tu přesně od toho, abych kritizoval odpovědi ostatních a tímto Ti oznamuji, že se zaměřím speciálně na tvoje odpovědi, protože jsem došel k závěru, že tvé "rady" poškozují zdejší tazatele a ty svou přítomností tady v konečném důsledku poškozuješ tuto poradnu. Takže GL, těším se na další setkání
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.