Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je prosím tato konfigurace notebooku vhodná pro běžnou kancelářskou práci? Nebudu na něm hrát hry ani sledovat filmy. Maximálně mrknu na Youtube, nějaké fotky zhlédnu, jinak by se jednalo o práci v Office, respektive v jeho free verzi LibreOffice plus internet.
15,6" notebook . HD matný displej . rozlišení 1366×768 px . 2jádrový procesor Intel Celeron N4000 (2,6 GHz) . integrovaná grafická karta Intel UHD . pevný disk 500 GB . operační paměť 4 GB . Wi-Fi ac . Bluetooth 4.2 . 1× USB 2.0 . 2× USB 3.1 . čtečka paměťových karet . DVD mechanika . webová kamera . klávesnice s numerickou částí . HDMI . bez operačního systému
Dále jsem se chtěla zeptat, jestli by bylo lepší nainstalovat do ntb Windows 10, nebo raději Linux?
P.S. Ano vím, že Celeron je zastaralý procesor a že místo HDD by bylo lepší SSD...
Děkuji za případné odpovědi. C.
Linux je nejen stabilnější ale i výrazně bezpečnější, není třeba žádní antivirus apod. ... navíc v dnešní době běžnému uživateli nabízí totéž co windows, stádnost není podstatná ... kdyby záleželo jen na stádnosti nikdo by nekupoval třeba mercedesy a každý by jezdil v tuctové škodárně
Na linuxu dnes rozjedete i herní platformu steam s tisíci her včetně ačkových titulů, nedávno jsem takhle na linuxu otočil kingdom come a předtím remasterovanou edici homeworldu i jako herní platforma je tento OS velmi dobrý natož pak na běžnou kancelářskou činnost a práci s multimedii které zvládá naprosto s přehledem.
jen TIP ohledně linuxové verze: z linuxů bych pro tvůj účel doporučil Linux Mint 19, ke stažení přímo zde , bude na této starší sestavě hbitější než populárnější UBUNTU, ... ubuntu je optimalizováno pro moderní počítače spíš než pro starší železo.
Je to lowend, ale pokud vám nevadí, že všechno nebude "hned", použít se to dá. Upgrade na SSD by pomohl hodně.
Ohledně operačního systému, na takové použití v pohodě stačí Linux. Horší to je, když pak člověk přece jen zjistí, že by potřeboval nainstalovat konkrétní program, a ten tam nerozchodí. Windowsy jsou přece jen "jistota".
pokud potřebujete nějaký konkrétní program zadáte jeho název do vyhledávače alternativeto.net/... a ten vám najde jeho funkční náhradu pro linux. Snadné. Dělám to tak roky a vždy jsem našel nejen funkční náhradu, ale časem se ukázalo že doporučená alternativa byla dokonce ještě lepší než co jsem místo ní používal na windows předtím.
Tak je to lenoch, ale na běžné office, email to úplně stačí... Nedělal bych z toho až takové drama...
Když vidím v práci jak tam na nejnovějších strojích posílají pouze nějakou prezentaci, email a sesmolí nějaký návod... Tak je to plně dostačující... Samozřejmě SSD je lepší... Takhle Ti bude počítač po spuštění najíždět cca 50 vteřin... A z SSD pouze 20...
Co já tam vidím jako nedostatek pro dnešní aplikace, je malá operační paměť. Na 8 GB bych rozšířil, pokud jde.
4 GB je sice dnes takové minimum, ale mnohem větší mírou přidá na svižnosti systému SSD. Jestli na tom hodlá brouzdat po netu a dělat kancelářskou práci, myslím že 4 GB budou dostačovat.
Mám zapnutý prohlížeč se třemi záložkami, Spotify s hrající hudbou, Word a využito mám 2 GB (z osmi).
Upgrade RAM ze 4 na 8 GB rozhodně nebyl tak znatelný, jako výměna HDD za SSD, a to se bavím o relativně pomalém, několik let starém SSD.
V čem je zvláštní rozlišení obrazovky? 1366x768 je naprosto standardní rozlišení 16:9 HD obrazovky, které měla drtivá většina 15,6" notebooků. Dnes je již častěji jemnější Full-HD 1920x1080.
to co píšete ohledně formátování se dá snadno řešit instalací windows fontů do linuxu, ... je to totiž způsobeno pouze a jen tím že fonty na linuxu a windows nejsou zcela identické. Windows fonty se dají na linux instalovat snadno, stačí je jen doinstalovat příkazem "apt install ttf-mscorefonts-installer". Pak problémy z formátováním zmizí - ověřeno, jedu tak na pracovním notebooku na úřadě, kde pracuji jako administrátor, takže těch dokumentů denně řeším opravdu hodně - sice ajťák, ale pořád je to úřad, instalace fontů hodně pomohla.
Pokud ho dostanete zdrama tak asi cajk na kancl to stačí s odolnějšíma nervama. Jinak Win 10 licence cca 60-100 korun , MS office 200-400 dle verze.
Jinak tenhle celer vyšel na konci roku 2017 takže to moc starej procesor není. U něj se hraje hlavně na spotřebu která je nízka.
Pokud ho však kupujete raději bych volil nějaký nadupanější repas s I5 a SSD diskem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.