Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OEM Windows 10 Home/Pro 32/64

Od: gumidek® odpovědí: 14 změna:

Zdravím rádce,

potřebuji radu, jak to dneska je z licencemi OEM na Windows.

Mám starší počítač a chtěl bych zakoupit pouze Windows. Všude už jsou jen OEM verze a nikde ty krabicové.

Mohu tedy samostatně koupit bez HW windowsy OEM a nainstalovat je? S tím, že dodržím fakt, že poběží pouze na jednom PC?

A dále. Pokud starý HW PC zruším a koupím si nový HW a nebo použiju zase něco co poskládám, mohu licenci přenést? Tedy opět pojede jen na jednom PC?

Díky

Jde mi pouze o princip lincencí a prodej u CZC,TSB,Alza,... Zda se vyplatí koupit nové PC už s předinstalovanými a podobné odbočování od tématu se prosím zdržte. Díky :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

3x
klic oem stoji 200, proc si to ztezovat... az budete menit zakladni desku bude to chtit novy klic.. ktery zase bude stat 200. Tolik pocitacu snad nemate, a tak casto se pc neupgraduje, aby vas to zruinovalo.
Prenos samozrejme jde bitova kopie, acronis atd, jen je potreba pak aktivovat novym klicem
hodnocení

I tohle jsem měl jako možnost v záloze. Tolik jich opravdu nemám. ;)

hodnocení

2x

OEM verzi OS, nelze přenášet na jiný PC. Více zde.

hodnocení

To je z roku 2014... Tehdy krabicové verze byly.

To že OEM nelze přenášet stále platí.

hodnocení

Myslel jsem, že když použiju Microsoft účet, tak je to možné.

OEM verze je vázána na základní desku.

hodnocení

Ano. OEM je svázáno s deskou, ale když odejde, tak by to mělo jít svázat s jinou u W10. Hledám příklad s praxe, protože tyto informace postupně dostávám, že to u W10 lze.

hodnocení

Zde čtu, že by přenos měl jít. Online aktivace si hlídá, zda je kopie jen na jednom HW.

support.microsoft.com/...

Teoreticky tedy, proč si nekoupit OEM místo krabicové?

A platí stále, že k OEM potřebuji všechen HW nebo stačí jen deska?

xx*

Měnil jsem desku a použil původní klíč a aktivace proběhla úspěšně. Takže není zapotřebí kupovat nový klíč.

hodnocení

Dík za odpověď. A opsal jsi jen ten klíč a nebo jsi měl z minulosti registraci na Microsoft účtu?

Právě tohle čtu, že se poprvé u W10 objevuje a u 7 to bohužel nešlo.

xx*

Odešla mi deska, tak jsem ji vyměnil. V odborném časopisu jsem se dočetl, jak v takovémto případě aktivovat Windows. Rada zněla, že po telefonu by to jít mělo. Z CD, které jsem dostal s původním počítačem, jsem Windows nainstaloval, klíč byl napsán na přilepeném štítku, tak jak se to dříve dělalo. Windows pak požadovaly do určité doby aktivaci. Na Microsoft se mi dovolat nepodařilo, takže jsem nakonec klikl na aktivovat Windows a Windows se úspěšně aktivovaly.

Jelikož podpora starých Windows skončila a např. mi nešly aktualizovat prohlížeče a něco stále nefungovalo, tak jsem si nainstaloval Windows 10 a zakoupil klíč asi za 12 €. A nyní mám systém aktivovaný pomocí licence propojené s účtem Microsoft. Takže je možné přenést i na jiný počítač. support.microsoft.com/...

xx*
22.04.20 18:05
OEM Windows 10 Home/Pro 32/64
hodnocení

Díky. Tohle jsem mimo jiné potřeboval ověřit, že to jde. *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]