Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klonování disků

Od: slavo® odpovědí: 12 změna:

Jsou dva počítače kde u prvního odchází zákl. deska a na disku je software který běží jen na MS DOS a na druhý je v pohodě ( sice jsou na nich XP ) tak bych chtěl disk z prvního naklonovat na ten druhý (data na tom druhém nepotřebuji ).

Takže jediné co mi chybí je klonovací program.

Lze někde sehnat grátis a nebo se musí pouze koupit.

doplněno 13.04.20 21:17:

Tak asi to přenechám zkušenějšímu.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fugass*
hodnocení

2x
To je těžký... Co se bude klonovat kam? Na 1pc je dos a na 2 win xp? Co kam chcete? Budete klonovat ty windowsy? Na to musíte mít stejné kompomenty v pc aby to po klonování naběhlo, případně to naběhne v nouzáku tak ovladače. Stáhněte hirensboot cd. Je tam vše. Clone nástroje taky. Z něj nabootujete a vyberete si co chcete s disky dělat. Oba zapojte do jednoho pc a bacha který je klonovaný a který cílový. Nic pro laika.
hodnocení

Klonovaný je ten na kterým je MS DOS.

Ten na kterém jsou Windows můžu klidně zformátovat a tím pádem bude prázdný.

fugass*
hodnocení

2x
Pokud budete chtit klonovat jen dosovský disk a nejsou tam moc data, tak si to klonováním nekomplikujte. Rychlejší bude instalace dosu. Opět z HirensBoot CD. Co na tom má běžet?
hodnocení

A vůbec - jak je to z registry u MS DOS - jsou nějaké?

hop®
hodnocení

1x

Při klonování je třeba mít stejný HW, navíc v tomto případě je to asi zbytečné. Na ten cílový disk bych nainstaloval MS-DOS a pak pomocí nějakého manageru (M602, NC, VC) zbytek ze zdrojového diku zkopíroval...
... v případě programů běžících pod MS-DOS by ani nemělo vzniknout moc problémů s programy, které vyžadují instalaci - jen si musíte před kopírováním pohrát s nastavením atributů některých souborů...

hodnocení

1x

Jaký SW běhá jen na čistém MS-DOSu a nejde rozběhnout na WIN XP? Většinou jsem se setkal s problémem až u pozdějších WIN a bylo potřeba spouštět přes emulator.

Jasně tazatel řekne co mi je do toho, ale mě jde spíš o to, že se mi nějak nechce věřit, že opravdu jede nějaký počítač, který má jen DOS a program, který v něm je tak nikde jinde nepůjde.
Na klonování tu už bylo řešeno dost, nejlépe opravdu přes boot cd.

Tady jsem našel pěkný návod: servispckupka.cz/...

hodnocení

0x

Je hardware obou strojů stejný? Pokud je na každým stroji úplně jiný železo, nejsem si tak moc jistej funkčností po naklonování.

hodnocení

asi nebude - spíše nebude.

Ale když měním HDD na SSD tak hardware druhého stroje taky neexistuje.

Jakýho druhýho stroje když měníš HDD na SSD?

hodnocení

0x

1. DOS programy se zcela běžně kopírovaly. Stačí použít v XP emulátor DOSBox (není jen pro hry). Ale neužíval jsem.

http://stahnu.cz/nastroje-a-editory/dosbox#prehled

2. Nejspolehlivější na klonování je Clonezilla . Má možnost přepnout z angličtiny i na slovenštinu při startu. Je zadara , vytvoří se bootCD nebo boot-USB-flash. Ale velmi doporučuji nejdříve zálohovat na "třetí nosič" . Na netu plno návodů použití.

3. Dále je FreeDOS na moderní kompy.

http://cs.wikipedia.org/wiki/FreeDOS

4. Možností je spoustu, například přes virtuální SW (VirtualBox).

fugass*
Komplikované. Nabootuji z hirensboot cd a je tam plno nástrojů pro praci s diky. Ghost, clone...

hodnocení

0x

Ahoj, uniká mi smysl klonování? *ua*

Proč prostě nevemeš ten disk z toho chcípajícího počítače a nevyměníš ho za ten, co je v tom fungujícím? *nevi*

Nebo bys ho mohl připojit na druhou kšandu a jen si ošetřit, odkud chceš startovat !? *znalost*

Nebo bys taky mohl tý chcípající desce udělat žúžo-labůžo - zjistit co jí scází a nalejt do ní novej život *pivo*

Nebo bys taky mohl tu chcípající desku vyměnit a používat komp dál ... teda pokud to má nějaký smysl *cert*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak klonovat disk

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]