Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chlazení PC DELL

Od: roman186* odpovědí: 13 změna:

Zdravím, používám starší PC DELL Vostro 2 s o.s. win10. Použití: internet, úpravy fotek, občas videa a filmy na což mě PC dostačuje, co mi však vadí je to, že větrák je regulovaný podle vytížení a dost často jde z větracího otvoru průvan o síle orkánu a PC je z tohoto důvodu velmi hlučný. Ptám se proto jako laik, dá se s tím něco dělat?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fugass*
hodnocení

2x
Dejte větší ventilátor. Při míň otáčkách umí podat větší objem vzduchu. Hledejte větší hodnotu CFM. A Mít 2. Jeden vstupní a druhý výstupní.

lopata
hodnocení

0x

některé notebooky umožňují regulaci otáček chlazení v BIOSu (ihned po zapnutí počítače z vypnutého stavu klávesa F2)

roman186*
hodnocení

Děkuji. Pokud by se ubralo otáček bude chlazení dostatečné?

hodnocení

0x
Ja bych zacal kontrolou teploty. Pokud to bude ok, tak bych v biosu mrknul jak je nastaveno regulovani otacek. Nekdy jsou rezimy aby vetrak vypinal, ale to je prave spatne protoze pak muze sepnout az kdyz jde teplota nahoru. Lepe kdyz se toci porad. Taky bych kouknu jestli neni zaneradeny chladic. Pokud by nic nepomahalo tak u starsiho stroje muze byt spatna teplovodiva pasta a prenasi se tedy spatne teplota..
Je to pc a nebo notebook. Ptam se protoze u pc nebude jen jeden vetrak s nejvetsi pravdepodobnosti.
roman186*
12.04.20 21:42
hodnocení

Je to PC.

karel556*

Taky by mohlo pomoci snížit teplotu tím, že bych vyčistil chladič, ventilátor od prachu.

fugass*
To ano, ale chycené ložisko ve ventilátoru bude stále hučet.
@karel556
Kolego, kdyz uz reagujes k neci odpovedi, tak si ji alespon precti at nepises to same ;)

hodnocení

0x

Napište přesný typ počítače, na Dell Vostro 2 mi to vyhodilo milion různých převážně notebooků. Chtělo by to totiž aspoň vidět, jak je uvnitř vyřešené chlazení a jestli je tam vůbec nějaký prostor na upgrade.

V každém případě výměna teplovodivé pasty, vyčištění chladiče a případně výměna ventilátoru, pokud je ten sám o sobě dost hlučný, by mohla výrazně pomoci.

Ten "orkán" je teplý vzduch nebo studený? Jestli studený, tak se procesor přehřívá, protože je teplo špatně odváděno pryč, což by ukazovalo na tu teplovodivou pastu či zanesený chladič.

roman186*
hodnocení

Díval jsem se na štítek, ale žádné konkrétní označení tam není jen na rohu přední části je to označení Vostro 200. Je to klasický stolní PC naležato. Nemyslím si, že by hluk způsobovalo přidřené ložisko, smíš je to taková směs rezonujícího chladiče a vzduchu proudícího přes mřížku. Vzduch co jde z chladiče mě nepřijde vyloženě horký, spíš takový vlažný.

Já bych řekl, že je rozdíl na začátku psát Vostro 2 a pak Vostro 200 ;)

A už jsi za ty 3 dny koukal dovnitř do počítače?

V BIOSu jde nastavit rychlost ventilátoru v závislosti na teplotním výkonu. Zapnout to lze v BIOSu díky položkám Smart CPU Fan, CPU Q-Fan Control apod. Samozřejmě po nastavení zpočátku monitorovat teplotu procesoru pomocí nějaké utility a případně rychlost otáček ventilátoru upravit podle potřeby..

Pokud se jedná o ventilátor skříně a nemá konektor na MB regulovaný, dá se pořídit srážecí odpor, kterým se rychlost ventilátoru sníží.

svethardware.cz/...

roman186*
hodnocení

Těch dvou nul jsem si bohužel nevšiml, občas vynechá klávesnice. Chladič se zdá čistý. Ještě vyzkouším obnovit teplovodivou pastu jak někde otevřou. Když to občas hodně točí a nemíní přestat, všimnul jsem si ve správci úloh, že vytěžuje hodně proces systémové přerušení, pokud to s tím nějak souvisí. Třeba teď ráno točí větrák normálně v rozumných mezích a pravidelně což za půl hodiny nemusí být pravda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]