Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je možné následujícím způsobem zapojit síťové prvky?:
Do adsl modemu v místnosti 1( se 4 LAN porty) připojen :
* ADSL kabel (wan port)
* notebook č.1 (lan port č.1)
do Wifi routeru v místnosti 2(kde je DHCP a DNS- nutná podmínka)připojen:
* notebook č. 2 lan port( č.1)
* notebook č.3 (třeba přes wifi)
Kdyby DHCP a DNS běželo hned na prvním prvku- ADSL modemu. (místo na wifi routeru, tedy ), tak je to primitniní, stačí na Wifi routeru vyřadit DHCP a chová se jako switch a neptal bych se. (důvod je i že bídný ADSL modem má bídné rozhraní, wifi router toho mnohem víc umí také)
Wifi router na portu 2 + ADSL modem na portu č.2 (čísla shodná) 15 m daleko od sebe 20 m kabelem - jiná místnost.
Důvody pro takovou tu volbu jsou: notebook 1 musí je v místnosti, kde je ADSL modem, kabelem. + notebook.3 jsou v jiné místnosti.
Pokud se zaměřím na notebook č.1, tak mě zajímá opravdu to bude fungovat tak, že cesta paketu bude z NTB(LAN) - (LAN1) ADSL modem (LAN 2) - (LAN2) router (LAN2) ADSL modem -> WAN?
Trochu neobvyklé, ale nevidím důvody, aby to nefungovalo.
A jako bonus mě zajímá, mělo by smysl nastavit ADSL modem do režimu bridge (nyní je klasicky pppoe)?
Ten ADSL modem nemá v sobě router? To se dost divím. Asi má... Stejně ho musíš nakonfigurovat - jednu IP dostane notebook 1, druhou IP dostane ten Wifi router. Tím pádem budeš mít dva routery za sebou, není to zrovna optimální řešení.
částečně jsem odpověděl v dalším příspěvku, který jsem stejně mel rozepsaný jako doplnění spolu s dalším dotazem, zda by bylo lepší řešení na Wifi router měl DHCP+DNS a bránu avizoval ADSL modem. Brána by tedy byl ADSL modem
,Abych odpověděl: Samozřejmě, že ADSL modem má funkci routeru . Právě že wifi router nyní žádnou IP nemá, je nakonfigurován tak, že je v něm deaktivováno DHCP a chová se jako switch+bridge( mezi wifi). Takže reálně dva routery nemám aktivní (ačkoli zařízení sama o sobě se tak mohou nazývat, ale v konkrétní mé situaci nyní ne).
Začal bych jinak..
Každé síťové zařízení musí mít IP adresu. Výjimkou jsou například přepínače bez managementu, ty fungují transparentně.
Modem transformuje provoz mezi sítěmi, na jeho vstupu má nakonfigurovanou IP adresu v síti poskytovatele připojení. Tuto IP adresu potřebuje modem pro své potřeby a nemůže ji předat jinému zařízení. Na výstupu modemu musí být jiná IP adresa - ta se vezme tak, že ji přidělíš (nebo se přidělí automaticky) , je totožná s adresou gatewaye routru v modemu. Teoreticky bys tuto adresu mohl ručně přidělit a provoz z WiFirouteru na tuto adresu směrovat. Jenže mi není jasný mechanismus překladu provozu v modemu - takže router tam musí být v provozu, jenom by neměl zapnutý DHCP server. Tohle by snad mohlo fungovat. IP adresu pro notebook1 by také přidělil wifirouter, takže provoz na něj by šel z modemu do wifirouteru a zpět přes switch v modemu na notebook1. Takže když o tom takhle přemýšlíme, tak by to fungovat mohlo.
Jenže - jakou funkci potom bude mít ten tvůj Wifirouter? Rozhodně funkci switche a DHCP serveru, v tomto ohledu je to v pořádku. Funkci routeru těžko, už třeba jen proto, že do vstupního portu těžko nacpeš provoz sítě za routerem pro potřeby notebooku1 - vstupní a výstupní port routeru je prostě v jiné síti a routr mezi nimi dělá transformaci.
Takže za mne - nevidím cestu jak by to mohlo fungovat. Ale mohu mít ve svých úvahách chybu.
Doplnění
Je chyba, že jsem možná nepopsal stávající situaci, aby byl základní vhled. Nyní je to tak, že ADSL router má roli všeho, zatímco wifi router má vypnuto DHCP (a jak píšu, propojeny jsou LAN porty).
cili když to upřesním a jinak popíšu. Situace je je netradiční v tom, že nejbližší prvek za telefonním drátem není gateway se všemi funkcemi (pouze ADSL modem, ale už ne DHCP, DNS) a že až další zařízení v síti je DHCP, DNS.
Jak jsem popisoval cestu paketu z NTB-modem-router-modem-pryč : je k tomu alternativa, že jako bránu bych nastavil adsl modem, ale dhcp+dns Wifi router?
Které řešení by bylo lepší?
Trochu to upřesnění je nešťastné.
První odstavec je současný stav (ADSL modem má funkci routeru+DNS+DHCP, wifi router pouze switch)
Druhý odstavec se týká zamýšleného zapojení, jak se ptám v otázce (že by funkci routeru+DNS+DHCP převzal wifi router, zatímco ADSL modem by neměl nic)
Třetí odstavec je varianta, že by router funkce routeru byla na ADSL modemu.
A na závěr, jak v tomhle figuruje režim bridge (na dsl modemu samozřejmě), zda ho nějaký scénář vyžaduje.
Sakra chlape, nebudu říkat, že vím všechno, ale pokud budu pokračovat v té teorii co ti říkám, tak adsl budeš mít už za WAN a budeš přes router "vytáčet" PPoE. Já tedy fakt nevidím reálně aby ti na téhle lince fungoval ještě NB1.
Krom toho ten port group nebude mít takové možnosti.
Já pořád nechápu proč nenatáhneš ten jeden kabel. Pokud je to takový problém tak bych snad raději i rozpároval jeden kabel na 2 (jeden pro modem a druhý pro NB)
Asi bys měl začít znova. A nevymýšlet kraviny, udělat to normálně.
- - -
Tvůj popis paketů je zajímavý. Tak jen stručně dodám: V LAN je úplně jedno, kdo dělá server DHCP, pokud to dělat umí. Funkce serveru DHCP nijak nesouvisí s tím, kde jsou v LAN brány. DNS není pevně vázáno na nic dalšího v LAN. Most je most, jestli chceš veškerý internetový provoz řešit jinde, než v modemu, nastav v něm most, jinak to nedělej. Jestli zrovna tvůj modem umí jakési zvláštní grupování konektorů a použiješ ho, budeš si rvát vlasy, až se ti s tím modemem něco stane.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.