Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starší počítač naběhne jen do BIOSu

Od: destik* odpovědí: 28 změna:
Dobrý den, sehnal jsem starý počítač za odvoz abych se v něm trochu pohrabal, a když ho zapnu tak se načte jen černá obrazovka kde se spustí memory test a když jdu do BIOSu tak je tam obrazovka viz foto. Co mám dělat? Mám tam nějak instalovat Windows? Vůbec nevím, jak se v BIOSu dělá. Navíc ten můj je asi nějaký atypický a nejde v něm měnit žádné nastavení... Je možné že je zamknutý?
Díky za pomoc.

Starší počítač naběhne jen do BIOSu

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Velmi pravděpodobně tam bude třeba nainstalovat nějaký systém... tedy vytvořit si bootovací médium, z něj nabootovat a systém nainstalovat.

Pokud jste to nikdy nedělal, možná bych se raději poptal po někom, kdo s tím má trošku zkušeností.

Kdyby byl BIOS zamknutý, chtěl by po Vás heslo.

destik*
hodnocení

To zní rozumně, díval jsem se zběžně na Ytb a tam to tak bylo popsané, ale musí se napřed změnit preferované úložiště do kterého se to bootuje. Ale mě tam nejde měnit nic/nebo nevím jak to změnit.

V tomhle biosu se nepohybuješ myší, ale šipkama, enterem a deletem :)

Šipkama vybereš funkci, enterem do mí vstoupíš a tam pak zase podobně. Deletem funkci (nastavení) opouštíš.

V BIOSu máš vždy dole tabulku kláves, které jsou na obrazovce funkční pro pohyb.

Pro příklad v základní obrazovce, kterou jsi sem nafotil máš dole funkční:

ESC, F10, šipky a pochopitelně enter.

Vjetšinou je změna položek tlačítky UP and DOWN nad šipkama na klávesnici nebo Shift něco či jen enter.

Oprava: Samozřejmě Escape jsem měl na mysli, ne delete. Jak správně píše gumid.

fugass*
hodnocení

0x
Možná mu chybí instrukce kde má načíst systém. Vyfoťte obrazovku boot setup.

hodnocení

0x

A nevyndal z toho původní majitel pevný disk? A nebo ho zformátoval

destik*
hodnocení

Je dost dobře možné že je zformátovaný.

fugass*
hodnocení

0x
Fotka té černé obrazovky kde to zůstává viset?

destik*
hodnocení

Teď už to nedělá memory test. Posílám fotku.
Starší počítač naběhne jen do BIOSu #2

To je ještě deska s Celeronem do Slotu1?

Koukni na základní desce na kondenzátory. Budou třeba zduté a nafouklé. Nutno vyměnit. Jinak nejdou správně napájecí větve na desce.

destik*
hodnocení

Kondíky vypadají v pohodě...

Napiš sem, co to je za desku a ideálně hoď její fotku.

Zkus jinou ram. Jaká tam je? DDR1 nebo ještě spíše SDRAM s dvěma zářezy?

Reset biosu nepomohl (na desce je jumper CLR clear cmos). Na pár sekund zkratuj a vrať jumper zpět (více dle konkrétní desky nenapsal jsi model).

Baterka biosu má kolik V? Nebude lepší dát novou, pokud je výměnná CR2032?

Ten celeron se nepřehřívá? Slot1 měli jen pasivy z hliníku (takové velké ježky).

Odeber zbytečné rozšiřující karty a nech sestavu jen o procesoru, desce,zdroji,ram a připojeném monitoru s klávesnicí a zkoušej postupně přidávat.

Některý HW může být vadný.

Jaký řešíme problém? Vidím detekci HDD a podle obrázku předpokládám něco potom.

Mimochodem DDR to teda rozhodně nemá. Předpokládám SDRAM, těch pár ještě mam kdyby někdo chtěl :)

Pro tazatele. Sháněl jsi něco na čem by běhaly win 10, tady počítej tak XPčka, nebo míň náročný linux.

SDRAM latency time 3

nedetekuje kontrolu ram

Ale kontrola paměti je projetá a už to detekuje disk. Rozhodně teda nesedí RAMka, kterou udává tazatel a druhým problémem bude možná vyndaný disk - zakázat v biosu

Takhle by to mělo svištět dál

03.04.20 12:26
Starší počítač naběhne jen do BIOSu #3

fugass*
hodnocení

0x
A disk to vidí?

jirib
hodnocení

0x
Starý Celeron 433Mhz...co na tom chcete dělat...empétrojky a fotky?
Na Xpéčka aspoň Giga ram...máš...?

Vypadá to, že má 128 a 32 dle screenu. Snad odpoví na dotaz, aby napsal parametry desky, jak jsem mu psal.

jirib
Zase budu trošku vzpomínat...rok 97 a dovezený použitý Pentium I 75Mhz(před tím jen samé 48-trosky...).Jenže,tenkrát nebyl internet(možná v Praze na ústředně),tak se tahaly hdd a pomalu cd.
Dnes je situace horší,staré systémy nejsou podporovány a procesy jsou náročnější.
Takže vše co má jednojádro a méně je buď do muzea nebo elektroodpad.
fugass*
Pro mě nostalgie a zlatá éra hraní. Hraní není o nabušeným pc ale o hratelnosti a zábavě hry. Half life, Far cry, Worms, Warcraft, HOMAM, Motoracer...a jsou i mnohem starší kousky kde se dobře hrálo. Xcom, Tajemství oslíhoa ostrova, Home aline... Joo to byly pecky.

fugass*
hodnocení

0x
To bude mít i problémy s internetem. Dnešní flash videa to asi nepobere, kodeky...

destik*
hodnocení

Je to totálně stará deska, RAMky jsou SDRAM se dvěma zářezy, celkem 352MB a asi se na to vykašlu... Koupím nějaké novější komponenty, je pravda že to asi nemá smysl zprovozňovat. Asi by to nic neutáhlo XD.
Díky za podněty a za Váš čas.
Ještě aspoň povím jak jsem k PC přišel:
Dal jsem na Bazoš inzerát "kdo daruje starý počítač". Ozvala se mi paní že má doma starý, ale plně funkční PC a tak jsme se domluvili a poslala mi ho přes DPD. Ještě mi poslala fotky, kde bylo vidět že má 2x HDD, několik mechanik a 450W zdroj, tak jsem si jenom mnul ruce. Zásilku jsem přebral, rozbalil, a ejhle, počítač byl rozdělaný, byl tam jen jeden HDD, jedna mechanika, 230W zdroj, jiný chladič CPU se zaseklým větrákem a na HDD nebyl OS. Později jsem si všiml, že balení počítače bylo přelepováno ještě jednou paskou. No a pak se člověk od DPD dozví, že tím, že zásilku převzal, potvrzuje že je vše v pořádku a konec. Nikoho to nezajímá... Tak jen tak to píšu pro poučení...

Jaký poučení? Co jsi čekal. Je to za odvoz. Vpodstatě do popelnice pod tímto jiným názvem.

Darovanému koni na zuby nehleď :-D

Jako když jsem ti v minulém dotazu psal, že se máš učit, nemyslel jsem tím že na úplné fosilii. Nejprve si na netu zjisti, jak vypadá ten který starý počítač. Hlavní takové vodítko je procesor. Tohle je totální šrot. Asi jako se učit jezdit v provozu koňským povozem.

cs.wikipedia.org/...

Níže, jak pod Intel Core nechoď.

Kdybys napsal tu lokalitu jak jsem se te ptal tak treba by ti nekdo neco dal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]