Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hvězdička na Noteooku

Od: magdon® odpovědí: 25 změna:

Došlo na nejhorší a byl jsem si nucen koupit Notebook, který nemá číselnou klávesnici. Tím pádem na něm neumím napsat * (hvězdička). Použít alt + 42 taky nelze, protože abych mohl použít horní číselnou řadu, musím držet Shift. V tom případě ale alt + 42 nefunguje *zmateny*. Je to pro mě docela dost důležité. Prosím, poraďte.

Potřeboval bych to na české klávesnici.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pravý Alt + první klávesa vlevo od pravého Shift. Je na ní? / _ -

doplněno 22.03.20 08:56:

Tou klávesou píšeš běžně pomlčku:)

doplněno 22.03.20 09:22:

@magdon: Použij pravý ALT + klávesu s pomlčkou, ne s obráceným lomítkem!

k2
hodnocení

0x

pravy ALT + 8

hodnocení

k2 - Na klávese 8 je sice namalovaná hvězdička, ale ta nefunguje na CZ klávesnici.

Satam - i na klávese vpravo od pravého Alt je sice namalovaná hvězdička, ale ani ta na CZ klávesnici nefunguje. A normálně na ní není ani ta pomlčka, ale orácené lomítko.

Hvězdička na Noteooku

Magdone, vím, že nejsi žádný mladík, já ostatně už také ne. Ale číst umíš, tak čti pořádně, co ti píšu!

hodnocení

*zdravi* dík, funguje to. Zachránil jste mě, za 14 dní bych se totiž nedostal do banky (končí jejich podpora Win 7).

Nicméně myslím, že si s novým počítačem (hlavně s neskutečně pitomými Win 10) ještě užiju dost srandy :-D.

Ty W10 nejsou pitomé, jsou jen jiné, než W7 a W8, o WinXP ani nemluvím. Budeš je muset trochu zažít. Já s nimi pracuji normálně a jeikož jsem v podstatě přecházel z WinXP na W10, dělají mi občas problémy W7 mojí ženy:-D

hodnocení

Budu si zvykat těžko, byl jsem zvyklý na ikony zástupců na ploše, pod kterými se mi otvírala okna s dalšími ikonami dalších zástupců (až v několika vrstvách), takže jsem měl všechno krásně a přehledně roztříděné a přehledné. Některé ikony jsem si vytvářel sám a vystihovay názorně svůj obsah. Teď se snažím o vytvoření zástupce jednotlivch dokumentů, ale obávám se, že ani to ve Win10 asi nepůjde :(.

Hvězdička na Noteooku #2

Vytvoř si na ploše nové složky (pravým myšítkem na plochu - Nová - Složka), ty si pojmenuj po svém a do nich pak jednoduše přetahej ty zástupce podle tvého třídění.

Zástupce dokumentu: Klik pravým na ikonu dokumentu - Odeslat - Plocha (vytvořit zástupce). Toho zástupce si pak na ploše upravíš podle svého.

hodnocení

Což o to, vytvořit zástupce umím, dokonce ho dostanu do adresáře "plocha", ale na skutečné ploše se neobjeví. Vytvořit novou složku na ploše se nedaří, mimo kliknutí na některou ikonu nereaguje na kliknutí kterýmkoliv myšítkem kamkoliv. Neděje se nic, žádnou další možnost to nenabídne.

Hvězdička na Noteooku #3

Něco nehraje. Ta pravá část obrázku není nejspíš skutčná plocha. Mně to ve W10 funguje tak, jak píšu.

Dej sem prosím pořádný screen/obrázek té tvé plochy tak, aby bylo vše čitelné. Zkusíme se s tím nějak popasovat.

Teď mě napadlo: V tom levém obrázku je zástupce plochy. Klikni na něj pravým myšítkem a otevři Vlastnosti. Tam najdeš Cíl, to je adresa, na které se nachází skutečná plocha. Jen doufám, žes ty púlochy nějak nepřejmenovával, to se v tom pak utopíme.

hodnocení

Jojo, něco je špatně *zmateny*. Že to není skutečná plocha mě před chvílí taky napadlo. Ale jsme už trochu mimo téma, zakládám novou otázku.

hodnocení

0x

No to jsi zaváhal, na trhu je přeci noťasů dost na výběr, mě by se to taky bez numerické klávesnice nelíbilo. Je to pohodlnější.

To má být rada*sok*

K ničemu.

hodnocení

No, zaváhal... Možná. Měl jsem v podstatě jen 3 možnosti -

1. Přeinstalovat ve víc, než na 10 let starém PC stávající Win 7 a spoustu nainstalovaných programů s téměř 100% jistotou, že jich plovina pod Win 10 nebude fungovat, stejně jako některý HW (zkušenost při přechodu z XP (ze stejných důvodů), kdy jsem musel oželet řadu užitečných programů a musel jsem kupovat nový a scaner).

2. Koupit nový skříňový PC s Win 10 se stejnými problémy

3. Koupit menší levný noťas s Win 10 hlavně pro bankovnictví a pár programů, které holt už pod Win 7 nefungují. Všechno ostatní poběží i nadále na starém PC (dokud nás smrt nerozdělí ;) ).

Přesto, že nejsem příznivcem noťasů (nikam to nosit nemusím) rozhodl jsem se nakonec pro 14" notebook HP, bohužel s neplnohodnotnou klávesnicí. Trochu víc mi ale vadí na dnešní dobu relativně malý SSD (to se dá v nouzi vyřešit externím diskem) a absence CD mechaniky.

@satam, Pavle, rady tu proběhly, nemá cenu to opakovat, tohle byla jen poznámka, magdon to pochopil. Kdybych chtěl radit, tak poradím.

Já to chápu. Ale tohle patří ne do odpovědí, ale do komentářů. Pak bych se nad tím vůbec nepozastavil.;)

Velmi by mě zajímalo, jaké programy, které fungují na Win 7 nefungují na Win 10. Tedy, samozřejmě za předpokladu, že si je aktualizujete/stáhnete verzi na Win 10. A to nemyslím jako výtku, ale skutečně by mě to zajímalo. *zmateny*

hodnocení

"...jaké programy, které fungují na Win 7 nefungují na Win 10"

Nemám odvahu to zjišťovat, ale při přechodu z XP na Win 7 mi nefungoval například program na střihání videa (Studio 9), program na úpravu zvukových souborů, na úpravu fotek, angličtina pro děti, pár starších her, ovladač scaneru, ovladač starší tiskárny a ještě několik dalších. Za některé jsem sice našel náhradu (někdy placenou), některé jsem ale musel oželet. Nechci si to zopakovat.

111®

většinou fungují, klidně je instaluj jak W7

@magdon - tohle je docela složitá záležitost. Sám jsem na to narazil, když jsem po letitém používání Win 7, přešel na Win 10. Některé programy nefungují, jiné je potřeba stáhnout v novější verzi. Je to jak se říká "kus od kusu". Dokonce se mi stalo, že jsem stáhnul program a teprve po instalaci a spuštění, vyskočila hláška, že v desítkách nefunguje. Někdy se to objeví rovnou při stahování. Také je důležité, jestli je program pro OS 32bit, nebo 64bit. Jediná jistota je prostě to vyzkoušet a případně pak odinstalovat. Pro tyto případy doporučuji program Revo Uninstaler. Zbaví počítač i různých zbytků po odinstalovaném programu.

@satam - ale tohle jsou komentáře, odpověď je vždy jen ta první reakce.

hodnocení

0x

Doporučuju koupit externí numerickou klávesnici, stojí to pár korun alza.cz/...

Jinak Windows 10 jsou super, lepší než sedmičky, akorát je potřeba si na ně chvilku zvyknout.

hodnocení

Jistě. A taky si můžu dokoupit větší externí monitor a externí disk. Když k tomu připočítám stávající scaner a 2 tiskárny (laserovku a Epsonku na formát A3), můžu si připadat jak v řídícím centru NASA. *smich*

Nepřijde mi na tom nic divného. I s notebookem jsem měla 1 nebo 2 externí monitory. Externí disk mám taky, ale nepoužívám. Dneska už je to normání. Teď už nemám notebook, ale lepší PC + dva monitory, občas by se hodil ještě jeden. Není to samozřejmě nutnost, ale ta numerická klávesnice je (podle mě) důležitější než další monitory atd. Zvlášť, pokud často píšete čísla, je prostě pohodlnější. Ale jestli si zvyknete, tak jen dobře.

111®
hodnocení

0x

W10 jsou o zvyku, jdou nastavit skoro jako 7, jen než to objevíte kde

doplněno 22.03.20 10:51:

třeba Ovládací panely:

Hvězdička na Noteooku #4
Hvězdička na Noteooku #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]