Nejste přihlášen/a.
Našel jsem zde několik vláken na toto téma, bohužel už docela starých, proto vkládám nový dotaz.
Plánuji pořídit externí HDD na zálohování rodinných fotografíí a videí - bude uložen doma v šuplíku, žádné přenášení, nárazy, změny teplot atd.. Něco jsem si o tom pročetl a byl rozhodnutý pro klasický externí 2,5" HDD, 1TB, Western Digital. Pak jsem se dočetl, že v případě problémů s načítáním disku od toho dává WD ruce pryč a nemá jakoukoliv snahu pomoci se záchranou dat - po záruce nulová zákaznická podpora.
Máte někdo zkušenost jaký jiný co nejspolehlivější externí HDD pořídit?
Také tak, externí disk (ani nevím výrobce, tuším WD), který jednou za měsíc připojím a zálohuji fotky a dokumenty. A pak permanentně připojené Synology s 2 disky v RAID (to mám dostupné odkudkoliv i zvenku).
jenže na to dnes nepotřebujete žádné Synology, to je zbytečný overkill, to dnes totiž zvládne kdejaký lepší router, ty lepší mívají usb 3.0 konektor, k němu připojíte jakýkoliv externí disk a router vám jej rovnou nasdílí přes síť jako FTP, NFS, SMB, DLNA, cokoliv ...
Nejlepší řešení pro zálohování rodinných dat je NAS. Na doma stačí jednodiskový, nebo dvoudiskový. Pokud je to NAS zkušeného výrobce s nějakým rozumným systémem, tak umí mimojiné sledovat stav disků a uživatele včas upozornit na chyby, které mohou v konečném důsledku vést k havárii disku.
Mám oblíbenou značku Synology, už mám druhý NAS za 10 let. Jsou to opravdu držáci, nemám s ním o data obavu.
Pokud na datech hodně záleží:
- na dvou odpojovaných nosičích netotožného typu a značky (malware v podobě zašifrování on-line dat je sviňa), zálohovat/archivovat časově dost rozdílně (týden? - důvodem je časové zpoždění projevení malware při šifrování obsahu)
- ukládat ve dvou objektech (požár, zloději ...), jednim z nich může být cloud (internetové úložiště, ale na něj nespoléhat 100% a ne v případě citlivých "obrázků")
Držáky jasně ... prosímvás on nekupuje disk na 24/7 nonstop provoz do serverovny ale na občasnou zálohu fotek, ten disk bude většinu času vypnutý a tak opotřebení bude naprosto minimální, klidně ať vezme levný WD.
pokakat se může cokoli. Mám v počítači cca 10 let staré disky. Furt v počítači, běžně chvilka provozu, chvilka vypnuto a zase dokola takže některé mají stejný počet roztočení jako natočených hodin a pořád fungují. Kromě jednoho, který byl vadný od začátku je tam něco s jedním sektorem, ale za celou dobu se to nerozšiřuje a jenom si přesně nepamatuju co s tím sektorem je.
Proč nezálohujete do cloudu GOOGLE FOTKY? tam můžete nahrávat neomezený počet fotografií zdarma, co může být lepšího? Navíc takovou zálohu máte na věčné časy, kdežto disk který si koupíte vám pořád může někdo urkást, voda zatopit, elektřina zkratovat, ... cloud nezničí nic, snad jen globální apokalypsa. A pokud záloha fotek u googlu nic nestojí a máte neomezený počet fotografií tak je to sakra dobrá nabídka. google.com/...
Tak určitě je to taky možnost, ale přecijen jsou to fotografie a videa mé rodiny a mých dětí a nechci se o ně dělit s cizí třetí osobou (předpokládám, že při podrobném prozkoumání cloudu bude v podmínkách jistě psáno něco ve smyslu, že veškerá data ukládáte dobrovolně a dáváte je poskytovateli k dispozici). A tomu, že cloud nic nezničí snad jen apokaypsa rozhodně nevěřím. Resp. nejde o z ničení cloudu jako spíš o odepření přístupu k němu, případně zneužití dat.
Apropó - co by z toho Google měl, kdyby zřizoval a provozoval úložiště bez osobního prospěchu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.