Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký externí HDD na zálohu fotografií?

Od: sollik* odpovědí: 22 změna:

Našel jsem zde několik vláken na toto téma, bohužel už docela starých, proto vkládám nový dotaz.

Plánuji pořídit externí HDD na zálohování rodinných fotografíí a videí - bude uložen doma v šuplíku, žádné přenášení, nárazy, změny teplot atd.. Něco jsem si o tom pročetl a byl rozhodnutý pro klasický externí 2,5" HDD, 1TB, Western Digital. Pak jsem se dočetl, že v případě problémů s načítáním disku od toho dává WD ruce pryč a nemá jakoukoliv snahu pomoci se záchranou dat - po záruce nulová zákaznická podpora.

Máte někdo zkušenost jaký jiný co nejspolehlivější externí HDD pořídit?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Na doma bych bral naopak 3,5" do boxu. Já vybral wd red. Data na disku jsou vždy risk, nutno mít data minimálně na dvou zařízeních. Já mám data na disku v pc, jednoduše synchronizuju s externím diskem. Fotky ještě posílám na cloud mega - 50gb zdarma. Tady bych podotkl, že je zbytečné mít ročně tisíce rodinných fotek a hodiny videí. Nikdo se na to dívat nebude. Vyberte nejpovedenější snímky, videa sestříhejte na rozumnou délku.

hodnocení

1x

Já používám externí disk Samsung 1tb a NAS Synology se dvěma disky. A zálohuji nejen fotky.

inspa*

Také tak, externí disk (ani nevím výrobce, tuším WD), který jednou za měsíc připojím a zálohuji fotky a dokumenty. A pak permanentně připojené Synology s 2 disky v RAID (to mám dostupné odkudkoliv i zvenku).

mark132

jenže na to dnes nepotřebujete žádné Synology, to je zbytečný overkill, to dnes totiž zvládne kdejaký lepší router, ty lepší mívají usb 3.0 konektor, k němu připojíte jakýkoliv externí disk a router vám jej rovnou nasdílí přes síť jako FTP, NFS, SMB, DLNA, cokoliv ...

Jestli jsi se nevšimnul, tak jsem externí disk zmínil.

eruer*
hodnocení

1x

Nejlepší řešení pro zálohování rodinných dat je NAS. Na doma stačí jednodiskový, nebo dvoudiskový. Pokud je to NAS zkušeného výrobce s nějakým rozumným systémem, tak umí mimojiné sledovat stav disků a uživatele včas upozornit na chyby, které mohou v konečném důsledku vést k havárii disku.
Mám oblíbenou značku Synology, už mám druhý NAS za 10 let. Jsou to opravdu držáci, nemám s ním o data obavu.

hodnocení

1x
Nejdriv bych si ujasnil pojmy.
Zaloha znamena druhe, nebo treba i treti umisteni totoznych dat. Tedy ne to co dela plno lidi a zalohuje formou presunu.
Takze data budou rekneme na pc a pak na externim hdd. Sance na poruchu obou je celkem mala, ale kdo o data obravdu stoji tak to fakt nej ma opravdu na tretim miste
Ktery vyrobce hdd by zachranoval tva data to fakt nevim.
Zrovna WD jako externi i interni disky mam rad

Pokud na datech hodně záleží:

- na dvou odpojovaných nosičích netotožného typu a značky (malware v podobě zašifrování on-line dat je sviňa), zálohovat/archivovat časově dost rozdílně (týden? - důvodem je časové zpoždění projevení malware při šifrování obsahu)

- ukládat ve dvou objektech (požár, zloději ...), jednim z nich může být cloud (internetové úložiště, ale na něj nespoléhat 100% a ne v případě citlivých "obrázků"*pusa*)

fugass*
hodnocení

0x
Zkuste IBM, jsou to držáky.
Tak zkuste nějaký externí disk od IBM prosím najít ;)
mark132

Držáky jasně ... prosímvás on nekupuje disk na 24/7 nonstop provoz do serverovny ale na občasnou zálohu fotek, ten disk bude většinu času vypnutý a tak opotřebení bude naprosto minimální, klidně ať vezme levný WD.

fugass*
Taky jsem to myslel tak, že koupí disk, dá ho do doku, nebo rámečku a nahraje na něj co bude třeba uchovat když bude potřeba, ne to mít zapojené 24/7.

rorschach*
hodnocení

0x

pokakat se může cokoli. Mám v počítači cca 10 let staré disky. Furt v počítači, běžně chvilka provozu, chvilka vypnuto a zase dokola takže některé mají stejný počet roztočení jako natočených hodin a pořád fungují. Kromě jednoho, který byl vadný od začátku je tam něco s jedním sektorem, ale za celou dobu se to nerozšiřuje a jenom si přesně nepamatuju co s tím sektorem je.

edudant
hodnocení

0x
Já to již dlouhé roky řeším tak, a to mohu vřele doporučit, ze mám dva totožné externí disky oboustrannou lepící páskou přilepené k sobě a zálohuji na oba dva stejná data, fotografie a videa. Vim o čem mluvím. Již jednou jsem přišel o rodinné fotografie a nikdy víc. Raději si priplatím ta dva disky a vím, že když se jeden pokazí, mam stejný druhý. Rozhodně mi to za to stojí, lepší než přijít o fotografie a videa dětí. Mám už takhle 4 páry disků a peněz nelituji. Pak už se to nedá vrátit zpět. A jaký disk? Je to úplně jedno. Hlavně USB3. Ať to frčí.

@edudant

Kupte dokovací stanici a máte vyřešené zálohování na dva HDD.

Co zálohujete na jeden, naklonujete na druhý.

dokovaci-stanice-a-replik/...

sollik*
hodnocení

Moc děkuji všem za názory. Nakonec rozhodla momentální situace a nejasný výhled do budoucna - zvolím zatím nejlevnější řešení, pořídím 1TB externí HDD Westwrn Digital a fotky na něj zkopíruji.

mark132
hodnocení

0x

Proč nezálohujete do cloudu GOOGLE FOTKY? tam můžete nahrávat neomezený počet fotografií zdarma, co může být lepšího? Navíc takovou zálohu máte na věčné časy, kdežto disk který si koupíte vám pořád může někdo urkást, voda zatopit, elektřina zkratovat, ... cloud nezničí nic, snad jen globální apokalypsa. A pokud záloha fotek u googlu nic nestojí a máte neomezený počet fotografií tak je to sakra dobrá nabídka. google.com/...

joudic*
asi proto, ze si chce zalohovat originalni fotky a ne zmensene se ztratovou kompresi jako to dela google, to si to uplne stejne muze uploadovat na FB. Google samozrejme umoznuje i plnou kvalitu, ale pak se zapocitavaji do kvoty (15gb zdarma), ktera je spolecna s mailem a vsemi google sluzbami.
sollik*
hodnocení

Tak určitě je to taky možnost, ale přecijen jsou to fotografie a videa rodiny a mých dětí a nechci se o ně dělit s cizí třetí osobou (předpokládám, že při podrobném prozkoumání cloudu bude v podmínkách jistě psáno něco ve smyslu, že veškerá data ukládáte dobrovolně a dáváte je poskytovateli k dispozici). A tomu, že cloud nic nezničí snad jen apokaypsa rozhodně nevěřím. Resp. nejde o z ničení cloudu jako spíš o odepření přístupu k němu, případně zneužití dat.

Apropó - co by z toho Google měl, kdyby zřizoval a provozoval úložiště bez osobního prospěchu?

priklad1*

Nejdřív si to nastuduj a pak povídej. Moc toho víš. Spíš hádáš. Kdo se bojí nesmí do lesa.

joudic*

@priklad1 moc jste si zvykl ze internet je samozrejmost.. neni

sollik*
hodnocení

@priklad1: To byla reakce na mne? Pokud ano, pak se rád nechám poučit jak to celé funguje ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]