Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Excel čísla z nesouvislé do souvislé oblasti

Od: junkers* odpovědí: 2 změna:

Jak mám zkopírovat (Ctrl C, Ctrl V) data v listu, abych hromadně (protože toho bude docela hodně) označil buňky ale vložilo se mi to hezky pod sebou, protože z toho chci udělat hezký graf?
Nechci to nějak řadit, dělat s tím operace a tak, bude z toho prostě jen křivka.

Jenomže těch dat je fakt dost, nemůžu to dělat po třech "kouskách".
Mám představu, že postupně (s držením Ctrl) naťukám všechny buňky v nesouvislé oblasti (bude jich několik stovek) a pak to nějakým "fíglem" fláknu všechno hezky pod sebe, jen ty čísla tak, jak byly postupně označovány, tak by měly být pod sebou.

Vypadá to asi takhle:

1 2 3

4 5 6

7 8 9

no a já z toho potřebuju udělat:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

"transponovat" nepomůže, potřebuju ta čísla hezky po jednom pod sebou, ne 3 vedle sebe jinak.

Bude to sledování hmotnosti a sežranejch kalorií v průběhu asi roku, každodenní záznamy, takže tak.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

vidím že nikdo neodpovídá, tak odpovím já. V čistém excelu taková funkce není. Problém by se dal vyřešit celkem jednoduchým makrem, jenže tam by se hned objevil jiný problém. Makro by muselo fungovat jako cyklus vložený do cyklu. V prvním cyklu by se ti postupně shora dolů nastavovaly řádky, ve druhém cyklu by se postupně zleva doprava procházely všechny buňky. Každá nalezená hodnota by se okopírovala někam jinam, třeba do nového listu, pod předchozí nalezenou hodnotu. Až pocáď v tom není problém a celý cyklus by nemusel trvat až tak moc dlouho. Stránka Excelu by se nemusela prohledávat úplně celá, protože počet procházených řádků a sloupců by se dal omezit.

Hlava problému bude jinde. Oblasti nemáš souvislé a na některých řádcích jich máš víc, že? Při čtení zleva doprava a kopírování shora dolů by se hodnoty jednotlivých oblastí zamíchaly mezi sebe. Nebudeš mít

1

2

3

4

5

6, ale

1

4

2

5

3

6 a podobně.

Na hmotnost a sežrané kalorie ale určitě existuje nějaká šablona. Zkus pohledat.

lobo*
hodnocení

2x

Jak píše figurek, tohle půjde jedině makrem. Způsob zpracování bude přitom záležet na struktuře dat. Výsledné hodnoty při procházení cyklem bych nevkládal do listu, ale do pole -> kód bude rychlejší.

Možná by šlo dosáhnout i požadované posloupnosti co se týče jednoho bloku dat (oblast 3 x 3 buňky), ale to záleží na struktuře dat, jak už sem psal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]