Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Režim hibernace na Kububtu

Od: garu1 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

Na mém notebooku používám už nějakou dobu linux kubuntu 19.10 a nemám si nač stěžovat. Až na to, že samotné prostředí KDE nenábízí režim hibernace, což mě dost štve, jelikož je to má oblíbená a často používaná funkce z Windows. Zkoušel jsem různé sudo pm-hinernate atd... ale vždy po napsání tohoto příkazu, jako by se nic nestalo a když jsem chtěl nainstalovat ulity pro režim hibernace, tak mi to napsalo, že jsou již nainstalovány. Tak nechápu, proč mi to nefunguje a v čem je vlastně chyba?

Děkuji za odpověď a hezký zbytek dne

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
A máš dostatečně velký swap oddíl na disku? Měl by být dvojnásobek ram. Pak mne napadá ještě nastavení v biosu.
douby*

Doporučená velikost SWAP není vždy 2x, je to trošku složitější. Třeba pokud máte 16GB RAM bylo by nějakých 32GB na SWAP docela zbytečné plýtvání diskovým prostorem a tak velký SWAP by nejspíš k ničemu nebyl. Takže je to spíš takto:

- velikost RAM je menší než 2GB ... pak SWAP by měl být trojnásobek velikosti RAM, nejméně pak dvojnásobek RAM

- velikost RAM je mezi 2 a 8 GB ... pak SWAP by měl být dvojnásobek velikosti RAM, nejméně pak velikost stejnou jako RAM

- velikost RAM je 8 GB a více ... pak SWAP by měl mít optimálně 1.5 násobek velikosti RAM, nejméně těch 8GB

... pokud velikost RAM však převyšuje 32GB pak už skutečně není doporučeno a není ani moc efektivní používat režim hybernace a ram při vypínání ukládat na disk.

marekd*
hodnocení

0x

V Ubuntu mi funguje, když při najetí na ikonu tlačítka pro vynutí počítače podržím vteřinu levé tlačítko a ikonka vypnutí se zmení na ikonku spánku. Spánek ovšem není to samé, jako hibernace - Ubuntu mám na stolním PC ne na notebooku

gnome to má trochu jinak, než kde

douby*
hodnocení

0x

Hibernace byla ve výchozích instalacích ubuntu deaktivována už někdy ve verzi 12.04, jednoduše se dnes předpokládá, že lidé raději používají mnohem rychlejší režim spánku :)

Pokud i přes možnost rychlejšího rešimu spánku se zachováním napájení RAM stojíš o hibernaci systému přesunem obsahu RAM na disk, můžeš si ji i na dnešní verzi 19.10 aktivovat. Ale ber na vědomí, že pokud je tím diskem třeba SSD dost tím snižuješ jeho životnost s každým vypnutím.

Potřebuješ k tomu udělat dvě věci:

1. zmenšit svůj stávající systémový oddíl na disku, abys udělal místo pro nový odkládací oddíl swap kam se budou data při hibernaci ukládat (protože výchozí instlace ubuntu tuším že swap oddíl už nevytváří, což na svém PC snadno ověříš pomocí nástroje KDE Partition Manager, kde buď druhý oddíl označený jako linuxswap vidíš nebo ne, pokud tam je a má velikost kapacity tvé RAM či větší můžeš tento krok vynechat) zmenšení oddílu /dev/sda1, vytvoření oddílu swap nebo změny vzájemných poměrů velikostí obou oddílů můžeš provést tím samým programem, ale bude nutné jej spusti z USB média, ze kterého jsi operační systém instaloval (jen místo instalace systému vybereš kubuntu na zkoušku a spustíš jej). Kdybys to spustil s OS co máš na disku, logicky nebudeš moci měnit velikost právě používaného systémového oddílu.

2. úpravou konfiguračního souboru pak můžeš aktivovat hibernaci ve spouštěcí nabídce systému ... v terminálu zadat příkaz "sudo editor /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/com.ubuntu.enable-hibernate.pkla" (bez těch uvozovek pochopitelně) a do nového prázdného souboru umístit tento text a uložit:

[Re-enable hibernate by default in upower]
dentity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.upower.hibernate
ResultActive=yes
[Re-enable hibernate by default in logind]
Identity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.login1.hibernate;org.freedesktop.login1.handle-hibernate-key;org.freedesktop.login1;org.freedesktop.login1.hibernate-multiple-sessions;org.freedesktop.login1.hibernate-ignore-inhibit
ResultActive=yes

Kdybys kterýkoliv z těch kroků chtěl rozvést nějak blíže dej vědět.

douby*

... v nabídce pak hibernaci najdeš vedle běžného vypnutí a restartu (viz foto)

Režim hibernace na Kububtu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]