Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ma smysl starý PC mít doma?

Od: alena350® odpovědí: 22 změna:

V 2018 v práci vyřazovali počítače a mohli jsme si vzít...všechno "vymazali, odinstalovali", aby nebylo možné zneužít údaje, ale instalační CD Windows XP mám, ten originální. (Jen jsem to jaksi ještě nepoužila :) ) Jsem user, možná je má otázka pitomá: má ten počítač nějaké praktické využití? Brala jsem ho jako "zálohu", ale teď se mi zdá, ze to nemá vůbec žádné upotřebení. Používám doma jen tablety a smartfon, ještě starší PC přístroj s excelem a wordem mám mimo síť, taky pro případ...a USB... Zda se mi, ze je to opravdu zbytečné mít doma tuhle krabici. Jak to je? Prosím i o shovívavost :)

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud to umíš a znáš, vlož sem konfiguraci toho PC (CPU, RAM, HDD, GPU, zdroj atd).

Obecně lze říci, že PC s RAM typu DDR2 a nižším je dobrý pouze na Sběrný dvbůr, u PC s RAM DDR3 je třeba znát i ostatní komponenty. Nepředpokládám, že by v práci vyřazovali PC s RAM DDR4.

doplněno 12.02.20 13:30:

@daniela1: Vycházím ze svých zkušeností, kdy jsem před cca 15 lety začínal na PC s DDR SDRAM a postupně jsem se prokousal až k mým současným PC s DDR3. O DDR4 si zatím nechám jen zdát. Ale servisuji pro své kamarády a známé několik PC s DDR2 a všechny chodí bez problémů Ovšem již bych nikomu PC s DDR2 v současnosti nedoporučil a pokud se mi dostanou do rukou, pak v 90% směr SD. Přesto mám doma 2 rezervní PC s DDR2.

PS: Označení pamětí používám pro jednoduché rozlišení ne/modernosti PC. Je mi jasné, že to není určující ukazatel, těch je trochu více;)

daniela1

To je hodně odvážné tvrzení, že PC s DDR2 RAM je dobrý už jenom do sběru. ;)

daniela1
S doplněním souhlasím. :)

host
hodnocení

4x

Někdy by až člověk brečel nad tím, co lidé vyhazují do sběrného dvora a není možné to z něj získat, protože doma mají ještě starší a mnohem méně vybavené počítače, protože na nové nemají a tak je udržují nějak v chodu i s původním operačním systémem, nebo mladí kluci, kteří mají hluboko do kapsy, nemají na nový a tak si mezi sebou šmelí různé komponenty a zadarmo si skládají svůj první domácí počítač, případně druhý počítač na pokusy s Linuxem, nebo druhým do sítě. Nebo mají starý kus pro využití staré tiskárny, starých harddisků, prostě to ještě funguje.

Sběrné dvory jsou pouze jednosměrka, co se tam dá, peklo už nevydá, je to jednou odpad. V některých bazarech zase nevědí, co by za starší díly chtěli. Za paměti, které házejí do krabice lopatou chtějí tolik, že to málokdo koupí.

Pokud nějaký mladý kluk (neb i šikovný důchodce) dostane starý počítač, ještě si s ním pohraje a naučí se víc, než na drahém novém stroji, na který si sám nevydělá, ale doufá ve štědrost rodičů. Takhle se rodí mladí technici - umějí se vrtat i ve starších strojích, dělají své první pokusné domácí počítačové sítě, připojují staré a stále funkční monitory, tiskárny, skenery, atd.

Co je pro někoho posmívaný odpad (do které se má mlátit bejsbolkou, nebo použít jako terč), může být pro někoho docela dobrý poklad.

Ale tak jistě, takový počítač se dá pořídit pro důchodce seniora například. Ti mladí nevím, no, když jejich mobil je na psaní a internet výkonnější, než takový starý stroj ve kterém je 2 GB paměť, což je dnes málo na multitasking..

123*
To by mě zajímalo kde takoví lidé jsou, nebo se vylíhli před 5 měsíci? Měla jsem na bazoši inzeráty s komponenty z firmy, cena dohodou a nikdo to nechtěl, tak to letělo do výkupu, kde by si to mohli koupit za trojnásobný ceny.

hodnocení

2x

Pokud vám k životu stačí jen tablet, tak počítač nepotřebujete. Počítač "krabice" se používá na více sofistikovanější práci. Ale vzhledem k tomu, že ty vyřazené jely na XPéčkách, tak se hardware hodí k využití na střelnici nebo takové ty antistresové kurzy, jak tam všechno rozmlátíte bejsbolkou. Zkrátka to budou asi steré krámy, tipuji.

hodnocení

A ma něco z té krabice praktické využití? Třeba HD jako talířek? Nebo tak něco.

Disk můžeš s adaptérem za stovku použít k televizi nebo settoboxu na nahrávání, pokud zbytek počítače k ničemu nebude.
Tak na ten adaptér za tu cenu bych se rád podíval.

Ten adaptér se nazývá řadič a stojí i s napáječem čtyři stovky cca.

Nevíš, co tam má za harddisk. Pro sata rozhraní které trafo nepotřebuje stojí i míň jak 4 dolary.

Univerzál pro IDE+Sata stojí 6-8 doláčů.

Bez hledání byl první na ráně tenhle:

aliexpress.com/...

Počítám, že by se našel i levnějš.

No nevím, z Aliexpresu bych to nebral. Jednou tu byl borec, co koupil "převodník" z RCA audio/video na HDMI stylem že to byly jen konektory a kábl, a divil se, že mu to nefunguje.

Co dneska není z Číny? Samozřejmě že to chce trochu rozumět angličtině aby si člověk pořádně přečetl popis a pak načíst recenze od lidí co to koupili. Mám jak ten co jsem na něj dával odkaz, tak i ten na sata a fungujou bez problémů. Jinak jen z Aliexpress mám cca 500 objednávek a asi stovku dalších z jiných e.shopů a spálil jsem se zatím jen asi 2x že bych úplně přišel o penize. Jinak se všechno dalo reklamovat s tím, že zboží neodpovídá popisu a zřizovatel Ali. mi následně vrátil penize.

rv*
hodnocení

2x
Až se bude zase něco, co nepotřebujete, rozdávat, tak si to zase odneste domů. No utírejte na tom prach a až to bude moc překážet, tak to odneste do sběrného dvora.

Již dlouho se řídím radou synků. Netahej domů něco, co nepotřebuješ.

Viděl jsem jednoho kutila,který rozebáral nejrůznější zařízení...ale byl to aktivní důvhodce ,měl nápady a hooodně času.Co vím tak z počítače využíval zdroje a ventilátorky,zbytek hromadil a čas od času kovošrot

nunici, mám taky takového důchodce, od Jaroměře. Baví ho to, pak to roztřídí a zlikviduje.

mak*
hodnocení

1x

Odpověď je jednoduchá. Smysl to má, pokud pro něj máte použití, což není váš případ. Já třeba používám letitý PC pro řízení CNC frézky.

mark132
hodnocení

1x

Pokud je to počítač se starými windows xp určitě bych začal tím že bych na něj místo tohoto nepodporovaného systému dal aktuální verzi Linux Mint (viz Vyměňte nepodporo/... ) ... ten systém je nenáročný takže i na starém hardwaru poběží velmi svižně a současně je velmi bezpečný i bez jakéhokoliv antivirového programu a jsou na něm zdarma nejnovější internetové prohlížeče firefox / chrome / opera i zdarma dostupný kancelářský balík LibreOffice ...

Takový stroj by ještě mohl řadu let sloužit ale uznávám že vedle tabletu se pro notebook obecně hledá smysluplné upotřebení obtížně, tablet je často rychleji dostupný, snadněji použitelný, blíže po ruce, lehčí, mobilnější ...

mark132

Další zajímavý článek na téma výměny windows xp za bezpečnější linux přímo na idnes Zkusili jsme, co /...

123*
hodnocení

0x
Do výkupu s tím. Nebo dat na net inzerát, a popsat co to má za díly nebo vyfotit štítky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]