Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Taktování procesoru přes násobič na FSB

Od: kaaarl odpovědí: 1 změna:
Uctivé pozdravy!
Už kdysi jsem měl násobič nastavený manuálně na vyšší hodnotu (z 333 na 376) a procesor mi běžel místo 2,8 na 3,2 GHz stabilně - (testoval jsem různé takty, ale to je jiný příběh :) ). Netušil jsem ale, že zvyšováním násobiče na FSB, a tím i zvyšováním taktu procesoru, snižuji takt RAM.
Popíši:
Když si v Biosu přepnu násobič FSB z AUTO na MANUAL, zobrazí se mi možnosti nastavení násobiče (default byl 333) a nastavení PCIe, která je default 100. Hýbu pouze s násobičem. Přitom se mi ale ovlivnil i takt RAM a to do nižších hodnot (z 1333 na 912 - asi 912, teď si nevzpomínám).
Přišel jsem na to úplně náhodou, protože jsem si dělal test 3d Mark Vantage a ten vypisuje ve výsledcích i takt pamětí. Tzn. že test s default násobičem mi vyšly i defaultní takty pamětí dle štítku, ale s navýšeným násobičem menší.
Proč? Než jsem na to takto náhodně přišel, myslel jsem, že to RAMky trápí naopak více, že jim takt zvedám. A ono je to obráceně.
RAMky jsou na AUTO, mám je tedy nastavit ručně? Jestli automatika takt snížila, asi to má nějaký důvod, nerad bych něco pokazil.
Děkuji!
doplněno 10.02.20 11:06: Samozřejmě ne násobič, ale frekvenci na FSB. Za záměnu v textu i v nadpisu se omlouvám, psal jsem to pozdě v noci před spaním...

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

kaaarl
hodnocení

Nikdo neví?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]