Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalita videosouborů

Od: ivosisko® odpovědí: 10 změna:

Mám prosbu...při stahování filmů se setkávám s různými videí, které se ve svém názvu líší různými formáty, kodeky, parametry a já nevím čím vším ještě.

Byl by někdo ochotný alespoň zhruba zde uvést jakési pořadí těchto symbolů, který je co do označení kvalitnější a který méně? Zda BRrip je lepší než WEBrip, zda HDTV si stojí výše, než Xvid apod. Datovým objemem se orientovat nedá. Já zatím jen vím, že řádkování 720p si na tom co do kvality stojí hůře, než 1080p a to je tak asi vše, kam moje povědomí sahá.

Joo, a ještě jsem pochopil, že když v názvu "NĚCOcam", tak to je v kině obšlehnuté videokamerou a to opravdu nebrat, neb místo zvuku tam je huhňání a šustot bonbonových pytlíků.

Díky za ochotu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

veronica
hodnocení

3x

Bohužel, na formát a parametry se nedá spoléhat. Někdo udělá konverzí ze 480p třeba 1080p, ale tím se kvalita 480p nezlepší. Obecně jsou nejlepší mkv, pokud mají více stop audia a titulků. Je tam jakýsi předpoklad první kopie.

Přesně tak. Záleží na uživatelích, co a jak kam nahrajou. Je rozdíl mezi deklarovaným a skutečným formátem. Už jsem viděl plno hovadských kvalit "full HD" a dalších... Obecně lze říct, čím reálně větší soubor v kombinaci s deklarovaným vysokým rozlišením, tím lépe. Ale nejlepší je to vyzkoušet přehrát. Někdo je ignorant a je mu jedno, jestli mu film kostičkuje. Mě zase tito lidi nechápou, když jim řeknu, že ta kvalita obrazu je příšerná. A to nejsem nějak echtovní...

mark213
hodnocení

3x
Osvědčilo se mi preferovat vždy kontejner mkv a video formát h.264 nebo h.265(hevc) v rozlišení 1080p... Tolik stručná verze odpovědi.
Abych to však trochu rozvedl. Pokud někdo ukládá do mkv dá se už s celkem slušnou pravděpodobností předpokládat, že není úplná beznadějná lama a nedělá zbytečně chyby (lamy totiz znají jenom kontejner mp4 a tzv totální životu nebezpečné lamy ukládají vše jen do nemožné zastaralého avi, u těch je naopak pravděpodobnost, že nerozumí vůbec ničemu a s pc operují jenom na principu štěstěny až příliš vysoká a jsou schopni podělat cokoliv od nastavení pokládání, chybného downmixu audio stop až po třeba nesmyslnou preferencí konstantních datových toků, které zneefektivni jakýkoliv kodek)
mark213
Video kodeku xvid a divx se už vyhýbejte je to jen jiné označení pro starý a několikrát už deklasovaný h.263... Dnes už nebrat je to neefektivní stařešina
mark213
U audia je naprostou špičkou kodek Opus, těsně za ním aac, vorbis pak dlouuuuho nic, hromada hnoje a teprve pak mp3 :)
mark213
Takže ještě jednou strucna a praktická rada: pokud chcete přiměřeně vysokou kvalitu a co nejširší kompatibilitu hledejte v názvu mkv,264,1080p,aac pokud naopak chcete to úplně nejlepší hledejte v názvu mkv,265 nebo hevc nebo av1,4k,aac nebo Opus... Stručně a jasně :)
lintu06

Díky za zasvěcení,chystal jsem taky takový dotaz,takže mě to zajímá.Nevyznám se a postahoval jsem asi dost s těmi zastaralými kodeky či co to je. Chtěl jsem vám kliknout na to hodnocení,že je rada užitečná,ale klikám a nic se nepřičetlo.Takže Díky.

hodnocení

2x
Bohužel to nejde takto říct. BR (bluray) by mohl být teoreticky nejkvalitnější, ale k tom jak kvalitní je rip z bluray (BRrip) název samotný nic neřekne. HDTV je označení vysoké rozlišení z TV (ale většinou jsou tak označována i videa, která nemají ani 720p) a Xvid je kodek, dnes již poměrně zastaralý, tedy tyto dvě věci spolu nijak nesouvisí.

hodnocení

Děkuji za rady a informace...pochopil jsem z toho, že kromě znalosti několika základních pravidel z oblasti zpracovávání videa a zvuku, to chce zkušenost...díky.

Kdyby mě ještě napadnul nějaký dotaz, tak ho zde uplatním *co*

hodnocení

Tak jen tak ze zvědavosti, kterému souboru (videu) byste dali přednost:

Něco.1080p.AMZN.WEBRip.DDP5.1.x264-NTb

nebo

Něco.1080p.WEB.H264-XLF?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]