Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Editace zvukových stop

Od: ada* odpovědí: 7 změna:

Ahoj,předesílám, že jsem počítačový laik. Mám dotaz ohledně editace/filtrování zvukových stop. Mám audio soubor ve formátu WAV, zachycuje mluvené slovo a přes to hraje hlasitá hudba. Existuje nějaký program, umožňující mi neutralizovat zvukovou stopu muziky, aby zbylo jen to mluvené slovo, které za současného stavu lze jen útržkovitě slyšet?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Obávám se, že takový program neexistuje. Pokud je zvuk nahrán v jedné stopě, rozdělit už prostě nejde. Srozumitelnost mluveného slova by se asi dala nějakými filtry zlepšit, kdyby ta hudba nebyla hlasitější. Ta hudba tam ale v každém případě zůstane.

hm*
hodnocení

1x

Sice asi bude existovat nějaký filtr (předpokládám, že už se o něj někdo pokusil), ale o jeho univerzálním účinku dost pochybuji. Nicméně jsem přesvědčen, že se srozumitelnost řeči výrazně zlepšit dá, ale chce to zvolit vhodný postup s ohledem na konkrétní záznam. Možná by šel použít vhodně poslechově "zkusmo" nastavitelný obecný filtr. Nebo by se třeba dala sehnat samotná nahrávka té hudby, tu upravit na co největší podobu s tou zaznamenanou a nakonec tento výsledek "odečíst" od záznamu. Atd., nápadům se meze nekladou.

hodnocení

1x

V amatérských podmínkách ne.

hodnocení

0x

To jde jenom v kriminálkách. V reálu ne.

douby*

je to i v reálu, ale ne až v tak idealistické podobě jako ve filmech, výsledek rozhodně není dokonalý a určitě ne na jedno klepnutí dokončeno ve chvíli kdy kriminalista dokončuje větu "Umíte to vyčistit?" :) tak takhle určitě ne, zabere to čas a je to piplačka. Lze zajistit lepší odstup hlasu od podkresové hudby pomocí frekvenčních filtrů, speciálně trénovaných neuronových sítí, pokud jde o speciální případ kdy byl záznam pořizován pomocí stereo mikrofonu pak se může levý a pravý kanál mírně lišit zatímco podkresová hudba znějící z větší vzdálenosti bude o obou kanálech stejná, i toho lze využít k zvětšení odstupu blízkého hlasu od vzdálené podkresové hudby, není to ale triviální postup.

Asi s tím něco jde dělat a je to vyšší dívčí. Nikoli však pro tazatele jakožto počítačového laika.

jabraka*
hodnocení

0x

Soubor otevřít do analogové formy a signál nechat projít jakýmkoliv ekvalizerem,kde si potřebné pásmo omezím.a znovu nahraji,

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]