Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomalý počítač

Od: miro7 odpovědí: 28 změna:

Dobrý večer.V notebooku přijímáme internet přes wifi. Hlavní stránku máme seznam.cz.Antivir máme Comodo. Defraggler na disky a Cleaner. Počítač pomalé načítání stránek videa problém někdy spustit. Comodo nic nenašel občas použiji defraggler.a Cleaner. Kde bude chyba jak to opravit? Děkuji.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pořídil jste si (už v té době) jeden z nejlevnějších a nejpomalejších notebooků. Následně jste ho úplně zabil používáním zbytečných programů jako je antivir Comodo nebo Defraggler. Udělejte čistou instalaci Win10, bez zbytečného balastu. Případně to svěřte někomu, kdo to umí.

hodnocení

1x

Tenhle HP 250 G3? To nelze opravit. Příčinou pomalosti je (nevyměnitelný) procesor v tom hápéčku - Intel Celeron N2840, navíc přidušený pomalým 5400 otáčkovým diskem a minimem paměti, který se pokouší vypořádat se spoustou javascriptu moderních webů. Možná by trochu pomohla výměna disku za SSD a teoreticky by měla jít zvětšit paměť na 8GB - ale jen výměnou stávajícího modulu RAM za větší, pokud ho dokážete sehnat a nebude stát majlant.. 4GB RAM jsou pro 64 bitový systém dost málo - v je to podstatě mimimum, kde se člověk začíná rozmýšlet, jestli se vyplatí do 64 bitového systému jít.

P.S. Konkrétní HW konfuguraci právě toho vašeho ntb si ověříte na webu HP pomocí sériového čísla, které najdete nejspíše na nálepce v šuplíku pod baterií.

hodnocení

1x

Já bych asi neměla vůbec odpovídat, ale minulý týden jsem tady měla "hodinového ajťáka", který mi řešil stejný problém. Problém byl a on ho v dílně vyřešil, ale pravil, že jednou za čas, je potřeba veškeré vybavení restarovat vytažením ze zásuvky elektřiny a ponechání bez proudu několik minut. Všechno co se dá. On to jmenoval, ale já si zapamatovala takto. ;) Když jsem to říkala svým mladým, měli ze mě srandu, že tohle ví každé dítě a oni to tak dělají celý život, se všemi svými počítači.

A ten počítač se má vyrvat z el. zásuvky za chodu, nebo až po vypnutí? A co to má jako za účel? Hodinovej ajťák. To je dobrý toto...

Ten inženýrský je majitel firmy a správce sítě a já nevím čeho a "hodinový ajťák" je mé zařazení v adresáři mobilu. Musím vám říci, že ten člověk, nebo jemu podobní, jsou pro nás spásou. Přijede, hodinu se v tom vrtá, beze slov, poradí, vysvětlí. Odmítne nebo sní buchtu a kafe, já položím 400kč. Jen to pomyšlení, že stačí zavolat a on mi na dálku napraví to, co já jsem zvrtala a nemusím poslouchat "Babí, cos to udělala? Na cos to zase klikla?" *mir*Uvědomte si, že když vy něco nevíte, v zaměstnání nebo v hospodě vám poradí. Já nemám kde a navíc, někdy netuším, na co se to, v doplňující otázce ptáte. A třeba se ujistím: To máte na mysli tu zelenou ikonku vlevo dole? *alene* Nebuďte protiva, pokuste se chápat.

hodnocení

0x
Na spodku notebooku je štítek s typem. Podle něj se dá zjistit sestava. Bez toho je to jen věštění z křišťálové koule.
miro9
hodnocení

Je hodně udaju ze spod notebooku. Opsal jsem Produkt K3W99EA křížek BCM HP 250G3. Bude dostačující udaj? Děkuji.

hodnocení

0x

Taky to může dělat zarušenost kanálů. Stáhněte si do mobilu nějaký wifi analyzer, který vám ukáže obsazenost kanálů a router přelaďte na nějaký vhodnější.

hodnocení

0x
A teď nám prozraďte stáří vašeho NB a jeho konfiguraci.
miro3
hodnocení

Notebook stáří 4 roky. HP 250G3. Děkuji.

Už jsem si ho našel.
To prostě nebyl žádný "rychlík" ani v době nákupu (jeden z těch nejlevnějších), takže to jak "funguje" dnes, není žádné překvapení.
I když kompletně přeinstalujete komplet OS, moc se to nezlepší (ale než bych ho dal dětem na hraní, zkusil bych to). Nic jiného s tím neuděláte.
Může stáhnout nějaký Ubuntu a zkusit ho bez instalace (, bez změn v systému) . Jestli to na Linuxu poběží normálně a na desítkách to kope, tak bude problém ve Windows a ne v hardvéru. V tom případě by reinstalace Windows mohla pomoct. I když z mého pohledu by samozřejmě bylo logičtější přejít na Linux, když uvidí že to na něm funguje normálně než za každou cenu lámat přes koleno widle.
S Linuxem máš naprostou pravdu. Ovšem jsou zde tací, kterým je doporučení Linuxu proti srsti.
Stále tvrdím, že na běžný domácí použití to je více než dostačující. Na druhou stranu, čím méně bude kompů s Linuxem, tím líp.
douby*

S doporučením ubuntu bych také souhlasil ale prosím na starší hardware pouze odlehčené verze LUBUNTU nebo XUBUNTU, protože vám jde o to aby to na starém železe jelo pokud možno rychle a plynule. Běžné UBUNTU je mnohem náročnější na operační paměť než výše uvedené odlehčené odnože a hodí se spíš na moderní počítače.

Já právě psal Ubuntu, aby bylo přibližně stejně náročné na HW komponenty a dalo se posoudit, jestli jde o slabý výkon počítače nebo je na vině softvér.

Samozřejmě pro případ, že by se rozhodli přejít na linux trvale bych doporučil lubuntu nebo kubuntu. Sám mám rači prostředí KDE. Krom pomalejšího startu významný rozdíl výkonu mezi Lubuntu a kubuntu nevidím a mám ověřeno, že si lidi zvyklí na windows ani nevšimnou rozdílu, když je posadím k otebooku.

Máš šrot, dej tam Linux.

111®
hodnocení

0x

přijímám přes WiFi je co? zkusil jsi restart wifi adaptéru?

miro1*
hodnocení

Jak postupovat restart wifi adapteru? Děkuji.

Vytáhni router, tedy u tebe zdrij WiFi na minutu ze zásuvky a hotovo.

hodnocení

0x
Také bych to viděl na Linux.
doplněno 27.01.20 17:50:

a mne by zase zajímalo, jestli se před časem NTB prostě výrazně zpomalil nebo chce řešit problém až dnes, i když byl od koupi ...

Je dost možné, že třeba má plný disk a díky tomu cokoliv trvá veeeelmi dlouho. Někdo si rozdělí disk na systémový a dokumenty, jenže na systémovém nechá volných pár MB... a jakákoliv instalace nebo aktualizace mu počítač znehybní.

douby*

... nějakou odlehčenou variantu, ideálně asi LUBUNTU. Aby to lítalo co nejrychleji s minimálními nároky na RAM a současně to bylo vybaveno nejnovějším softwarem.

novak1*
hodnocení

0x

Vyskoušej, Obnovit do bodu. To nekdy pomuže.

novak1*

Vypni Animace Windows.

111®

že to nemyslíš vážně? s tvými zkušenostmi...

novak1*

111-Co jsem se od tebe včera naučil,dnes rozdávam druhým.

pt®
hodnocení

0x

dávám si vyčistit PC přes "ajťáka"...

Nerad bych vám bral iluze, ale to, jak vám počítač "čistí" ajťák nebude myslím o moc nic jiného, co byste nezvládla sama. Pustí tam CCleaner portable a šichta.

PC čistím zásadně vlhkým hadříkem..někdy s trochou Jaru. Žádné jiné "čištění" nemá smysl.

Zajímavé je, že u mého 5 let starého PC k žádnému zpomalení po celou dobu jeho "existence" nikdy nedošlo..a to i bez použití jakéhokoliv "čistícího" programu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]