Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Excel v novém notebooku

Od: m123* odpovědí: 9 změna:

Koupila jsem si novej noťas a zatím zažívám spíš chvíle zlosti než, abych se s ním sžila. Neustále chce něco aktualizovat, neustále se musím někam přihlašovat, pořád nějaký restarty...Stále mi píše, že mám starou wifi. No budiž, to přežiju.

Bohužel dnes jsem spíš zoufalá. Potřebuju si udělat nějaký tabulky do práce a nejde to. Z flešky jsem si nahrála tabulku, ale nejde v ní přepisovat. Vůbec nevím co s tím, protože zítra to musím mít hotový a nejsem schopná s tím hnout. Poradíte mi prosím někdo? Podotýkam, že jsem v tomto směru hlupačka, takže prosím polopatě. Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Aktualizace budou pořád, jen u novýho stroje jich je nějak více.

Co se týká tabulek, stáhni si LibreOffice, nainstaluj a používej.

m123*
hodnocení

Díky moc, už to valí ;)

morfi
hodnocení

1x

nový notas bude plný trial balastu , jak se vše zaktualizuje tak se to uklidní.

Aby jel excel musí tam být koupená verze , nebo aspon zkušební 30 denní . Patrně tam je jen excel prohlížeč co neumí editaci . Zkusil bych najít na guglu nějaký free program co to bude umět editovat , jestli existuje nevím

xosx

Libre office org, open source náhrada těchto programů

douby*
hodnocení

1x

Místo trial balastu který vám tam předinstaloval výrobce si tam nainstalujte raději zdarma dostupný balík LibreOffice jeho součástí je Word (Writer, textový editor), Excel (Calc, tabulkáč), PowerPoint (Impress, prezentace) a dokonce i editor podobný kdysi populárnímu Corel Draw editoru, vhodný třeba pro grafické letáky, nákresy, plánky, ... LibreOffice umí ukládat do běžných office formátů takže s interoperabilitou či úřady nejsou žádné problémy a jestojí to vůbec nic, rozhodně doporučuji spíš než cokoliv zbytečně kupovat a upisovat se k nějakým pravidelným ročním platbám.

Ke stažení zde cs.libreoffice.org/...

Kdybyste si tam s čímkoliv nevěděla rady prostě se zeptejte zde a poradíme jak na to, vždy existuje řešení, libreoffice je velmi schopný, rozhodně umí totéž co MS Office, jen to může být maličko jinde ...

douby*

jen taková maličkost, u libreoffice novým uživatelům velmi doporučuji udělat jednu věc hned po prvním spuštění.

zvlášť pokud jsou zvyklí na uživatelské rozhranní nových MS Office. Klepněte v menu na Zobrazit -> Uživatelské rozhraní -> Karty .. tak se vám horní nástrojové lišty s tlačítky přepnou do podoby která vám bude mnohem víc připomínat MS Office v novějších verzích a nebudete muset nástroje moc hledat. Ačkoliv si sám myslím že Zobrazit -> Uživatelské rozhraní -> Kompaktní skupiny je varianta sice neobvyklá, ale ještě lepší. Doporučuji vyzkoušet, vrátit to jde vždy.

douby*

Druhá úprava kterou byste možná měli udělat hned po instalaci je nastavení výchozích formátů na DOCX/XLSX/PPTX, není to nutné ale pokud chcete eliminovat možnost, že příjemce váš dokument neotevře doporučuji to preventivně udělat. Jde to snadno Menu->Nástroje->Možnosti (zkratka Alt+F12), v levém sloupci vybrat Načíst/Uložit->Obecné, v pravém pak vidíte dvě roletky Typ dokument a Vždy ukládat jako:

1. v roletce Typ dokumentu vyberte Textový dokument a hned na to ukládat jako nastavte na Word 2007-20xx (*.docx)

2. v roletce Typ dokumentu vyberte Sešit a hned na to ukládat jako nastavte na Excel 2007-20xx (*.xlsx)

3. v roletce Typ dokumentu vyberte Prezentace a hned na to ukládat jako nastavte na PowerPoint 2007-20xx (*.pptx)

Od té chvíle LibreOffice pracuje s formáty stejnými jako MS Office a s výměnou dat nenastane nikdy žádný problém

hodnocení

1x

V LibreOffice a ostatních náhražkách bezpečně fungují jen základní funkce Office.

Pokud v práci používáte VBA apod., pak můžete narazit na problémy a asi budete potřebovat opravdový MS Office.

xosx
hodnocení

0x

To není věc hardwaru(notebooku) ale softwaru(WIndows 10, který stojí za starou bačkoru protože Windowos 10 Microsoft dosral, kvůli zmíněným problémům). Také se může stát, že po aktualizaci nenastartuje...

Pokud nejde zapisovat, v jakém programu, jakou hlášku? Napadá mě, že soubor je uzamčen pro zápis, v tom případě by to mělo někde být zobrazené v excelu. A nebo soubor má nastavená dině oprávnění... Holt to je permissions na přenosných discích jsou občas xlosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]