Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jsem úplný laik a chci si koupit 3D tiskárnu. Rozhoduji se mezi Geeetech A10 a Creality ENDER 3. Nějaké recenze jsem si prošel, ale rád bych názor od nějakého praktika. Dík.
Díky za opověď. Mám to k raketové modelařině. Jde mi o tisk některých mechanický dílů, jako přepážky redukce, lože pro elektroniku, díly říení a pod.
Ještě k rychlosti tisku FDM, ta je limitovaná především použitým materiálem, takže mluvit o tom, že předražený průša tiskne rychleji je nesmysl.
Zda-li je přesnější nevím, pohon zubatým řemenem má taky takže to bude tak na stejno. Jedině, že by měla 0.05 krok to je za cenu delší doby tisku. Osobně většinou tisknu s vrstvou 0,2 v mnoha případech to stačí a je to hlavně rychleji. Tisknou větší modely několik dní mně opravdu nebaví. Vypadá bytelnější proti Anet. Anet mám osobně už 3 rokem a na to co potřebuju je v pohodě. Pokud bych potřeboval větší přesnost tak bych šel do tvrzení pryskyřice UV světlem.
Tak samozřejmě, že 0.05 je lepší, ale tisk trvá 2x déle než u 0,1 a 4x déle než u 0,2. Proto většinou tisknu 0,2. Ono to u větších tištěných objektů trvá fakt dost dlouho.
Že je Průša nehorázně předražený je fakt, tak například - potřeboval jsem nutně novou trysku - u Průši 200Kč z Číny 5ks za necelý dolar. A tak je to se vším...
Pro mně, co by laika docela těžká volba. U ANYCUBIC I3 Mega, se mi líbí robustní konstrukce, a že je možnost nastavit výšku vrstvy 0,05mm, což si myslím, že by se mohlo hodit u tisku drobných detailů u modelů. Na druhou stranu, má poměrně malou pracovní plochu. Anet má širokou nabídku, vyšší rychlost a větší pracovní plochu, některé 300x300x400. Funkční modýlky raket, mám velké 2 - 3 m, tak by se mi hodil tisk, jak malých přesnějších dílů, tak i některých rozměrnějších.
Tak ono těch 0.05 nebo 0.1 není ani tak znát na detailech jako spíš hladší povrch ve vertikální rovině. Např. Tisknul jsem model kde mi záleželo na jedné straně na opravdu malých detailech. Tak jsem tu stranu situoval na výšku v domění, že díky tenkým vrstvám to výjde lépe, nakonec to vyšlo nejlépe otočené o 90° kdy ty detaily vykreslovala 0.4mm tlustá tryska. A jak jsem už psal rychlost tiskárny může být velká jak chceš, stejně si jí musíš zvolit podle materiálu.
Ono není nad čím přemýšlet, Anet je dobrá, vynikající poměr cena / výkon a lze objednat přes Alexpress z německého skladu, takže nehrozí ani celní poplatky.
No ta je hezká a vypadá bytelně, já mám ten starší model a ten je z laserem řezanáho plexiskla a má jednodušší ovládání a jak vidím, sklad už mají i v Čechách
To se můžeš učit ještě než ti to přijde stáhni a nainstaluj si třeba FreeCad nebo Blender a můžeš začít trénovat v oblasti základní editace a přípravy 3D modelů Protože hlavně o tom to je, z těchto programů pak už jen ukládáš obj nebo rovnou strunuješ do STLka pro tisk
Maká to pěkně, akorát netiskne . Jaká má být vzdálenost trisky od podložky? Nejsem si jistý, zda chápu správně 2mm. Připadá mi, že filament vychladne dříve, než se přilípne k podložce.
@dragoncz 2mm je šíleně moc. Kalibrace výška trysky od heatbedu je na sílu papíru. První vrstva se musí ještě k tomu na heatbed "rozmáznout" aby držela. Doporučoval bych navštívit na facebooku českou komunitu "3D Tisk" kde je zhruba 9000 členů a případné problémy řešit tam.
Pokud bych se měl vyjádřit k tiskárně, jako takové, tak nemohu porovnávat, protože zatím jsem všechny tiskárny viděl jen na obrázku a nedokážu posoudit ani kvalitu tisku. Nicméně, je to mašinka v ceně 4 830 Kč na Alli. V balíku nic nechybělo, stačilo pouze nasadit rám na základnu, utáhnout 4 šroubky, připojit kablíky a nastavit výšku trysky. Musel jsem povolit šrouby rámu základny, byla mírně do vrtule a na rovné desce srovnat. Na přiložené paměťovce jsou vzorky pro tisk, vč. dílů tiskárny, tak jsem mohl hned zkoušet. Konstrukce se zdá být dostatečně tuhá, nic nepruží. Kvalita tisku je lepší, nežli jsem očekával za ty peníze, ale nemohu porovnávat. Tak teď už můžu zkoušet vlastní tvorbu .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.