Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pořádek dat v pc

Od: bluenite® odpovědí: 3 změna:

Má někdo vypracovaný systém uspořádání dat v pc, se kterým se lze zde podělit? Nejde mi o katalogizační sw na cokoli, co lze uspořádat jako cd, filmy, atd. ale o postup jak jednoduše a účinně organizovat data, např texty, dokumenty, foto ve stromové struktuře, pro jejich rychlé nalezení. Dlouhodobě se potýkám s věcí debordelizace, dal jsem si závazek k novému roku, že s tím konečně něco udělám. Zkusil jsem to přes knihovny, záložky, neni to ale ono. Jde mi spíš o předání nápadu, jak také se dá s tím poradit. Díky za reakce. Petr

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

Teoreticky ano. Všechny podobné operace dělám přes TC, takže ve dvou oknech.
Veškeré důležité příchozí věci (přílohy mailů, stažené věci, dokumenty k poslání, editované i nové dokumenty) mám v jedné složce, takže je vše pohromadě, pak není složité hledání podle názvu, přípony nebo data. A pokud mám čas, tak to pak od nejstarších třídím (přesunuji) do složek a podsložek podle práce a jednotlivých akcí, do obchodů podle eshopů, do osobních podle lidí, do videí a obrázků.
Vím, že to není ideální systém, ale jsem na něj takhle zvyklý a vyhovuje mi...

P.S.: Myslím, že nemá smysl mít složku na videa a složku na obrázky, třídím to intuitivně, ve vyhledávání pak není problém zvolit, jestli hledám Exceltabulku nebo Gif...

hodnocení

0x

Nevím, zde přesně chápu, co chcete. Ale odpovědět zkusím.

Já mám veškeré dokumenty rozdělené na dvě části - pracovní a osobní. V osobní části mám fotky podle roku, a pak složku na obrázky, které jsou nějakým způsobem zajímavé, ale těch není moc, takže časově nerozlišuji. Každý rok s fotkami mám ještě rozdělený na kočky (protože těch fotek je milion :-D) a případně nějaké události (výlet, svatba,...), zbytek je poházen mezi dalšími složkami volně. Dá se říct, že tam mám princip "pokud je fotek jednoho druhu aspoň 4-5, udělám jim složku.

U textových dokumentů mám podobný princip. Mám složku objednávky a reklamace, pracovní smlouvy, certifikáty a diplomy, zdravotní záležitosti (tam mám např. videa na rehabilitační cvičení, ale i naskenované zprávy z pohotovosti, jejichž originály jsem dala doktorce). V pracovních věcech by toho bylo na popsání víc, ale ten princip sdružování do složek, kdekoliv to jde (=kdekoliv má větší počet souborů nějaký společný rys, kterým lze složku nazvat; a stejně tak u složek), se uplatňuje asi všude. Je pravda, že podsložek je opravdu hodně. Nestává se mi ale, že bych nevěděla, co kde najít.

A co se týče druhů souborů, tak tam nechávám pracovat Windows. V pracovní sekci občas bojuji s tím, že bych chtěla mít všechny soubory k jednomu tématu u sebe (např. poslechový soubor i dokumenty k výuce), ale na druhou stranu mám také složky s poslechovými soubory samostatně. Vyřešila jsem to tak, že většinu těch věcí mám dvojmo, jednou ve složce tématické, jednou v té poslechové...

hodnocení

0x

Můžete zkusit, vytvořit v některých adresářích textové soubory, kde je podrobnější popis toho, co v daném adresáři je.

Z názvu souboru nelze mnohdy zcela přesně zjistit, o co přesně se jedná. Kdežto do souboru můžete napsat textu kolik potřebujete.

Samozřejmě že i z názvů adresářů by mělo být na první pohled jasné, co v tom adresáři je.

Např. fotky dovolaná, fotky dům, fotky auto, fotky zaměstnání , fotky narozeniny apod.

Dá se používat i název adresáře např. - ostatní, směs apod., protože jsou soubory, které nelze jednoznačně zařadit

např. fotky ostatní

Taky je výhodné, pokud nějaký soubor často používáte, udělat pro to zvlášť adresář , např. adresář - platby

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]