Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký SSD koupit?

Od: mtan odpovědí: 13 změna:
Zdravím všechny rádce!
Chci si koupit do svého herního PC nějaký SSD, nebo soustavu dvou SSD (na systém s programy a druhý pouze na hry), pro celkové zrychlení PC v loadingu. Na data typu fotky, videa apod. si ponechám dosavadní HDD.
Nepotřebuji tedy velkou kapacitu SSD, uvažoval jsem o variantě 200+ GB. Z aktuální nabídky mě zaujaly tyto dva: ADATA Ultimate SU800 256GB, Patriot P200 256GB
Jaký byste vybrali, nebo jaký jiný doporučili (i třeba dle svých zkušeností)?
Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pave*
hodnocení

0x
Jednoduše by jsem se šel zeptat do prodejny s počítači a jejich komponenty, kde podle výkonu počítače a typu základní desky určí kompatibilitu a nejvhodnější disk.
re4zon
Tak tohle je hodne blba rada. 1. Obchod proda podle marze co se mu hodi. Slusny samozrejme ne, ale takovych je malo. 2. Disk nema s vykonem a deskou co delat (temer) a pouzit jde jakykoliv.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, vybral bych si SSD od Crucial (dobrá firma, dobré recenze, dobré testy). Od A-DATA už nikdy nic - sice nešlo o SSD, ale nevydržely dvě flashky a jeden rámeček na ext. HDD. Zdravím!

re4zon
Crucial souhlas, nebo Samsung, ale i Kingston by mel vydrzet. Spicka samozrejme Intel, ale cena je trochu jinde.
Hlavni je ale zalohovat, umrit muze kterykoliv.

Jediná flashka, která mi náhle a bez výstrahy umřela, byla Kingston DataTrav/.... Flashky od A-DATA kupodivu drží - dokonce i pravěká 1GB gumová JOGR. Ale mám dojem, že A-DATA začíná poslední dobou používat stále horší čipy, dokonce možná i takové, které by patřily spíš na smetiště. (Dvě flashky stejného typu - jedna kupovaná před dvěma lety, druhá před měsícem. První bezproblémově funguje, u druhé zápis místy klesá na "rychlost", za kterou by se styděla i 360kB disketa - a ne, není to fake z Číny, dokonce i kapacita je správná. Jen ty čipy budou z odpadu.) Takže A-DATA lze doporučit již jen příznivcům hazardu ;)

hodnocení

0x

Cruzial a Samsung vyrábí SSDčkům stejné a velmi kvalitní čipy. Vše ostatní je nic moc kvalitou.

hodnocení

0x

SSD se liší hlavně typem pamětí - nejrozšířenější jsou TLC a MLC. Doporučuji si připlatit a vybrat MLC. Na značce až tak nesejde. Vámi vybrané disky jsou TLC a ještě ty nejlevnější, těm bych se vyhnul. Co třeba tento?

czc.cz/...

mtan
hodnocení

Děkuji za tak rychlé reakce!
.
Bohužel i cena je pro mě důležitá a i když ten Samsung bude jistě větší držák a celkově bude kvalitka jinde, souhlas, tak moje představa byla něco kolem 1000,-
.
Např teď tedy: Crucial BX500 240GB SSD
.
Určitě bych mohl jít k lepším a lepším kouskům a skončit u libostního za 5000, ale to už je jiná liga, já potřebuji jen něco přiměřeně kvalitního za odpovídající cenu, co se mi nesesype hned po pár letech používání, resp. hned po vypršení záruky. V PC bude mít bezva místo hned u vstupních fukarů :), takže veškeré teplo, které se prodere skrze ten příšerný plastový kryt bude hned aktivně odváděno do pryč. :)
.
Jen jedna věc. Zajímá mě i TBW, kdy tento Crucial má jen 80, zatímco jiné značky mají klidně 180? Proč je to tak? Není teda Crucial horší, z laického pohledu?
.
.
.
Životnost také nutno v úvahu bráti jest. (Yoda) :-D

Jak jsem psal. Cruzial a Samsung osazuje dovnitř totožné velmi kvalitní čipy.

SSD se nesesype, když budeš mít dost velkou RAMku a vypneš ve windowsech nebo v Linuxu swapování.

Swap soubory totiž několikrát zapíší a přečtou na disk i když je ještě ram s dostatečnou rezervou. Takže swap vypnout. Nejvíc to ničilo první SSD s MLC čipy.

mtan
hodnocení

Díky. :) A co ta TBW?
mtan
hodnocení

To vypadá jako bych se ptal na to, na co jste už odpověděl, swapování vypnu určitě, ale když bych ho vypnul u SSD s TBW 180, nebude jeho výdrž lepší než u SSD s TBW 80? Je to dost velký skok, to mě zaráží...

TBW jsem nijak zvlášť neřešil ;)

krtek*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]