Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych se zeptat .. Mám na svém notebooku Windows 7, který teď v lednu 2020 bude končit. Chci nainstalovat Windows 10. Zkoušel jsem to již 3x stáhnout, ale po instalaci mi to napsalo něco ve smyslu, že se to nepovedlo .. Moc Vás prosím, poraďte mi jak to udělat, ať můžu mít 10ky a nejsem bez OS ..
Děkuji!
Proč lidi šílí, že by byli bez OS... funkčnost systému Windows 7 se nijak nezmění, jen už nebudou vycházet nové bezpečnostní aktualizace.
Protože jsem si o tom něco nastudoval a všude to uvádějí. Co je psáno, to je dáno. Takže pokud se mi ty W10 nepovedou, budu si muset koupit nový notebook, který W10 už bude.
Tak to jsi studoval špatně! W7 nekončí, končí pouze podpora, tzn., že nebudou vydávány další aktualizace. W7 poběží dalších 10 a více let úplně stejně, jakodosud. Jen může dojít k tomu, že pro nové aplikace již nebudou vydávány ovladače pro W7 a tudíž některé aplikace nebudou v budoucnu na W7 pracovat.
Taky věříš každému nesmyslu!?!?
Jak může někdo tak blbnout, já mám na jednom počítači Win 7 Pro a zatím to vůbec neřeším. Není důvod k panice. Navíc, ne na každý počítač lze instalovat Win 10. Musí tomu odpovídat HW. Zatím jsem v klidu.
Tak se koukni, co jsem ti napsal dnes ve 13:57.
PS: Tykat ti fakt nemusím, ale vzhledem k tomu, že jsem nejspíš tak o generaci starší a na internetu a hlavně v diskuzích se to tak vážně nebere, nepovažuji to za vážný prohřešek
tomasv - to jsi prezident, na co si tu hraješ? Myslel jsem, že chceš poradit, ne se tu předvádět jakej jsi frajer. Jestli se ti to nelíbí, můžeš jít o dům dál.
Víš, ono to je s tebou těžký. Tvá informace, ve smyslu, že se to nepovedlo, je jaksi úplně o ničem. Nikdo tu nemá křišťálovou kouli, aby si v ní přečetl kde je jaká chyba.
Je pravda, že bude končit podpora sedmiček, nikoliv sedmičky. Ty budou fungovat spokojeně dál.
Pokud chceš desítky dobrá. Ovšem musíš napsat co ti to píše, jaký máš komp, co jsi dělal atd. Bez toho se nedá nijak poradit. A pokud se tu budeš rozčilovat, kopat kolem sebe, bude to mít jeden jediný výsledek, každý se na tebe vybodne. Kapišto?
Zkoušel jsi čistou instalaci? Obecně u jakéhokoliv systému je vždy lepší udělat čistou instalaci než různý upgrady.
Tak pověz co jsi zkoušel a co jsi s tím dělal, Pověz, co ti to píše za tajemnou hlášku.
Co se týká tykání, na netu si všichni tykají, navíc jsem ve věku, kdy už dávno určuji komu tykám. Ale to je jedno, tykám tady všem a budu i tobě, ať se ti to líbí, nebo ne. Pokud se ti to nelíbí, je to jen tvůj problém, ne můj.
Novej komp to řeší na 100%.
Stáhnul jsi si bůhví co, bůhví odkud.
Instalačku desítek najdeš na webu Microsoftu. Tak se podívej tam.
Udělej si instalační DVD nebo instalační flešku, nabotuj z ní a nainstaluj.
Samozřejmostí je mít udělaný zálohy všeho co potřebuješ. Neb čistou instalací systému přijdeš o vše, co jsi měl v kompu.
A opravdu nejsem žádná mladá prsatá holka. Rady od ní by jsi bral víc? I kdyby ti tykala?
Upgrade není úplně ono. Vždy je lepší čistá instalace. Takže napřed si udělej zálohu všeho co je pro tebe důležitý, aby jsi tu po nepovedený instalaci nebrečel, že jsi o vše přišel.
Navštiv web Microsoftu, třeba tady, vyber si svoji edici a stahuj. Z Windows asi půjde i navštívit stránku s nástrojem na vytvoření média, z Linuxu mě to nejde.
Ale opět ti tvrdím, že to není bezpodmínečně nutný.
tomasv - taky budeš jednou starej, tak se o starší neotírej, chytráku. Tohle se jen tak opravdu nevidí.
tomasv - když už ani nevíš co píšeš, tak se podívej na tvé "cancy" včera ve 22:13. Takto zakomplexovaného člověka aby pohledal. To je fakt úkaz. A z pozice svého věku vykám jen vybraným. Jak už jsem uvedl, když se ti to nelíbí atd...
Mě je úplně jedno s kým hovořím a ty jsi mi ukradenej, protože místo abys řešil problém, tak se uboze čertíš, že ti někdo tyká. To fakt nemá obdoby. Každý normální člověk přijímá konstruktivní rady, ty se chytíš nějaké stránky, kde tě vyplaší, pak žádáš rady a když je dostaneš, tak místo vděku tady meleš kraviny o tykání. Jsi ubožák.
Kup si "desítky" za cca 2-3 stovky Kč na ebayi, nainstaluj a máš klid.
@libor007: Obhospodařuji W10 na 5 PC, automatické aktualizace a kupodivu jsem zatím nezaznamenal problém. To ovšem neznamená, že o těch problémech to není pravda,vyskytují se a i mrkvosoft přiznal, že občas se jim něco nepovede.
Souhlas s libor-na ty desítky nadává spousta lidí (já také, pořád záseky, problémy s internetem, je toho víc). Jeden známý (ajťák) to vyřešil vypnutím aktualizací a návštěvami bezpečných serverů, říká že má klid.. Ty zlobící W10 jsou jak legálně zakoupené na www.Microsoft, tak překoupené např. z Výhodný software.cz nebo z Růžovka.cz
Přitom na FB, nějaký YouTube a podobný voloviny je Linux úplně ideální. Lidi taky slyšeli, že sedmičky končí a jsou jak utržení od řetězu. Říkat jim, že končí jen podpora je zbytečný, neb co je psáno, to je dáno.
Navíc, po instalaci systému se nemusí drbat s instalací dalších programů, aby si vůbec ten fejs mohl pustit.
Linux nainstaluje a po instalaci tam drtivá většina potřebných programů je připravena. Jen pustit.
Na druhou stranu, vůbec mi nevadí, že o to lidi moc nemají zájem. Čím menší zájem o systém, tím menší zájem o napsání jakýkoliv škodlivých věciček.
ty neznáš ISO soubory, chceš poradit, ale nesmí se ti tykat, to je s tebou těžký, pořádné informace se z tebe vytáhnout nedají, ale pořád budeš brečet že ti tu tykají. Ostatní ti už napsali co bys měl udělat, ale když tykací rady tě uráží co?
Já bych si před instalací zodpověděl pár otázek.. K čemu bude ten notebook sloužit? ..
1)Používám programy, které na linuxu nepůjdou ( konkrétně třeba účetnictví pro firmu )?
2)Hraju hry, které na linuxu nejdou instalovat ani přes wine?
3)Dělám s CAD či podobnými specializovanými programy?
Jestli je odpověď na všechny negativní, tak bych na takovém starém počítači instaloval Lubuntu, nebo kubuntu. Widle 10 stejně budou na obstarožním kusku hardware kopat. I když třeba splňuje minimální požadavky, bude mít k těm optimálním už daleko.
Chybí základní informace. Dodejte typ notebooku, nebo informaci o procesoru a paměti.
Dále by nebylo od věci napsat co jste s tím vlastně dělal. Co jste stáhnul, odkud jste to stáhnul a jakým způsobem instaloval.
V zásade jde o to, že si musíte stáhnout soubor ISO - neboli obraz instalačního média. Z něj vytvořit bootovatelné instalační médium. Následně z něj nabootovat (spustit zavaděč systému) notebook a pustit instalaci.
Bez toho Vám tu nikdo neporadí, ani když se budete na hlavu stavět.
Reakce na komentář v jiné odpovědi... Pokud jste si stáhl něco, ani nevíte co a odkud a to následně spustil při běžícím systému, tak takhle nový systém nenainstalujete. Poradil bych, abyste to svěřil někomu, kdo tomu alespoň trošku rozumí.
Raději si netroufám odhadovat co jste stáhnul. Ale jinak to opravdu nefunguje tak, že stáhnete soubor, který spustíte a je to. Je to trošku složitější.
ISO s Windows 10 si stáhněte přímo ze stránek Microsoftu. Lépe řečeno stáhněte si Media Creation Tool, ten si příslušný ISO soubor sám stáhne a vytvoří instalační médium. Z něj pak provedete instalaci. Budete potřebovat USB flash disk (tuším o velikosti 4 GB) a licenční číslo v případě čisté instalace. Nevím zda je ještě možný upgrade zdarma z Win7. Podle některých ano.
Zvažte, že to svěříte do rukou někomu, kdo to už dělal. Ať potom nemusíte řešit, že se třeba něco smazalo a tak.
Odkaz na stránky Microsoftu ke stažení instalace: microsoft.com/...
Ještě jedna menší rada. Ten samý program umí udělat bootovací flashku (je potřeba min. 8GB) pro případ, že by se něco nepovedlo. Jen se vybere možnost vytvoření bootovacího média pro jiný počítač. Poté s touto bootovací flashkou můžete udělat ten samý upgrade jak z Windows 7 (spustíte setup.exe), tak čistou instalaci Windows 10 v případě problémů.
Nebudete bez OS, klidně tam nechte spolehlivější windows 7 a neriskujte že se něco s novou verzí pokazí (protože ono se většinou jen něco pokazí a nic navíc nezískáte) ... windows 7 podpora nepodpora budou fungovat ještě dlouhé roky velmi dobře. Ze starny microsoftu jde jen o zastrašování, potřebují více oveček nahnat do svého cloudu a narvat jim svůj microsoft účet který s windows 7 vůbec nepotřebovali.
Ještě doplňuji předešlé rady podle vlastní zkušenosti. Při pokusu o upgrade z W 8.1 na W10 zhruba před dvěma roky, kdy MS uváděl W10 a umožňoval tehdy bezplatný upgrade, jsem toto provedl na svůj NB z roku 2015. Výsledek, totální "kolaps" a nakonec ukončení v nouzovém režimu. Nefungoval popřádně jak OS, tak hromada nainstalovaných a do té doby běžně a bez prolémů fungujících programů. Napsal jsem mejl na MS.cz s negativní recenzí. Oni mi (nevím jak) spustili do NB, kde jsem měl instalován cizí antibvir (W defender jsem měl vypnut), jejich defender a NB mi tím totálně zablokovali a NB šel do toho nouzáku. Závěr, měl jsem štěstí a mám kamaráda ajťáka, za kterým jsem okamžitě naklusal a ten mi pomohl vrátit (bylo to možné snad do 14-ti dní) do těch původních W8.1. Dodatečně mi pak řekl, na což MS nikde neupozorňoval, že před tímto upgrade je nutno počítač absolutně vyčistit, odinstalovat veškeré cizí antivir a cizí programy. Vzhledem k tomu, že v NB mám mnoho různých a používaných aplikací, pochopiteně ne od MS a rovněž mnoho uložené práce a dat (i když tato jsou na oddělené části 1 TB HDD), tak jsem se již od té doby o toto upgrade nepokoušel. A NB od té doby zase funguje OK.
Ale loni na jaře jsem koupil manželce nový NB, s již nainstalovanými W10, pochopitelně "čistý" jako "slóvo bóží". Ale při jeho zprovozňování došlo k nenadálé aktualizaci, trvající hrozně dlouho (u W8.1 jsem na to nebyl zviklý) a já jsem do jejich stahování a instalace, z netrpělivosti, nějak blbě zasáhl a už byl opět prů-er. Začaly se mi sekat vide a zase další problémy. Reklamace následovala. Myslel jsem, že šlo o HW. Ale ze servisu došel po týdnu zpět s dopisem, že je nutné vždy a trpělivě nechat (i když to trvá hodiny!) stahování a instalace aktualízací běžet a zásadně do nich nikdy nezasahovat. Čímž se tedy od té doby řídím a musím uznat, že nyní už NB i OS v něm fungují OK. Antivirák jsem ponechal pouze defender W 10 (dle testů je dokonce dnes hodnocen jako jeden z nejlepších) a i nyní doinstalované aplikace zde fungují. Ovšem pravdou je, že na něm manželka "provádí" podstatně méně práce než já na tom svém. Tož toť má zkušenost s W10.
Vážený pane Tomasv, dovoluji si Vám předložit k prostudování několid důležitých odkazů k Vašemu dotazu:
Hlavně ten poslední odkaz je zajímavý. Také tam ti drzouni "uráželi"nějakého pana Toma.
Tak "pana" Toma vypakovali i z Zive.cz, to se ani nedivím, takovýho trola aby jeden pohledal
Hoši, když už to došlo tak daleko, tak by mě strašně zajímalo, jak takový "inteligent" vypadá. To bude asi "nářez". A nebo bychom se třeba divili.
Vy jste to chlapci nepochopili. On nám radí a chce nás učit jak se chovat na netu (asi i svým rodičům ještě "oniká") a má to být pro nás asi "odměna" za rady odborné. Mé "krédo", u takovýchto lidí všeobecně je, "chytrému napověz, na hloupého se vys.r"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.