Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Windows 10

Od: tomasv odpovědí: 63 změna:

Zdravím, potřeboval bych se zeptat .. Mám na svém notebooku Windows 7, který teď v lednu 2020 bude končit. Chci nainstalovat Windows 10. Zkoušel jsem to již 3x stáhnout, ale po instalaci mi to napsalo něco ve smyslu, že se to nepovedlo .. Moc Vás prosím, poraďte mi jak to udělat, ať můžu mít 10ky a nejsem bez OS ..

Děkuji!

63 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Proč lidi šílí, že by byli bez OS... funkčnost systému Windows 7 se nijak nezmění, jen už nebudou vycházet nové bezpečnostní aktualizace.

tomasv
hodnocení

Protože jsem si o tom něco nastudoval a všude to uvádějí. Co je psáno, to je dáno. Takže pokud se mi ty W10 nepovedou, budu si muset koupit nový notebook, který W10 už bude.

Tak to jsi studoval špatně! W7 nekončí, končí pouze podpora, tzn., že nebudou vydávány další aktualizace. W7 poběží dalších 10 a více let úplně stejně, jakodosud. Jen může dojít k tomu, že pro nové aplikace již nebudou vydávány ovladače pro W7 a tudíž některé aplikace nebudou v budoucnu na W7 pracovat.

Taky věříš každému nesmyslu!?!?

Studujte lépe a z lepších zdrojů, je to nesmysl...

Jak může někdo tak blbnout, já mám na jednom počítači Win 7 Pro a zatím to vůbec neřeším. Není důvod k panice. Navíc, ne na každý počítač lze instalovat Win 10. Musí tomu odpovídat HW. Zatím jsem v klidu.

tomasv
hodnocení

Nevím, zda špatně, ale asi to nepíšou z legrace a vy mi tykat nemusite .. Každopádně chci Win 10 jako na mém novějším netbooku. Je toho všude zdarma k nainstalování, ale nejde mi to. A to mě zajímá, ne zda Win7 nadále budou.

Tak se koukni, co jsem ti napsal dnes ve 13:57.

PS: Tykat ti fakt nemusím, ale vzhledem k tomu, že jsem nejspíš tak o generaci starší a na internetu a hlavně v diskuzích se to tak vážně nebere, nepovažuji to za vážný prohřešek;)

tomasv - to jsi prezident, na co si tu hraješ? Myslel jsem, že chceš poradit, ne se tu předvádět jakej jsi frajer. Jestli se ti to nelíbí, můžeš jít o dům dál.*zed*

Holt není z těch, co si v začátcích internetu byli zvyklí tykat a to že když mu chce někdo něco vysvětlit tak má poslouchat a ne se rozčilovat, mu taky nikdo neřekl, Ježí se jako bysme z něj dělali blbce když mu naznačíme, že má mylné informace.
tomasv
Ano, jsem na internetu a slušně jsem požádal o radu. Místo ní jste mě začali tykat a dávat rozumy, že Win7 co se všude uvádí, pravda není a nakonec mě ješte urážíte! Tak to opravdu ne. Se mnou jedině slušně a se ctí. A pokud nevíte poradit, tak nevím proč reagujete ...
tomasv
Ferax - já se nijak nepředvádím ale klidně začnu ! Chtěl jsem radu jak nainstalovat 10ky. Ne, radši řešíte že Win7 nadále bude a jiné věci a začínáte mi tykat, a to už v prvním komentáři :D Ale mě budete osočovat, že dělám ze sebe frajera ..

Víš, ono to je s tebou těžký. Tvá informace, ve smyslu, že se to nepovedlo, je jaksi úplně o ničem. Nikdo tu nemá křišťálovou kouli, aby si v ní přečetl kde je jaká chyba.

Je pravda, že bude končit podpora sedmiček, nikoliv sedmičky. Ty budou fungovat spokojeně dál.

Pokud chceš desítky dobrá. Ovšem musíš napsat co ti to píše, jaký máš komp, co jsi dělal atd. Bez toho se nedá nijak poradit. A pokud se tu budeš rozčilovat, kopat kolem sebe, bude to mít jeden jediný výsledek, každý se na tebe vybodne. Kapišto?

Zkoušel jsi čistou instalaci? Obecně u jakéhokoliv systému je vždy lepší udělat čistou instalaci než různý upgrady.

tomasv
Když mi budete tykat, jak kdyby jsme spolu husy pásli, vybodnu se já :)
Píšou, že 7ky končí a vy se tu dohadujete se mnou, místo rady a slušného jednání ..

Když se vybodneš, je to tvůj problém, ne můj.

Ale když nic nepovíš, nelze poradit.

tomasv
Ano, pověděl bych rád, až se na to podívám a když se nebudou řešit věci okolo. Mě to nebaví, stačil jeden komentář a jedna moje odpověď. Ale tykám si pouze s tím, s kterým si to povim.

Tak pověz co jsi zkoušel a co jsi s tím dělal, Pověz, co ti to píše za tajemnou hlášku.

Co se týká tykání, na netu si všichni tykají, navíc jsem ve věku, kdy už dávno určuji komu tykám. Ale to je jedno, tykám tady všem a budu i tobě, ať se ti to líbí, nebo ne. Pokud se ti to nelíbí, je to jen tvůj problém, ne můj.

tomasv
hodnocení

Jenže pokud si přeji, aby mě nebylo tykáno, tak je docela neslušné, aby se tykalo nadále, i když jsme na anonymním webu. Já nejsem žádný puberťák co se tu chce hadrkovat, kor přes svátky, ale dospělý muž, laik, který by potřeboval poradit a proto píše zde. A takový starší chlapy, co každému tykají nemusím obzvlášť :)
Stáhl jsem to z jedné stránky, poté jsem to stejné uviděl i na youtube. Zkusil jsem to 3x, myslím i idjinud. Soubor se stáhne, instaluje a po 100% to napíše něco ve stylu "nepodařilo se nainstalovat, zkuste to znovu", bez žádné rady v čem by byl problém. Ten notebook jsem dostal, požitý. HP z roku cca 2012, 15,6.
Kupte si nový počítač s Windows 10... Jste konečně s radou spokojený?

Novej komp to řeší na 100%.

Stáhnul jsi si bůhví co, bůhví odkud.

Instalačku desítek najdeš na webu Microsoftu. Tak se podívej tam.

Udělej si instalační DVD nebo instalační flešku, nabotuj z ní a nainstaluj.

Samozřejmostí je mít udělaný zálohy všeho co potřebuješ. Neb čistou instalací systému přijdeš o vše, co jsi měl v kompu.

A opravdu nejsem žádná mladá prsatá holka. Rady od ní by jsi bral víc? I kdyby ti tykala?

tomasv
hodnocení

No bohužel asi budu muset, i o takové možnosti uvažuji. Jen jsem to prvně chtěl prozatím vyřešit takto. Všude je "stáhněte si Windows 10", ale instalovat to nejde.
tomasv
hodnocení

Nejsem na ženy, takže ne :) Každopádně tady nedělám rozdíly. Tu se lidi ptají a dávají rady. No děkuji za nějakou tu radu, i když to bootování, apod. asi nevím. No a co se týče zálohy, na tom webu psali, že všechny soubory zůstávájí a vše na svém místě. A na videu jasně ukázáno, že stačí pouze stáhnout, instalovat, atd. a máme to. Takže nevím.
Každopádně to řešíte úplně zbytečně, protože Windows 7 nekončí a na tom počítači ho klidně můžete normálně používat dál.

Upgrade není úplně ono. Vždy je lepší čistá instalace. Takže napřed si udělej zálohu všeho co je pro tebe důležitý, aby jsi tu po nepovedený instalaci nebrečel, že jsi o vše přišel.

Navštiv web Microsoftu, třeba tady, vyber si svoji edici a stahuj. Z Windows asi půjde i navštívit stránku s nástrojem na vytvoření média, z Linuxu mě to nejde.

Ale opět ti tvrdím, že to není bezpodmínečně nutný.

tomasv - taky budeš jednou starej, tak se o starší neotírej, chytráku. Tohle se jen tak opravdu nevidí.

tomasv
hodnocení

Kde se o otírám o starší? Nechápu :-D Vy si zase troufáte drze tykat a ještě domýšlivě řešit věci jiné ...

tomasv - když už ani nevíš co píšeš, tak se podívej na tvé "cancy" včera ve 22:13. Takto zakomplexovaného člověka aby pohledal. To je fakt úkaz. A z pozice svého věku vykám jen vybraným. Jak už jsem uvedl, když se ti to nelíbí atd...

tomasv
hodnocení

Může vám být i 100, tak tykat můžete možná tak cizímu dítěti. Nevím kde bych se otíral, jen jsem napsal, že starší chlapy co automaticky tykají každému mladšímu nemusím, a to je pravda ;) A mě neurazíte. Pouze jsem tvrdohlavý a stojím si za svým a jde v tu chvíli stranou i to proč píšu. To je celé. Já nejsem žádný hej počkej, nevíte vůbec s kým hovoříte a bezdovolení tykáte.

Mě je úplně jedno s kým hovořím a ty jsi mi ukradenej, protože místo abys řešil problém, tak se uboze čertíš, že ti někdo tyká. To fakt nemá obdoby. Každý normální člověk přijímá konstruktivní rady, ty se chytíš nějaké stránky, kde tě vyplaší, pak žádáš rady a když je dostaneš, tak místo vděku tady meleš kraviny o tykání. Jsi ubožák.

tomasv
hodnocení

Jak jsem již napsal - měl jsem problém, tak jsem si vyhledal tuhle stránku a zeptal se. Kdo mě tykal, tak jsem ho napomenul. Nevím kdo je ubožák, ale člověk i přes upozornění, že tyká to dělá dál a ještě zmíní, že on rozhoduje komu bude vykat a opírá se o toho druhého, tak o tom mám názor svůj. V obchodě nebo na úřadě vám též nikdo nebude tykat. Jsem na to vyhrazenej a problém jsem si vyřešil po svém. Hodně zdaru!

hodnocení

2x

Kup si "desítky" za cca 2-3 stovky Kč na ebayi, nainstaluj a máš klid.

doplněno 23.12.19 14:14:

@libor007: Obhospodařuji W10 na 5 PC, automatické aktualizace a kupodivu jsem zatím nezaznamenal problém. To ovšem neznamená, že o těch problémech to není pravda,vyskytují se a i mrkvosoft přiznal, že občas se jim něco nepovede.

S tím klidem si vzhledem k neustálým problémům s aktualizací nejsem zcela jist :)
olinl

Souhlas s libor-na ty desítky nadává spousta lidí (já také, pořád záseky, problémy s internetem, je toho víc). Jeden známý (ajťák) to vyřešil vypnutím aktualizací a návštěvami bezpečných serverů, říká že má klid.. Ty zlobící W10 jsou jak legálně zakoupené na www.Microsoft, tak překoupené např. z Výhodný software.cz nebo z Růžovka.cz

hodnocení

0x
A xo přejít na plattormu Unixu?
Na běžné domácí použití naprosto dostačující. Pro pařmeny to moc není, ale jinak bezvadná věc.
To lidem nevysvětlíš. Přes widle nejede vlak. Co na tom, že stejně 90% z nich používá počítač akorát na brouzdání po netu chat a fejs. Prostě slyšeli, že Linux je složitý na pochopení :)

Přitom na FB, nějaký YouTube a podobný voloviny je Linux úplně ideální. Lidi taky slyšeli, že sedmičky končí a jsou jak utržení od řetězu. Říkat jim, že končí jen podpora je zbytečný, neb co je psáno, to je dáno.

Navíc, po instalaci systému se nemusí drbat s instalací dalších programů, aby si vůbec ten fejs mohl pustit.

Linux nainstaluje a po instalaci tam drtivá většina potřebných programů je připravena. Jen pustit.

Na druhou stranu, vůbec mi nevadí, že o to lidi moc nemají zájem. Čím menší zájem o systém, tím menší zájem o napsání jakýkoliv škodlivých věciček.

tomasv
Díky za návrh, avšak to není odpověď na můj dotaz! Win7 končí a potřebuji nainstalovat 10ky. Místo rady všichni řešíte něco jinýho ...
Protože se soustředíš na prkotiny a řešíš tykání. Místo abys napsal jestli umíš zacházet s iso soubory. Jestli to máš jako soubor s příponou *.iso,, jako že asi jo protože se to v tom formátu stahuje nejčastěji, tak to napřed musíš vypálit jako obraz disku. Bez toho se ti instalace ně rozběhne protože *.iso není spustitelný soubor. Navíc sedmý a desítky používají jiný zavaděč systému proto byl třeba obrovský problém instalovat sedmy na počítač, kde před tím už byly osmičkový omalovánky. Směrem nahoru by to ale mělo jít bez větších problémů.
tomasv
Ano řeším tykání a i přesto tykáte nadále. Tomu říkám drzost a ostatní jde tímpádem stranou .. Já žádné iso ani neznám. Mám HP 15,6 z roku cca 2012, který mi byl věnován.
karel556*

ty neznáš ISO soubory, chceš poradit, ale nesmí se ti tykat, to je s tebou těžký, pořádné informace se z tebe vytáhnout nedají, ale pořád budeš brečet že ti tu tykají. Ostatní ti už napsali co bys měl udělat, ale když tykací rady tě uráží co?

Já bych si před instalací zodpověděl pár otázek.. K čemu bude ten notebook sloužit? ..

1)Používám programy, které na linuxu nepůjdou ( konkrétně třeba účetnictví pro firmu )?

2)Hraju hry, které na linuxu nejdou instalovat ani přes wine?

3)Dělám s CAD či podobnými specializovanými programy?

Jestli je odpověď na všechny negativní, tak bych na takovém starém počítači instaloval Lubuntu, nebo kubuntu. Widle 10 stejně budou na obstarožním kusku hardware kopat. I když třeba splňuje minimální požadavky, bude mít k těm optimálním už daleko.

hodnocení

0x

Chybí základní informace. Dodejte typ notebooku, nebo informaci o procesoru a paměti.

Dále by nebylo od věci napsat co jste s tím vlastně dělal. Co jste stáhnul, odkud jste to stáhnul a jakým způsobem instaloval.

V zásade jde o to, že si musíte stáhnout soubor ISO - neboli obraz instalačního média. Z něj vytvořit bootovatelné instalační médium. Následně z něj nabootovat (spustit zavaděč systému) notebook a pustit instalaci.

Bez toho Vám tu nikdo neporadí, ani když se budete na hlavu stavět.

Reakce na komentář v jiné odpovědi... Pokud jste si stáhl něco, ani nevíte co a odkud a to následně spustil při běžícím systému, tak takhle nový systém nenainstalujete. Poradil bych, abyste to svěřil někomu, kdo tomu alespoň trošku rozumí.

tomasv
hodnocení

Děkuji Vám za radu a snahu :)
Notebook jsem dostal použitý, značky HP z roku cca 2012, 15,6. Paměti mám dost, před instalací to i uvádělo, splňoval jsem pro instalaci vše. A stáhl jsem to z CistePc.cz a instaloval normálně jak jsem ten stažený soubor otevřel.
Dobře, takže to nestačí a budu muset ještě stáhnout to ISO a vytvořit instalační médium.

Raději si netroufám odhadovat co jste stáhnul. Ale jinak to opravdu nefunguje tak, že stáhnete soubor, který spustíte a je to. Je to trošku složitější.

ISO s Windows 10 si stáhněte přímo ze stránek Microsoftu. Lépe řečeno stáhněte si Media Creation Tool, ten si příslušný ISO soubor sám stáhne a vytvoří instalační médium. Z něj pak provedete instalaci. Budete potřebovat USB flash disk (tuším o velikosti 4 GB) a licenční číslo v případě čisté instalace. Nevím zda je ještě možný upgrade zdarma z Win7. Podle některých ano.

Zvažte, že to svěříte do rukou někomu, kdo to už dělal. Ať potom nemusíte řešit, že se třeba něco smazalo a tak.

Odkaz na stránky Microsoftu ke stažení instalace: microsoft.com/...

tomasv
hodnocení

Aha, dobře, moc Vám děkuji za dlouhé vysvětlení :)

hodnocení

0x
Najeďte na stránky Microsoft - microsoft.com/...
Zde si stáhněte jejich nástroj media creation tool a ten spusťte. Z nabídky zvolíte upgrade na Windows 10 a poté s kompletním zachováním stávajících programů a souborů. Program si sám stáhne vše potřebné přímo od Microsoftu a provede upgrade. Pokud máte licencované Windows 7, tak licence se převede i na Windows 10.
Zrovna předevčírem jsem dělal jeden takový na starším pc a bez problémů.
tomasv
hodnocení

Moc díky, vyzkouším a kdyžtak se ozvu. Snad to půjde, bylo by to fajn :)

Ještě jedna menší rada. Ten samý program umí udělat bootovací flashku (je potřeba min. 8GB) pro případ, že by se něco nepovedlo. Jen se vybere možnost vytvoření bootovacího média pro jiný počítač. Poté s touto bootovací flashkou můžete udělat ten samý upgrade jak z Windows 7 (spustíte setup.exe), tak čistou instalaci Windows 10 v případě problémů.

mark165165
hodnocení

0x

Nebudete bez OS, klidně tam nechte spolehlivější windows 7 a neriskujte že se něco s novou verzí pokazí (protože ono se většinou jen něco pokazí a nic navíc nezískáte) ... windows 7 podpora nepodpora budou fungovat ještě dlouhé roky velmi dobře. Ze starny microsoftu jde jen o zastrašování, potřebují více oveček nahnat do svého cloudu a narvat jim svůj microsoft účet který s windows 7 vůbec nepotřebovali.

Jen mezi reci...win 10 snad potrebuji microsoft ucet? Neni pravda.
No a notas z roku 2012 je tak na hrane jestli tam rvat win 10. Z prace mam nejhorsi zkusenostu z upgradu na win 10 prave u hp a to i nektere probooky z let 2010, 2011 a 2013 a pak nejaky desktopy z 2013

hodnocení

0x

Ještě doplňuji předešlé rady podle vlastní zkušenosti. Při pokusu o upgrade z W 8.1 na W10 zhruba před dvěma roky, kdy MS uváděl W10 a umožňoval tehdy bezplatný upgrade, jsem toto provedl na svůj NB z roku 2015. Výsledek, totální "kolaps" a nakonec ukončení v nouzovém režimu. Nefungoval popřádně jak OS, tak hromada nainstalovaných a do té doby běžně a bez prolémů fungujících programů. Napsal jsem mejl na MS.cz s negativní recenzí. Oni mi (nevím jak) spustili do NB, kde jsem měl instalován cizí antibvir (W defender jsem měl vypnut), jejich defender a NB mi tím totálně zablokovali a NB šel do toho nouzáku. Závěr, měl jsem štěstí a mám kamaráda ajťáka, za kterým jsem okamžitě naklusal a ten mi pomohl vrátit (bylo to možné snad do 14-ti dní) do těch původních W8.1. Dodatečně mi pak řekl, na což MS nikde neupozorňoval, že před tímto upgrade je nutno počítač absolutně vyčistit, odinstalovat veškeré cizí antivir a cizí programy. Vzhledem k tomu, že v NB mám mnoho různých a používaných aplikací, pochopiteně ne od MS a rovněž mnoho uložené práce a dat (i když tato jsou na oddělené části 1 TB HDD), tak jsem se již od té doby o toto upgrade nepokoušel. A NB od té doby zase funguje OK.

Ale loni na jaře jsem koupil manželce nový NB, s již nainstalovanými W10, pochopitelně "čistý" jako "slóvo bóží". Ale při jeho zprovozňování došlo k nenadálé aktualizaci, trvající hrozně dlouho (u W8.1 jsem na to nebyl zviklý) a já jsem do jejich stahování a instalace, z netrpělivosti, nějak blbě zasáhl a už byl opět prů-er. Začaly se mi sekat vide a zase další problémy. Reklamace následovala. Myslel jsem, že šlo o HW. Ale ze servisu došel po týdnu zpět s dopisem, že je nutné vždy a trpělivě nechat (i když to trvá hodiny!) stahování a instalace aktualízací běžet a zásadně do nich nikdy nezasahovat. Čímž se tedy od té doby řídím a musím uznat, že nyní už NB i OS v něm fungují OK. Antivirák jsem ponechal pouze defender W 10 (dle testů je dokonce dnes hodnocen jako jeden z nejlepších) a i nyní doinstalované aplikace zde fungují. Ovšem pravdou je, že na něm manželka "provádí" podstatně méně práce než já na tom svém. Tož toť má zkušenost s W10. ;)

tomasv
hodnocení

Moc díky za tak dlouhou zprávu a vlastní zkušenostni v ní :) To ano, nemělo by se do aktualizací zasahovat, i když vím, že to někdy trvá déle a člověka to po určité době začne znepokojovat. Nicméně vykašlal jsem se na to a koupil jsem si po svátcích notebook nový a jsem spokojen nejen novějším systémem, ale celkově :)

pocitac
hodnocení

0x

Vážený pane Tomasv, dovoluji si Vám předložit k prostudování několid důležitých odkazů k Vašemu dotazu:

zive.cz/...

zive.cz/...

zive.cz/...

zive.cz/...

zive.cz/...

Hlavně ten poslední odkaz je zajímavý. Také tam ti drzouni "uráželi"nějakého pana Toma.

karel556*

Tak "pana"*smich* Toma vypakovali i z Zive.cz, to se ani nedivím, takovýho trola aby jeden pohledal*zed*

Kolik poraden ještě obejde než zjistí že tykání na internetu nikoho jiného než jeho neuráží?

Hoši, když už to došlo tak daleko, tak by mě strašně zajímalo, jak takový "inteligent" vypadá. To bude asi "nářez". A nebo bychom se třeba divili.

Vy jste to chlapci nepochopili. On nám radí a chce nás učit jak se chovat na netu (asi i svým rodičům ještě "oniká") a má to být pro nás asi "odměna" za rady odborné. Mé "krédo", u takovýchto lidí všeobecně je, "chytrému napověz, na hloupého se vys.r" *nene* *smich*

tomasv
hodnocení

Prosím? Můžete mě říct, proč sem sdílíte moje příspěvky odjinud?! To, že se radím i jinde je snad moje věc a že si potrpím na vykání a slušnou radu s tím kdo mě ani nezná, taktéž. O ničem jiném jsem ani nepsal. Nevíte, s kým se bavíte, tak mě laskavě neřešte, ať si nezaděláte na problémech. Děkuji! PS: A to jak vypadám taktéž, ale odpovím - jsem mladý muž a vypadám dobře.

tomasv
hodnocení

Jinak pouze ten poslední odkaz je můj. To ostatní jsou další lidé, kteří mají též podobný problém

hodnocení

0x

Zanes naťas do servisu a za pár stokorun budeš mít bezproblémový Win.10,

Pozor! Zase mu tykáš. Takové rady on ani nečte. Proto s tím obchází vsechny poradny co najde.
tomasv
hodnocení

No bobužel, co mi zbývá. Když se semnou špatně jedná, tak jsem to musím zkusit jinde :) Ale nevím, co vy o tom víte. Mě šlo pouze o radu a slušnou domluvu, nic víc ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]