Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Končí Windows - musím koupit nový?

Od: maruska* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, prosím o radu čtenářů.Vlastním notebook zn.Acer -Extensa 5635Z, který je již 10 let v provozu.V současné době neustále čtu, že končí podpora Windows 7,který právě já v notebooku mám.Protože, ale neznám všechny souvislosti,nevím, zda si mohu do svého notebooku nechat nainstalovat Windows 10,nebo si musím zakoupit nový Notebook?Děkuji za rady.M

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danys*
hodnocení

0x
Pokud zvládne W10, tak si je tam nainstalujte. Ja myslím, ze s tim bude mít problém
maruska*
hodnocení

Děkuji, ale moc jste mi nepomohl.Já nevím, jestli to ten notebook zvládne,proto se asi ptám.

pavelpavel*

Maruško ikona Tento počítač a zvolte vlastnosti tam máte vše typ procesoru, paměti, operačního systému... to sem můžete vložit, ale 10 let staré pc už nedoporučuji. Nechte W7 a pracujte v klidu dál.

maruska*
hodnocení

pavelpavel moc a moc děkuji.m

hodnocení

0x

Nenechte se vyděsit koncem podpory Win 7. Budou normálně fungovat ještě řadu let po ukončení podpory Microsoftu. Problém může nastat, až konec podpory ohlásí Vaše banka (jestli máte internetové bankovnictví). Taky nemusí jít nainstalovat některé nové programy, ale ty co už máte to nijak neovlivní.

I když Win 10 jsou náročnější na HW, tak je pravděpodobné, že je Váš notebook zvládne. Pak by stačila jen jejich přeinstalace a nový notebook byste nepotřebovala.

pavelpavel*
hodnocení

0x

Nech to tak a nic nedělej. 10 let starý notebook bude už slabý a nedopadlo by to dobře. Konec W7 nenastal tomu nevěř mám je taky a chci je dál. Funguje na ně všechno i hry 2019. Až bude čas koupíš nový i s novým OS.

mariohlas*

S pavelpavel naprosto souhlasím.

Já dostal před 3mi roky pod stromeček notebook s Win 8.1. O vlastnostech skutečné "jakoby aktualizace na Win10" a o způsobu, jak ji natrvalo odmítnout, jsem se naštěstí dozvěděl na zahraničních webech včas. Přišel bych tím o několik unikátních funkcí svého notebooku, které používám dodnes (zejména o OneKey Recovery, která umožňuje CELÝ obsah notebooku zálohovat ne extHD a kdykoliv jej odtud obnovit [pokud notebook havaruje] A o možnost udržovat baterii na úrovni ~60% nabití, což velmi prodllužuje její životnost).

Navíc : Když jsem si Win10 prohlížel u kamaráda, zjistl jsem, že spousta dlaždic je pro české poměry zcela neužitečná, protože nabízí různé nákupy z Windows Store apod. (A slyšel jsem také o případech, kdy vnucená "aktualizace na Win10" selhala kvůli ovládačům a návrat k pův. Win7 nebo Win8 nebo Win8.1 nebyl možný. To sice lze legálně vyřešit koupí instalačního CD Win7 nebo Win ... včetně licenčního klíče (dokonce u českého prodejce), ale stojí to skoro 2 tis. Kč.)

Z oznámení, že Microsoft skončí s aktualizacemi Vašich Win v r. ... si nic nedělejte, Vaše Win poběží dál. ALE uvědomte si, že mikrosoftí Windows Defender (nepříliš kvalitní antivir. program implementovaný ve Windowsech) už NEbude aktualizován a postarejte se o dobrou antivirovou ochranu : MUSÍTE si nainstalovat nějaký samostatný dobrý antivirový program, protože ten samozřejmě BUDE automaticky aktualizován. (Já používám už skoro 3 roky Bitdefender Antivirus Free a jsem s ním zcela spokojen - ale samozřejmě jsou i jiné kvalitní možnosti. Jen si zde veřejně dovolím NEdoporučit Avast, protože ten se v poslední době pouští do věcí, které antivirovému programu nepřísluší (výzvy k aktualizacím ovládačú a programů), a navíc je moc neumí.

odlscholl
hodnocení

0x

Ani jedno nemusíš

olinl
hodnocení

0x

Před dvěma roky se nabízel program kompatibility pro přechod na desítky (mě při W7). Zkus tuhle stránku microsoft.com/... na svém noťasu a v obdélníčku vpravo v op. systému vyber tvůj nynější systém, mohlo by ti to ukázat, jestli ti ty desítky na tvém ntbk poběží.

pavelpavel*
hodnocení

0x

Není zač Maruško. 10 let staré pc je staré moc a vysvětlovat tady jak a proč by to nemuselo jít nemá význam. Já mám také W7 a jiný nechci a aktualizace nejsou třeba. Bankovnictví je jištěno a popravdě mít velké prachy mám je na druhém účtu bez bankingu. Jestli máte účet na Aukru (dá se i bez něj) klidně vám najdu a doporučím jiné pc. Dneska tam seženete dvoujádrové za pakatel viděl jsem i za 500kč. Případně nové pc levně. Já tam koupil čtyřjádro za 6300kč před 5 lety a šlape jako hodiny dodnes. Faktura všechno i s Windows 7 a licencí. Dneska ho tam najdu za 4 - 5 tisíc. Kdyby něco napište sem poradím. Hezké vánoce přeji. :)

hodnocení

0x
Pokud to máte jen na web a běžné domácí použití, nechal bych si tam dát linux. Fungovat to bude podobně, jak win7 a při správném nastavení to bude pro Vás prakticky bezúdržbové. Takto jsem dal linux mé matce na nb již před lety a ona ač počítačový analfabet na linux nedá dopustit. Win7 už neměla spuštěný roky. Linux mint, nebo něco z rodiny ubuntu(kubuntu,xubuntu pod) by mohlo vdechnout Vašemu počítačovému kmetovi nový dech...

hodnocení

0x
Nemusíš koupit nový a už vůbec nemusíš na starý stroj dávat desítky, kde by to asi bylo od problému k problému.
Nechal bych sedmičky dokud to jde a až by to nešlo, zkus nějaký Linux.
Zadarmo a na běžné domácí použití více než dostačující.

mark165165
hodnocení

0x

ukončení podpory win 7 je jen strašák který microsoft vystavuje do pole, to ale neznamená že na tom poli všechno přestane růst :)) naopak windows 7 budou fungovat ještě dlouhé roky a korporátní sféra má mnohem delší podporu takže pro ně microsoft vydává i nadále bezpečnostní aktualizace a ty samé bude posílat i do osobních počítačů stejně jako tomu bylo velmi dlouho u windows xp, takže nemějte obavu a používejte windows 7 dál, nepodléhejte tak snadno nesmyslnému zastrašování.

Ono ani tak nehrozí, že by přestaly fungovat Win 7, ale spíš o to, že je přestanou podporovat například banky. To byl důvod, proč jsem byl před časem donucen přejít z Win xp na Win 7. Takže pokud se PC nepoužívá pro bankovnictví a podobné, není nejmenší důvod přecházet na cokoliv jiného.

dolga*

Ještě nedávno jely všechny bankomaty na XP. Kvůli nim běžely i pak aktualizace, ale ted už neběží asi rok ani pro banky, takže XP například dnes používá jen blázen, bez aktualizací. To samé se bude opakovat i se sedmičkami...

Jinak jsem našla tohle, ale nevím, jak dalece tomu důvěřovat...Máte někdo zkušenost? Chtěla bych koupit, ale pořád se rozmýšlím.

vyhodny-software.cz/...

mak*
hodnocení

0x

Končí podpora, nikoliv windows jako takový. Klidně ho můžete používat dál, pouze vás přestanou otravovat aktualizace a časem se může stát, že si koupíte zařízení, které nebude mít na vaše W ovladače. Já u starého NB používám dodnes bez problémů XP. Doporučuji problém řešit až bude problémem, tedy až si třeba koupíte tiskárnu a ona nebude mít pro W7 ovladače.

fcm
hodnocení

0x

Nepotřebuješ.

Natož Kupovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]