Nejste přihlášen/a.
Pokud mám legální W7, je prý možno bezplatně přejít na W10. HW by to měl "zvládnout". Jak a kde je toto možno provést a za jakých podmínek? Dík za informace.
Miki, nevím, čím to je, ale já mám právě opačnou zkušenost: W10 podstatně rychlejší na stejném železe, než W7.
No, já na starším NB (2014) upgradoval, v akci MS v r.2017, z W8.1 na W10 a měl jsem takové problémy s provozem OS NB a s již nainstalovanými a provozovanými aplikacemi, že jsem W10, ještě v možné době návratu, reinstaloval zpět na W8.1 a jedu na nich dodnes a opět bez problémů.
Ale loni jsem manželce koupil nový NB s instalovanými W10 a byl jsem překvapen, jak fungují "svižně" a bez jakýchkoliv problémů a jsem s nimi spokojen.
Po konzultaci s kamarády IT, jsem byl upozorněn, že upgrade W10 do staršího zařízení se starším OS a nainstaliovanými aplikacemi, bývá problematické a je většinou nutné NB (PC) dokonale "vyčistit", než se nový OS W10 nainstaluje.
Toť má zkušenost.
Ale dcera má nedávno koupený NB z repase z Gigacomputru s W7 (jinak velice povedený), provozuje i bankovnictví a tak uvažuji o tom přechodu z W7 na W10.
1) Využití stávající platné licence Windows 7 a 8.1
Ačkoliv by tato možnost již fungovat neměla, tak ve skutečnosti stále funguje. Pokud máte platnou licenci Windows 7 nebo 8.1 a vlastníte i produktový klíč (na nálepce na počítačové skříni nebo spodní straně notebooku) můžete Windows 10 standardně nainstalovat a produktový klíč předchozí verze systému použít pro jeho aktivaci. Nejjednodušší možností instalace je skrze Media Creation Tool, což je nástroj přímo od Microsoftu. Pomocí tohoto nástroje můžete provést nejen klasický upgrade, ale také vytvořit instalační médium pro čistou instalaci. Možnost stažení a další informace naleznete na webu Microsoftu.
instalace podrobněji
Vytvořte instalační médium systému Windows 10
Nejprve musíte mít licenci k instalaci systému Windows 10. Poté si můžete stáhnout a spustit nástroj pro vytváření médií. Další informace o používání nástroje naleznete v níže uvedených pokynech.
Stáhnout nástroj nyní
Nevím zda to jde úplně zdarma, ale na Aukru se prodávají aktivační klíče za pár korun.
Lépe se zeptat jinde. Třeba na živě.cz v poradně jsem to zahlédl. Ujišťují že jsou v pořádku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.