Nejste přihlášen/a.
Troufl bych si říct, že by mohl stačit i Ryzen 3700x, je to docela slušná bestie, výpočetním výkonem konkurující i9. Je ale potřeba počítat s tím, že 7nm technologie ještě není zrovna odladěná a vyplatí se investovat do kvalitního chlazení. Pokud jde o AIO vodníky, sám mám a jsem velice spokojen s Corsair h115i Platinum. Ukočírovat takty a teploty i v idle je docela problém a tak není vyjímka, že i bez zatížení boostuje a topí v rozmezí 38-68 stupňů. Osobně jsem měl ještě problém s deskou a pamětí, respektive bios si nějak netykal s vyšším taktem ramek, přestože byly v pořádku a podporované. Problém trochu zlepšila až výměna za ram b-die. Nakonec jsem vše postavil na i9 a nemám co vytknout. Zdroj by měl stačit 650w, ale volil bych asi 750w. SSD jsem volil Corsair MP510 960GB, výborný výkon a dobrý poměr s cenou.
Mohl bych poprosit info o vaší sestavě? Sháním něco co bude fungovat, a ve stavění jsem laik.. Byl jsem dnes v Alze, a tam mi prd řekli
Moje sestava je následující czc.cz/... plus výše zmíněný disk MP510. Určitě by se dalo poskládat i jinak, já volil desku Asus kvůli předchozím zkušenostem a cashback, ram jsou z původní sestavy, u Intelu by neměla mít rychlost tak zásadní vliv, takže třeba nějaké 3200mhz, ale raději ověřit kompatibilitu a netuším, jestli pro stream nebude vhodné jít do 32gb. Stejně tak grafická karta, asi bych spíš volil 2080 Super, ten výkonostní rozdíl není tak zásadní, jako cenový, otázkou je rozlišení, já jsem na 3440x1440 takže jsem volil vyšší výkon, jak to je u streamu netuším.
ta i9 je zbytečně drahá...testy hovoří ve prospěch levnějšího a výkonějšího AMD...hlavně pro vícejádrové zatížení ...což stream je...jako zarytý zastánce Intelu jsem tomu nevěřil...poslední týden jsem se tomu věnoval..a světe div se...je to tak
Ano, nové Ryzeny jsou velice výkonné procesory. Nová technologie udělá své a prozatím má AMD velice slušně našlápnuto. Nicméně je to vykoupené například drahými deskami, pokud se bavíme o slušnějších x570, aktivní chlazení na nich na mne také neudělalo moc velký dojem. Pro starší desky nutnost flash biosu a třeba u mé desky byly updaty snad co dva týdny. V mém případě pak problém s ram/deskou/biosem. U 7nm technologie bude větší problém chlazení a celkově vyšší teploty, nehledě na to, že v systému takty a teploty létají jako zběsilé nahoru a dolu, počítač tedy slušně vytopí místnost i bez jakékoliv zátěže. V porovnání i9 například s 3700x je Ryzen opravdu na stejné a v některých případech i na vyšší úrovni, výkonem ve hrách se přirovnává někde k i7. Na druhou stranu Intel má zase prostor pro případné taktování, kdy to Ryzenu zase trochu natře. Co se ceny týče, v mém připadě to bylo například díky cashback od Asusu a další sjednané slevě, stejné jako AMD 3700x, možná rozdíl v řádu stokoruny.
nevidím jediný důvod kupovat desku x570. Měl jsem to v porovnávačích a nenašel jsem jedinou výhodu proč za ni připlácet...klidně stačí obyč b450..pokud nemá úplně starou desku, což nebude mít, páč kupuje sestavu novou, tak dneska se už nic neflashuje...desky to umí samy od sebe v základu...co se taktování týče zde bych to nebral jako relavantní...protože jakej je rozdíl mezi tím když si koupím už z továrny nastavený a nataktovaný procesor na max a tím, který si musím taktovat a testovat sám?...stejně je tam rozdíl už jen v pár Mhz což ve výkonu nikdo nepozná a jsou to jen papírová čísla...ramky jsou vždycky alchymie pokud tam neháže první rgb cirkus jako v tomto případě...a chlazení?...stačí obyč měděný vzduchem chlazený...kdo chce machrovat...tak vodníka
Tak může být B450, oficiálně jsou podporované. Je otázka, jestli do počítače za 60 tisíc dávat lowendovou desku. Většinou nemají zrovna nejlépe vyřešené chlazení, co jsem se koukal, některé ještě nedostaly poslední bios, nevím jestli je u všech podpora nových Ryzenů hned z výroby, ale snad ano. Třeba u X470 je nutné udělat nejdříve flash biosu a ty bych bral do takového počítače jako minimum, bavíme-li se tu o procesorech 3700x a výš. Papírové porovnávání moc neřekne. Taktování u AMD moc velký smysl nemá, víceméně by si to měl řídit sám, docela závisí na teplotách. U Inteláckých káček není problém jít nahoru, na maxu určitě nejsou. Co se ramek týče, cirkus má dnes skoro kde co, když to mám zavřené v bedně pod stole, ať to klidně i tancuje, navíc to jde vypnout. AMD jsou citlivé na rychlost ramek, nejvyšší výkon by měl být s 3600mhz. A chlazení? Určitě stačí nějaký solidní, vzduchem chlazený. Ale pokud zde uvažujeme o 2080Ti, ta umí rozdělat pěkný kotel, to bude chtít zatraceně dobré airflow. Co teprve v letních horkých měsících.
u těch desek už se počítá s novými ryzeny, takže flash není potřeba...a jak jsem psal...nataktovanej intel = default ryzen...takže je to akorát práce a peníze navíc..já nehodnotím počítač podle ceny, ale podle výkonu..takže klidně ať je tam lowend deska, když je to kompatibilní a funguje to...není umění postavit super mega moderní výkonej a drahej počítač ...ale umění je postavit levný moderní výkoný počítač...takže když mi někdo řekne, že má pc za 60tis..tak reálná hodnota je tak 45
Některé nové B450 již mají potřebný bios z výroby, u některých je třeba update, takže to není tak jednoznačné. Co se týče taktování, není to úplně jak píšete. Oboje platformy jsou velmi rozdílné, nedá se tedy přímo srovnávat, Zatímco Ryzen 3700x ve více vláknech zvládne co i9 9900k, v některých aplikacích možná i překročí 3900x značně převýší, výkon na jádro a ve hrách by měla mít i9 stále lepší, nehledě na možnosti ještě taktovat. Koho to baví, ten si s tím hraje, kdo to skládá jen na budget, nemusí to vůbec řešit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.