Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Začínám programovat

Od: zacatecnik1 odpovědí: 21 změna:
Dobrý den, nyní studuji na střední strojírenství, ale pořád mě láká si vyzkoušet jaký to je programovat. Řekl jsem si, že si koupím nějaký příručky a tak, ale v čem byste vy doporučili poprvé programovat? Myslíte, že kdyby mě to chytlo a chtěl bych se i tím živit, bude chtít zaměstnavatel vystudovany IT obor? Děkuji za odpovědi.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

1x

Zkuste si k ježíšku přát Arduino a pár maličkostí k němu (včetně zdroje, pár LED, motorek, pár převodů, pípátko, propojovací drátky a nepájivé kontaktní pole, možná i nějaké modelářské relé na malé napětí, aby šlo spínat mikropočítačem) a stáhněte si výbornou knížku Miro Božíka Ako naprogramovať Arduino bez prechádzajucich znalostí https://pdfknihy.sk/miroslav-bozik-ako-naprogramovat-arduino/

Bude to pro vás užitečné i jako pro strojaře.

Nebo... další možnost, podívejte se na programování modelů pro tisk na 3D tiskárně, jistě k tomu ve škole dojdete a tak můžete být už předem připravený. Vhodný jednoduchý software pro začátečníky, například SkatchUp a další a další jistě najdete. Začnete jednoduchými tvary, třeba jenom kostičku, placičku, pak složitější tvary a pak třeba i zajímavé strojní součásti, které se dají tisknout.

doplněno 04.12.19 15:56:

Zkuste si naprogramovat Arduino tak, aby blikala jedna jediná LED a uvidíte, jakou budete mít radost a pak začnete i další pokusy, třeba malý semofor .. rozblikat dvoubarevnou LED, atd. Literatury, nápadů, návodů od nejjednodušších po složité i internetových stránek pro programování Arduino. i návodů na youtube je spousta, spousta.

doplněno 06.12.19 14:28:

Podívejte se MicroBit, malá deska za 555 Kč, kterou se učí programovat i malé děti v anglii a jinde ve světě i u nás. Pro úplný začátek dobrý, pak můžete přejít na další chytřejší mašinky

mark13

s arduinem ho hážete rovnou do vod jazyka C, navíc neobjektového, to není dobré doporučení. S neobjektovým c-čkem, které je sice praktické na těchto minizařízeních se bohužel naučí velmi špatným programátorským návykům, ještě jsem neviděl programátora který by pro arduino psal něco pořádně a neprasil to jen postaru pomocí procedur a proměnných v globálním prostoru = což je prasárna a velmi špatný návyk. Spíš bych mu poradil místo ardiuna koupit raspberry PI (jakákoliv verze klidně i starou jedničku to je fuk, na tohle programování stačí kterékoliv, tuším že se to dá sehnat na ali i za 500 Kč), které je lepší v tom ohledu, že umožňuje provoz plnohodnotného python interpreteru a s ním už je programování mnohem smysluplnější a radostnější než s dost nízkoúrovňovým Cčkem.

hop®
hodnocení

1x

Já jsem se kdysi učil programovat v BASICU, byl to velmi logický interpreter, který okamžitě hlásil chyby. Zdrojem informací mi byla příručka, kde byly jednotlivé příkazy popsány. A neméně důležitým zdrojem byly i hotové funkční programy, ze kterých jsem se učil logiku programování i určitou optimalizaci programů. A to byl základ, za kterého se šlo odrazit do dalších programovacích levelů. Asi nejvíc mě bavil Assembler, což bylo vlastně programování v základním strojovém kódu.

Jen taková perlička z té doby:
BASIC měl příkaz BEEP, který vydal krátký zvuk, pípnutí pomocí vestavěného reproduktoru (žádná zvuková karta a repráčky), tenhle program měl jeden programovací řádek, a výsledný kód měl asi 25kB (kilobajtů)...
Kamarád mi pohanil "můj BASIC" a stejný příkaz naprogramoval tenkrát v Pascalu, jeho výsledný kód měl asi 7kB (kilobajtů), což vzhledem k tehdejším věčným bojům s rychlostí PC a o místo na HDD byla poměrně výrazná úspora...
Tak jsem se nas*al a naprogramoval to v Assembleru, program obsahoval tři instrukce a velikost programu BEEP.COM byla 7B - to není překlep, fakt jen 7 bajtů... :)

Dneska se více cení zkušenosti než papír, takže když potencionálnímu zaměstnavateli dokážeš, že nejsi v oboru úplný laik, nebude ho zajímat škola, kterou jsi studoval.

mark13

dnes je však začínat s Basicem už velmi nepraktické, Basic už v praxi nemá téměř žádnou využitelnost a roli startovního jazyka převzal spíš python, který je čitelnější a v mnoha ohledech i přesto pokročilejší.

belpir
hodnocení

1x
Doporučuji nějaký všestranný jazyk, třeba python, který je i snazší pro začátečníky a kód je velmi čitelný, vypadá jako odstavce poezie.
Také jsem vystudoval SPŠSaE, strojírenský obor a dnes dělám backend progr. Neměl jsem pro to vlohy , pochopit cykly, funkce pro mě byly prosezené desítky hodin před online příručkami. Důležitá je ale odhodlanost a aspoň jednu hodinu každý den tomu věnovat ... poctivě. Pokud to takhle vydržíte 3 měsíce, budete mít praxi 100 hodin a výsledek bude patrný.

mark132
hodnocení

1x

Poprvé určitě v jazyce python (a vzhledem k jeho celosvětové popularitě která jen roste u něj možná už i zůstaneš viz tento graf

).

Hlavní výhody pythonu jsou srozumitelnost, čitelnost a mimořádně aktivní vývojářská komunita která vyvíjí podpůrné knihovny absolutně na vše. Jazyk je vysokoúrovňový, což je velmi důležité, protože v něm neřešíš technické triviality jako třeba ukazatele v polích, nebo řetězce nemusíš implementovat jako pole znaků a podobné komplikace a místo toho se můžeš soustředit na kvalitní objektový návrh. Pro začátek je to prostě ideál už proto, že je používaný a použitelný snad ve všem na co si vzpomeneš.

Pokud bys dál chtěl vyvíjet něco pro web tak jednoznačně typescript (javascript teď bude spíš ustupovat do pozadí protože jej postupně nahradí webassembly, a v tom se přímo programovat nedá, do něj se musí kompilovat takže jazyky jako typescript a dart začnou hodně růst) ...

Začínám programovat

figurek*
hodnocení

1x

už jsem to sem napsal několikrát, napíšu zas. Než si sedneš na motorku, nauč se jezdit na kole. Přímo v MS Office máš zabudovaný programovací jazyk zvaný VBA, Visual Basic for Applications. Na něm porozumíš co to je objektově orientované programování. Můžeš začít tím, že normálně na ploše Excelu si namaluješ nějaké tvary a pak s nimi začneš dělat experimenty, třeba animace. Vypadá to možná složitě, ale animace nejsou nic víc, než řízení polohy pomocí cyklu. Budeš svými programy ohromovat všechny okolo.

Mrkni se na obrázky. Vpravo dole vidíš tlačítko sunrise, sunset. Stiskneš ho, slunce vyjde. Stiskneš ho podruhé, slunce zapadne. A tak pořád dokola. Na třetím obrázku vidíš začátečnický pokus o zdroják. On sice funguje, ale je napsaný hodně špatně. Až budeš VBA skutečně umět, zjistíš, že tenhle zdroják měl být napsaný úplně jinak. Fungoval by pořádně a ještě k tomu by se vešel na tři řádky.

Mnoho zdaru. :)

Začínám programovat #2
Začínám programovat #3
Začínám programovat #4
mark13

To není špatná rada, jen bych tady varoval před vytvářením naprosto zbytečné závislosti na nákladném komerčním sofware který trpí velmi svazující závislostí na OS platformě stejného výrobce. Je to zcela zbytečné se takto už na počátku omezovat. Totéž totiž můžete nacvičovat ve volně dostupném LibreOffice zde cs.libreoffice.org/... ve kterém je jazyk VBA rovněž k dispozici v naprosto stejné podobě. Stačí otevřít třeba LibreOffice Calc (tabulkáč) a vybrat z nabídky Nástroje->Makra->Správce maker->Basic

(kromě Basicu se vám tu nabízí i Python, Beanshell a Javascript což jsou jazyky které třeba Microsoft Office vůbec nenabízí a neumí, takže je v tomto smyslu LibreOffice dokonce výrazně pokročilejším nástrojem)

Začínám programovat #5

joudic*
hodnocení

1x
vidim to spatne.. za prve musis se ptat na poradne tzn chybi ti samostatnost a schopnost vyhledavat informace, to te jako programatora diskvalifikuje, ..za druhe koukam jde ti hlavne o penize.. nekde jsem zahlid dole 150k. Za treti internet je bible programatora a hlavni ucebnice. Treba na zacatku listopadu jsem jeste ani nemel o nicem poneti a po 4 tydnech uz mam 2 schvalene aplikace v google playstore. Prestupni stanice jak doporucuji jini je blbost a zbytecna ztrata casu, uc se to co budes opravdu potrebovat.

111®
hodnocení

0x

když se naučíš sám, je to nejlepší, škola je sice výhoda, ale znám výborné programátory vlastní pílí a bez škol..

novak1*

Na sport promo mi jede joj cinema,ted spustili akci zdarma ale nejede sport2HD-To spouštejí jenom občas?

Už vím jak se dají prečíslovat kanály aj jak nekteré vymazat.Umíš to taky?

mark13

škola vás jen nakopne, ale určitě vás sama o sobě dobře programova nenaučí, škola je jen ekvivalent startovního výstřelu, který pro někoho může být velmi důležitý aby se vůbec rozběhl ale jde to i bez něj a sám o sobě vám závod nevyhraje :)

novak1*
hodnocení

0x

Co je vlastne podstata programování? Mám počítač a chci programovat a co dál? Jaké vybavení musí mít počítač? Internet k tomu asi nemusí být.

hop®

Internet není nutný, na základy programování stačí "bedna", která má klávesnici a monitor. Nutné je si zvolit základní cíl (co naprogramovat) a prostředek jak cíle dosáhnout (programovací jazyk)...

novak1*

Cíl by se nejaký našel ale kde vzít ten jazyk a to všechno co je na to potřeba? A jak s tým delat?

hop®

Podle cíle je třeba vybrat prostředek.
Na úplné základy stačí matematické úlohy, pak lze jít dál...
... pokud se tedy bavíme o úplných základech.

Dneska si říká "programátor" každý, kdo umí v Excelu sečíst dvě buňky...
... ne, programátor je ten, kdo celý ten Excel vymyslel tak, aby obyčejný člověk uměl pomocí vzorečku sečíst dvě buňky a aby to ještě k tomu navíc fakt fungovalo... :)

belpir
Potom někdo v rámci lokalizace Excelu přeložil i klíčová slova vzorců a Excel je opět nepoužitelný

mark13

divil by ses jak sakra praktický (a podle mne téměř nutný) je internet zvláště pro nováčka který se programovat učí, veškerá dokumentace veškeré kvalitní poradny jsou zpravidla v aktuální podobě především online :) ale máš pravdu že internet k programování nezbytně nutný není, spíš je to VELIKE usnadnění a je velmi doporučeno jej při tom využívat jako informační zdroj ( stackoverflow.com/...).

Každopádně k programování vždy potřebuješ nějaký devstack, zázemí ... jde totiž o to že programátor může sedět na různých abstrakčních úrovních. Čím vyšší úroveň abstrakce, tím snáze a rychleji může naprogramovat i náročné věci (naopak čím nižší abstrakce tím jde hůř a pomaleji, zato ale výsledná aplikace se pak za náročnější vývoj odmění tím, že běží výrazně rychleji) - to už je na vás na kterou úroveň abstrakce se posadíte. Čím vyšší, tím robusnější pod sebou musíte mít ono zázemí, devstack, a balíky podpůrných knihoven a frameworků, často nejen debugger ale i nějaký interpretter, který vám umožní aplikaci rychle testovat i bez jakékoliv kompilace (kterou na vysokých úrovních abstrakce často ani není nutné dělat a automaticky si ji interně zajišťuje právě ten váš devstack v rámci optimalizací kódu pro produkci a vy to ani nemusíte řešit).

No a samozřejmě to chchce kvalitní programátorský editor protože psát to v nějakém mizerném poznámkovém bloku moc rozumné opravdu není. Takže do začátku třeba něco na způsob ATOM.IO https://atom.io/

novak1*

hop:Tam je nutná matematika? A jak težká? Já mám jenom cíl 150 000 korun mesíčne.

hm*
hodnocení

0x

novak1 nebo zacatecnik1 nebo janevimkdodalsi1: Programování tě musí bavit. Musíš být odhodlaný. Musíš mít radost, když se povede naučit neživou hmotu to, co chceš. A věz, že rychle to nejde (ne dobře; nic proti joudicovi, ale když neuměl nic a po 4 týdnech má schválené 2 aplikace u googlu - pánbůch nás ochraňuj!). Mít za jediný cíl 150 tis. Kč měsíčně, to se věnuj něčemu jinému.

Co je programování? Popsat zcela přesně stroji určenými prostředky (programovacím jazykem) postup, jak dojít k výsledku. Stroj nemyslí, nechápe, všechno mu musíš popsat. Budeš se divit, ale programovat můžeš hned: jestli máš něco od Microsoftu (DOS, WIN) můžeš programovat "BATky" (ty soubory *.bat). Jo, je to jednostranné pro práci se soubory, ale je to podstatou taky programování. Jsou tam proměnné, cykly, podmínky, parametry, můžeš načítat hodnoty z klávesnice, pouštět externí programy, ... Nebo použij jakýkoliv normálnější jazyk, třeba už zmíněný VB v officech, a cokoliv si naprogramuj (třeba výpočet kvadratické rovnice, se všemi podmínkami apod.). Až zjistíš, jak se programuje a co bys vlastně chtěl programovat, postoupíš už snadno dál sám. Ale tipuju, že tě to dřív přejde.

joudic*

no abych upresnil, ne ze jsem pred mesicem nevedel vubec nic o programovani :-D Pri objevovani jineho jazyka apod, clovek v podstate jen z 80-90% zjistuje, jak se co pise a muze mit smysluplnou vec do par hodin i minut dle slozitosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]