Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak skutečně bezpečně odebrat HDD z Win7

Od: mtan odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

pátral jsem po netu, ale nikde jsem nenašel odpověď. Na jednom foru se to řešilo, ale nevyřešilo (staré vlákno).

K problému: Jak bezpečně odebrat externí HDD z PC s Win7?

1) Dám Odebrat zařízení.

2) Vypíše se, že zařízení mohu bezpečně odebrat.

3) Zařízení (ext. HDD) ale stále běží a když vytáhnu kabel z USB, je slyšet, jak se nouzově zaparkují hlavy.

Takhle určitě bezpečné odebrání zařízení vypadat nemá. Na Win10 (které jsem downgradoval kompletní přeinstalací zpět na Win7 z osobních důvodů) vypadalo odebrání tak, jak by vypadat správně mělo, tzn. po hlášce, že mohu zařízení bezpečně odebrat bylo slyšet zaparkování hlav, až pak teprve zařízení zhaslo, a pak jsem vytáhl kabel z PC. Opravdu nechci používat Win10 jen kvůli tomu, že umí odebrat HDD.

Nevíte někdo, proč to na Win7 nefunguje, nebo klidně i o nějaké aplikaci, která odebrání HDD řeší sama?

Pozn. Instalace ovladačů proběhla v pořádku a test na jiném PC, také s Win7 dopadl úplně stejně špatně, jako na mém PC, jako je uvedeno v bodech 1-3 viz. výše.

Děkuji za radu.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mtan
hodnocení

Ještě jeden postřeh: Dělají to všechny HDD (3 kusy) různých značek, co mám, takže s HDD by být problém neměl. Normálně funguje, lze z něj číst i na něj zapisovat. HDD ADATA HD330 1TB. A ještě, když HDD připojím, bliká Stress senzor (asi 3 vteřiny, pak vše OK). HDD je ale v klidu na stole, přisuzuji právě tomu chybnému odebrání. Je možné, že při novém připojení se indikuje, že nedošlo ke správnému zaparkování hlav?

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, snad jen déle počkat, až (možná dost zatížený) OS situaci vyhodnotí a dokončí odpojení. No, a potom také po vypnutí PC nebo využit vhodného okamžiku při restartu PC (vyhodnotíte to sluchem, že ext. HDD se už netočí). Zdravím!

doplněno 19.11.19 21:59:

mtan - rozumím, ale více neporadím (snad někdo další). Jen vím, že jsem si takto zničil flashku - v přetíženém OS WIN-XP po hlášce o bezpečném odpojení jsem ji ihned vytáhl a nedbal jsem na její blikající LEDku. Po dalším použití flashky už byla KO. Ovšem, ext. HDD vydrží více a neměl by se poškodit (když vypnou elektřinu, tak také dostane zabrat a přežije to). No, a jinak ho odpojovat z portu USB až s vypnutím PC (neměl by nijak překážet jiné činnosti na PC, ale je fakt, že blokuje jeden port USB).

mtan
hodnocení

Dobrý den,
ano po vypnutí PC, to jsem zkoušel, ale vypínat PC (nebo restartovat) kvůli tomu abych odpojil HDD...
Každopádně díky za radu, ještě jsem pátral po nějaké aplikaci - správci připojených zařízení, ale dopátral jsem jen tip na nějakém zase jiném foru, na program, který se spouští přes příkazový řádek a jedná se o ukončování procesů a ne odstavení HDD.
V ideálním případě bych byl moc rád, kdyby se prostě zaparkovaly hlavy, HDD zhasl a pak bych ho v klídku vytáhl z USB...

A je nutné HDD odpojovat za chodu PC?

mtan
hodnocení

No... rád bych, jinak bych sem vůbec nepsal. :)

veronica
hodnocení

0x

Všechna paměťová média mají přednastaveno z výroby rychlé odebrání. Takže stačí počkat, až LED nebliká (neprobíhá přenos dat) a může se disk vytáhnout.

Jak skutečně bezpečně odebrat HDD z Win7
mtan
hodnocení

Super! O tomhle jsem nevěděl, tedy ani mě to nenapadlo. Ale problém je, že v případě HDD to nějak asi nefunguje, protože LEDka nebliká, jen svítí a když vytáhnu kabel (tedy když jsem stejně vybral možnost s bezpečným odebráním), tak v HDD parkují hlavy nouzově. Chtěl bych něco lidskejšího. Jak tady ostatní psali, mohu PC vypnout, ale přeci musí být způsob, jak normálně zařízení odpojit. Ve Win10 to fungovalo... Kdyby někdo o něčem věděl, byl bych vděčný...

Jak už zde bylo popsáno, mě to také funguje. Mám Win 7 Pro. Zkusil jste vyčistit počítač (aby se trochu zrychlil) a defragmentovat?

veronica

Ten disk je po celé ploše hladký, nemá žádné parkoviště jako např. ink. tiskárna. Po zapojení si hlava najde stopu stejně jako kdyby stála na kraji.

hodnocení

0x

Mám Win 7 a odebrání HDD ikonkou na liště mi normálně funguje. Problém bude někde jinde. Jste si jistý, že s HDD nekomunikuje nějaký program, běžící na pozadí, aniž byste o tom věděl? Třeba diář, nějaký správce souborů (Totalcommander...).

mtan
hodnocení

Mám jeden dotaz na rádce. Odebrání HDD Vám funguje tak, že se úplně vypne? Tzn. zhasne LED (pokud jí má), zaparkují se hlavy a stojí? Toho nemohu docílit. Nebo chcete říct, že systém mi napíše, že zařízení mohu odebrat, ale umožňuje nadále komunikaci s jinými programy? Jinak HDD po odebrání už nevyvíjí žádnou činnost (pouze svítí a točí se), na PC už není vidět, nelze znovu odebrat (z listu připojených zařízení zmizí). Rychlostí PC to myslím nebude. Myslím, že pro moje (herní) PC by odebrání HDD neměl být problém.
Děkuji za dosavadní odpovědi!

hodnocení

0x

Nevím co je to za externí disk - výrobce a provedení, ale já mám 2.5 verbatim a na Win7 se odpojí během několika vteřin.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]