Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upgrade PC

Od: rorschach* odpovědí: 8 změna:

Chtěl bych znát názor někoho dalšího. Mám starší/starý počítač kdy jsem maximálně zvětšoval kapacitu dokupováním disků a letos proběhlo jen pár drobných vylepšení typu systém na ssd, zvýšení ram z 2x2gb na 2x4gb a lepší grafika z HD4870 na R9 270 OC.

Zbylé komponenty jsou deska MSI 870A-G54, procesor AMD Athlon II X4 640 a zdroj Enermax 525W.

Nevím jestli se nějak víc může projevit třeba změna procesoru za Phenom 955 nebo 965. Jasně vyšší takty v základu, ale i cena kolem litru. Původní procesor jsem zkusil přetaktovat z 3ghz na 3,2ghz a víc není stabilní.

Nové se mi moc nechce kupovat. Hry moc nehraju a pc je spíš na net, youtube, převádění videa, stahování a uložiště.

Co myslíte vyplatí se dát ten cca litr za lepší procesor nebo ne? Na mrtvou platformu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

motak
hodnocení

5x
tak pokud chcete upgrade, tak nejaky ryzen+deska+ram. za cca 5tis bude zase vykonu dost...

pavelpavel*
hodnocení

1x

Tak to co jsi vypsal - tak na to jsi nemusel hnout prstem. Neznám nikoho na tvém místě, kdo by taktoval procesor, RAM a grafiku (Úplně postačující máš vše) když nemá důvod (hry nehraješ)

PS : poznáš ted rozdíl? *smich*

hodnocení

0x

Podle mne si tím Phenomem 955 moc nepomůžete..o něco málo ano, ale za ty peníze to stát nebude.

Athlon X4 845 má výkon téměř dvojnásobný (a cena je "za hubičku), ale má jinou patici.

Když to vemete "z gruntu", tak budete mít PC zase na 10 let...

Pokud Vás tedy teď výkon PC nějak extrémně omezuje pro účel na co PC potřebujete.

rorschach*
hodnocení

Omezuje to třeba při převádění videa. Celé pc nebo zásadní omlazení (více součástek) jedině v případě kdy tam něco chcípne, protože jakýkoli upgrade znamená novou desku, procesor, ramky a jsem v tom kolik? 8-10 tisíc? To nechci dávat.

Na převádění videa (rendering) potřebuješ mašinu za aspoň třicet litrů, jestli u toho nechceš přijít o nervy. Tady ti žádný facelift a botox nepomůže, chce to mladý maso :)

hodnocení

0x

Po přečtení tvého dotazu je můj názor takový, že jakýkoli rádobyupgrade se již nevyplatí a subjektivně nebude mít očekávané výsledky. Na tvém místě bych začal uvažovat o novém PC.

Navrhovaná výměna CPU bude mít za následek pouze větší problémy s chlazením kvůli většímu TDP Phenomu. "Výkon" se subjektivně nezmění.

rorschach*
hodnocení

Zrovna chlazení se nebojím Noctua to určitě uchladí bez problémů stejně jako větráky v bedně CM HAF 922. Jo jo v té době to nebyl problém vše koupit. Ale díky za názor

hodnocení

0x
Jediný smysluplný upgrade je komplet mb+cpu+ram. Zbytek může zůstat a investice Tě nezrujnuje. Ten phenom byl skvělý ve své době - sám jsem ho měl, ale dneska ho strčí do kapsy ty nejlevnější cpu v nabídce. A to nemluvím o teple - dnes o pc ani nevím, že běží - všude jsem nasázel pomaloběžné ventilátory. To s phenomem nebylo možné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]