Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem se Vás zeptat, jak stáhnout (případně vypálit fotografie na CD) z USB flash, když mi ho notebook nenačítá (jen se ikáže ikona - a nic) a ani manželovi v práci. Na USB flash (transcendent) je celkem 7 sad fotografií, které si mohu pouze prohlédnout na novém setoboxu, na starém se to zadrhne.
Děkuji za odpověď
to je zřejmě další případ pro PHOTOREC, flashka je zřejmě poškozena a nezbude než se pokusit tímto softwarem na ní fotografie obnovit. To že v settopboxu otevřít jde je zřejmě dáno jen tím, že toto hloupé zařízení nijak podrobně nezkoumá zda je funkční a že zcela není zjistí až po nějakém pokusu o čtení či zápis na kterém se zasekne.
Děkuji Vám za odpověď,
můžete mi tedy poradit, jak ty fotky (krásně jdoucí v setoboxu) přetáhnout z oné "poškozené flashky" zpět do notebooku / případně na jinou flešku. Lze nějak propojit FLASH s oním SETOBOXEM a NOTEBOOKEM, případně užít nějakou rozbočku? Moc moc díky. Renata
Prosím Vás, Renato, dejte to někomu, kdo tomu rozumí. Vy nemícháte hrušky s jabkama, ale jabkohrušky s petrželí. Settobpox nejde propojit s notebookem. Musíte zkusit použít obnovovací nástroj Recuva a podobně. I tak není zaručeno, že se vše povede, zejména když s tou fleškou budete dělat další psí kusy... Ty fotky ještě máte snad na jiném médiu nebo záloze přece? Pokud ne, tak pro vás nejsou až tak důležité, jejich případnou ztrátu přežijete.
Asi nemáte zálohu fotografii? Flash má pravděpodobně asi poškozeno záhlaví a nejde na počítači přečíst. Ojediněle to přečte třeba jeden počítač z mnoha. Někdy se vyplatí zkusit číst ve více počítačích. Je to však o náhodě. Jistě se vyrojí spousty lidí, kteří to popřou. Zkuste však flash ve více počítačích ale moc si od úspěchu neslibujte. Fotky tam na USB disku stále jsou, pokud jste je ničím nepřepsala. Jen nelze v počítači přečíst USB disk. Můžete použít free nástroj Recuva (nebo nějaký podobný), který má cca, dle mé zkušenosti 75% úspěšnost obnovy dat. U několika obrázků se vám může podařit obnovit jen část, Je tam obvykle šedivý pruh. Není to však častý jev. Toto procento obnovy není dáno, jen mi to tak průměrně vychází. Třeba budete úspěšnější. U některých obnovených fotek může dojít ke zhoršení kvality. Recuva se vás zeptá, zda chcete obnovit jen obrázky apod. Zatrhněte jen obrázky, pusťte program a vydržte. Jde to spolehlivě a pomalu. Pokud to půjde, přetahněte si na začátku, před obnovou, vše do počítače. Vyjímečně jsou s obnovou malé potíže. V tomto případě doporučuji se obrátit o radu na odborníka.
Další možností je obrátit se na někoho, kdo má kvalitnější profesionální program na obnovu dat. Služby jsou placené ale výsledek je obvykle lepší nežli od free Recuva apod. Hlavně co se týká kvality fotek. Záleží na co obrázky chcete použít. pro tisk doporučuji profesionální programy na obnovu. Pro prohlížení, např. na tabletu, telefonu... není rozdíl v "obnovovacíách programech" moc podstatný. Tak ať se vám daří.
Jak už tu zaznělo zkusit načíst flash na jiném pc, nepoužívat však usb porty na předním panelu, ale přímo na základní desce tedy ty vzadu.
Ještě mě napadla jedna možnost vzhledem k tomu set-top boxu a to, podívat se na tu flešku pod nějakou distribucí linuxu.
Tak vážení,
jsem sice amatér, ale přemýšlející. Zachránila jsem si více fotek než z RECUVY. Použila jsem kopírku EPSON WORKFORCE WF-3620. Z "poškozené flash" se daly načíst, pak už jen tisk jako foto nebo na kancelářský papír, a pak je opět naskenovat do nové flash / do PC, ve kterém s nimi opět mohu pracovat. Kopírka a set-top-box přečetly vše. Barevný tisk výjde levněji než to řešit s firmou. Těším se na Vaše komentáře, milí ajťáci a ajťačky. Čauky mňauky Renča,t.č. na RD.
No Renčo a víš jaké je úplně nejlepší řešení? ZÁLOHOVAT! To jest nemít důležité soubory (foto) jen na jediném místě, ale na několika (klidně i druzích médií) a už vůbec nepoužívat k záloze tak nespolehlivá média jakým jsou flash disky, které můžou chcípnout bez varování (někdy jim sám uživatel výrazně pomůže vytažením z usb ještě při zápisu dat) . V případě poškození média stačí šáhnout po záloze na jiném médiu a fotky obnovit. Pak není potřeba čachrovat s tiskem a následným skenem do pc nehledě na to, že takový sken nebude tak kvalitní jako originální foto.
Můžeš si z toho vzít ponaučení a hlavně budeš chráněná i proti šifrovacímu ransomware. Protože pokud by se ti něco takového dostalo do pc a došlo k zašifrování, vše je ztraceno a nepomůže ani svěcená voda.
Zkoušela Jsi ten Linux? Je jistá naděje, že by mohl být úspěšný vzhledem k tomu, že set-topbox a tiskárna na flešku vidí.
Hezký den,
pěkně mě to vytrestalo, ale už jsem se poučila. Na ten LINUX jsem se dívala, bylo tam několik druhů, ale já jsem se bála ho natáhnout do notebooku. Mám ještě dotaz, kde je nejlepší si uložit fotografie, aby tam vydržely, neb CD /DVD mají také nějakou životnost? Jsou to rodinné fotky (svatba, narození dcery, kulatiny, dovolená ...), takže bych nerada, aby byly přístupné dalším lidem. Mám je vypálená na CD a DVD. Nejsem žádná ajťačka, nemám ráda dotykové "patlací" mobily/ tablety ..., jsem "stará" škola (r.1974), mám ráda tlačítkové telefony atd. Takže bych ráda nějakou dobrou a nesložitou věc.
Děkuji.
Ahoj, tak nejdůležitější je se opravdu naučit PRAVIDELNĚ zálohovat a mít data na více místech (ať už se jedná o více médií nebo i místa geografická - požár, krádež ...). Těžko radit spolehlivé médium, protože chcípnout může všechno (CD, DVD, HDD. Cloud) Vše je o tom co jsi ochotná investovat (jakou hodnotu pro Tebe mají zálohovaná data) do záloh a co je pro Tebe jednoduché. I ty CD-DVD by mohli vyhovět, pokud bude provedena záloha stejných dat např na 3 ks DVD rozdílných značek (čímž se předejde výrobní vadě v nějaké sérii). A následná pravidelná kontrola těchto záloh. Pokud se vyskytne problém, udělat kopii z dalšího funkčního média. Je to sice opruz, ale co si budem povídat kvalita optických nosičů je v posledních letech tristní.
Osobně řeším zálohy na několika frontách, tedy NAS (dvoudiskový Synology), několik pevných disků, které se připojují k pc pomocí redukce pouze při záloze jinak leží ve skříni (tato offline záloha je vhodná proti šifrovacímu ransomware) a v poslední době sem dal nějaká data i na cloud (Google disk, Mega). Jamozřejmě sem paranoidní, tak nejprve byla data uložena do šifrovaných kontejnerů truecrypt, což přináší i jisté obtíže pokud budu chtít konkrétní soubor budu muset stahovat celý kontejner.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.