Dobrý den, dokázal by někdo poradit můj 10 letý počítač už nezvládá ani 5 otevřených oken internetového prohlížeče používám prohlížeč od Seznamu. Potřebuji mít v kanceláři otevřeno na ploše alespoň 60 oken stránek na kterých běží burzy nebo aukce.každá stránka obsahuje java video reklamu. Nehraji žádné hry. Doporučíte prosím PC který to zvládne. Cena do 15 tis. Děkuji předem
Počítač tedy neporadím. Spíš bych ale poradil zkusit problém zahodit. Proč kupovat počítač, který zvládne nejméně 6000 % zbytečné zátěže? Zkus zapnout (sehnat) nějaký filtr, který ty blbosti (reklamní videa) zahodí dřív, než se začnou stahovat. S Mozillou, alespoň tou starou (s jádrem Gecko), by to mohlo jít s využitím dostupných modulů.
O efektivitě prohlížeče od Seznamu taky nejsem zrovna dvakrát přesvědčen.
Dnešní počítač za 5 tis zvládne doopravdy v kanceláři otevřených 60 stránek? Je mi jasné ,že je to cena bez win. Pokud je to tak tak to nemá cenu řešit a hned koupit nové pc.
daniela1
Pravdu má @hm, bylo by lepší zátěž vyhodit (možná Javu vůbec nepoužívat?) a prohlížeč vyměnit za efektivnější. S Java reklamami nezvládnou 60 oken naráz ani mnohem výkonnější počítače. I když úplně nerozumím požadavku na 60 otevřených oken, k čemu?
jirib
Pochopil bych 10-15 woken...ale 60? Jakékoliv čtyřjádro a dostatečnou paměťí...zda vám bude stačit 15tis. to tedy nevím.
60 oken potřebuji protože pracuji na online aukcích a burze ,kde během minuty např.končí 20 nebo i více aukcí a nejjednodušší nejrychlejší je proklikávat mezi okny v liště. Mám speciální monitor s uhlopříčkou 115 cm. Takže 15 tis je málo ok,když dám 20 tis? Tak to počítač zvládne.?
douby*
do 15 tisíc hravě koupí i "16 vlákno" Ryzen 7 2700X s 16GB RAM. ta cena je rozhodně reálná. Může i dost ušetřit za licenci na operační systém který jen kvůli internetovému prohlížeči rozhodně nemusí být windows 10 ale bohatě stačí ubuntu linux pro který je java, firefox, chrome, opera, plně vybavené moderní prohlížeče, nemluvě o tom že s linuxem bude na internetu bezpečněji než s windows, stačí si vybrat.
Já se spíš zeptám: Kdy byl naposledy (pře)instalován OS a kdy proběhlo poslední SW čištění PC?
Možná je PC zanešený SW "bordelem" a proto nestíhá. Nakonec nenapsal jsi ani konfiguraci PC (ZD, CPU, RAM, HDD atd), takže těžkou soudit, kde je zakopaný pes.
Děkuji za radu přeinstalování win opravdu pomohlo.Za 10 let jsem tuto údržbu nikdy neprováděl.
pavelpavel*
Petr : co jsem psal nahoře? Mám už dlouho Quad Core 4x3 GHz, 8GB RAM a koupil jsem ho už dávno za 6000kč. Na zkoušku jsem otevřel ze záložek složku, kde je 31 záložek tedy polovina z 60 oken a těch 30 stránek se načetlo jak nic za 10 vteřin.
Jinak že po 10 letech vůbec něco funguje je div. Není tam Win 98?
A ješte bych dodal, že 60 oken je jako hry. Grafika je tedy také třeba.
s takovým požadavkem ze zaměř na dvě věci, co největší počet jader a vláken procesoru (optimálně tedy asi 16 vláknový Ryzen 7 2700X) + co nejvíce operační paměti ram (16GB určitě) ... na ostatních atributech zřejmě nebude tolik záležet. Klidně tam může být velmi slabý GPU, jakákoliv levná základní deska, jakýkoliv SSD a ani operační systém windows 10 tam nemusíš kupovat protože práci s internetovým prohlížečem úplně stejně dobře zvládně i zdarma dostupný ubuntu linux ... taková sestava se dá pořídit i pod 10 tis.
douby*
za necelých 9000, ale předpokládá se že už máš PC skříň, zdroj a nějaký monitor s klávesnící a myší ... ty můžeš snadno použít i s touto novou konfigurací a nemušíš kupovat nové že ...
Tak jsem si prakticky vyzkoušel 60 oken otevřít (k tomu mi na pozadí běžel ještě AutoCAD). Procesor (FX-8350-4jádro 8 vláken) běžel při otevírání stránek občas na 100%, po dokončení otevření pak průměrně běží na 7-10% výkonu. Grafika RX 590 prakticky "nula"...RAM potom vezme cca 14GB.
Prakticky nemůže být problém složit pro tento účel plně dostačující PC v ceně kolem 12tis Kč.
Zrovna jsem zkusil plný test a dopadl podobně jako Martincakl. Otevřel jsem 62 oken s weby za 15 vteřin bez problému vše funkční. Procesor při načtení 100% ale pak klesne na 1% a RAM 65% (Mám i5 4x3Ghz a 8GB RAM) Koupil jsem ho v roce 2014 za 6300kč a zvládlo by to i to dvoujádro s 8GB RAM dnes již za pakatel.
Ano, 20tis bude stačit. Nekupoval bych "hotové" PC, ale konfiguroval bych ho podle sebe. Na druhou stranu, burzovní makléř snad na nějakou korunu nehledí..a kupuje to nejlepší, ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.