Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Analyza dat - excel?

Od: jaknato odpovědí: 3 změna:

Ahoj, prosím potřeboval bych sledovat pohyb položek. Mám třeba 3 položky a jejich stav. Každý den se nějak změní. Ubývají. A jednou za čas přibudou.

Jak mohu zjistit, kolik se jich prodalo za den, za týden, za měsíc? Psát si do tabulky pod sebe každý den datum a k tomu ty tři položky a stav? Nebo pro každý den mít nový sešit?

Jak byste to řešili? Těch položek je hodně, nejsou tři, takže na papíře to nejde :)

Díky!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Udělat tabulku, ve které by pro každý den, kdy nastane změna byla kolonka (sloupeček) s příslušným datumem. A vyhodnocení změn (např. průměrný obrat za určité období) udělat pomocí funkcí.

Tady je odkaz na starší manuál excelu. Některé funkce by měly být stejné i v pozdějších verzích excelu

zdarns.cz/...

figurek*
hodnocení

0x

Excel má přímo pro tento případ vymyšlenou databázovou funkci, která se jmenuje kontingenční tabulka. V této funkci si můžete navymýšlet kritéria pro zobrazení a ona vám i z obrovské databázové tabulky udělá malý výřez, ve kterém uvidíte pouze ta data, která vás zajímají. Kritérií pro zobrazení může být víc, deset dvacet... Díky této funkci Excel úplně zaválcoval všechny ostatní tabulkové procesory.

Problém je, že zacházet s touto funkcí není zrovna snadné a už vůbec není snadné ji pořádně napsat.

jaknato
hodnocení

Děkuji, ano, to už jsem právě také četl a proto jsem se chtěl ujistit jestli je to správná cesta.

Dumám zda dávat ta data do jedné tabulky pod sebe, jako je to v databázi. A opatřit pouze každý řádek datumem, podle kterého pak snadno dokážu rozlišit kdy ta změna nastala.

Jde mi hlavně o to že se mi tam motá i naskladnění. Není to jen odebírání položky, ale občas i něco přibude. Asi není tak lehké to potom sledovat. Udělal jsem si podmíněné formátování kde porovnávám dnešní sloupec se včerejším a vidím změnu barevně - podle znaménka zda jde stav do plusu nebo do mínusu.

Ale je toto možné udělat i tou kontingenční tabulkou? Asi budu muset nějakou funkcí ta data přeformátovat ne? Asi si budu muset ten úkol rozdělit na více podúkolů.

Ze stavu a jeho změny nejdříve získat přírustek, nebo úbytek a ten teprve nějak vztáhnout k určitému období, je to tak?

Kdyby někde existoval nějaký praktický příklad, bylo by to super, ale všechny příkaldy co jsem viděl řešily třeba prodeje prodejců za určité období. Asi jsem hloupý ale neumím si to v hlavě nějak převést na svůj případ :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]