Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna HDD a moznost jeho vrácení zpět

Od: totak® odpovědí: 3 změna:
Zdravim.
Odešel mi zdroj domácího notebooku a než koupím jiný potřeboval bych použít druhy noťas který se tu válí manželce.Jenze ona to má z práce a i když ho nepoužívá, bude ho třeba na inventarizaci občas do práce muset odnést. Pouštím na něm z flešky Linux ale mám tu jen KDE které neukládá změny v nastavení takže musím po každém vypnutí nastavovat wifi a jazyk.
Otázka: Když do firemního NTB strčím svůj HDD a na ten pak Linux instaluju, bude pak pokud bude potřeba vrátit do něj původní disk, nějaký problém? Jinými slovy - zavaděč systému je jen na disku, nebo si něco píše i do biosu? Předpokládám že by neměl být problém ale rači se zeptám.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Změny jsou jen na používaném disku. Mimochodem, instalovat plnohodnotně linux můžeš i na usb disk. Jen pro "neposkvrnění" pracovního disku musíš nastavit v instalátoru zápis zavaděče na ten externí disk - tzn typicky sdc pokud instaluješ z flešky, sdb pokud z cd/dvd. Nebo můžeš použít dočasně nějakou distribuci pro flešku, která pak změny umí uložit(nespouští se typicky, jako live cd). Slax, porteus a mnoho dalších. Základní programy tam bývají a zbytek jde doinstalovat.

hodnocení

Dik, myslel jsem si to. Slax jsem nikdy pořádně nerozchodil, nikdy neviděl wifi v mém notebooku. Asi nemá v základu ovladač k mé wifi kartě. Na KDE jsme už zvyklí vím kde jaké nastavení je, tak proto bych dal raději přednost instalaci. Nemluvě o tom že při manipulaci fleška trčící z boku hrozí vylomením portu. A Když se mi tu válí pár starších disků nebude problém to přehodit. Oni na tom pracovním notebooku z roku 2012 mají Widle8 a noťas je prakticky nepoužitelný . Jinak by jim ho z práce pro nic za nic nedali :(
Pokud máš volné disky,tak to tam vrzni. Přehozeno za pět minut i s hledáním šroubováku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]