Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

NAS síťový disk

Od: macek71® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,moc se v tom neorientuji,proto bych požádal o pomoc.Mám doma "úložiště” WD a v něm 2 x 2 TB HDD,zapojené do Raid1.Z důvodu,kdyby jeden HDD odešel,tak zůstanou věci na na duhém HDD.Alespoň tak mi to bylo vysvětleno.Používám to jako zálohu na domácí video a foto.Viz foto

Chtěl bych ,abych se mohl přes internet odkudkoliv podívat na obsah HDD a nahrát na HDD foto z mobilu přes Wi-Fi.Abych nemusel propojovat Tento WD s PC a nahrávat tam můj obsah.

Čtu net a každý píše jedině Synology,zbytek je šrot.Bohužel je to drahé.Proto bych poprosil o radu jestli by mi stačil například tento :Zyxel : zbozi.cz/.... Popřípadě dopručit nějaký jiný.Myslím ,že by mi stačila jen”krabice” a HDD bych dal ze svojeho.Nebo jestli by nějak šlo z mého HDD udělat to,abych se na obsah mohl dívat přes mobil odkudkoliv.

Předem děkuji za odpověď a ještě jednou se omlouvám jsem laik

NAS síťový disk

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

První a nejdůležitější věc. Pokud budeš přehazovat disky, tak si napřed udělej zálohu všech dat, které na discích jsou. Při vložení disků do nového NAS zařízení se disky musí naformátovat a tím vymažeš veškerá uložená data !

Jestli je ten WD síťové úložiště, tak by to mělo všechno fungovat i na něm.

V podstatě je to takový další počítač (ale bez monitoru, klácesnice, myši).

Jak to nastavit nevím. Na to musíš prostudovat návody na internetu a hledat a zkoušet. Takové zařízení je dobrý pomocník, pokud se s ním naučíš pracovat a pokud se naučíš využívat alespoň část jeho možností.

Pokud se s tím už nechceš trápit, pak musíš najít nějakého mladého nadšence, který ti to zkusí podle tvých požadavků nastavit.

hodnocení

0x

Nejde jen o krabici, NAS má svůj operační systém. Já používám NAS Synology DS215j se dvěma disky a jsem spokojen. Lze koupit samostatně, nebo s osazenými disky. Já jsem volil tu druhou možnost. Mám tam své fotky, videa, pak mnoho filmů, seriály a pod. Dnes už jsou zase novější varianty. Kapacitu mám 2,68TB.

Syno_QIG_DS215j_csy.pdf 2.62 MB

hodnocení

0x

Potrebujete si vytvoriť domácu sieť zo zariadení, ktoré budete používať. Napr. smart televízor,PC, NAS,router,mobily.Povoliť medzi nimi dátový tok a zdielanie súborov. Potom budete môcť vstupovať do domácej siete odkiaľkoľvek, ak budete mať pripojenie.

hodnocení

Jak jsem psal moc tomu nerozumím.Ale myslím si,že ta moje krabice nejde připojit přes net,takže ji do sítě nezapojim.Zdiřku na propojení s routerem,nebo něčím to nemá.Přes Wi-Fi to asi taky nepůjde asi.Tak jak to mám hodit do šité?Je to WD model nevím ,není to na něm napsané.Vyfotil jsem ty konektory vzadu,tak snad někdo pořadí ,jestli by to šlo

NAS síťový disk #2

V manuálu máš jistě popsáno, k čemu se ten externí disk hodí. Nebo napiš přesný název do vyhledávače a manuál najdeš. Možná ještě je ten disk k mání někde na webu a u toho bude popis.

Řekl bych že to je jen jen Stolní uložiště - WD My Book Studio.

krtek*
hodnocení

0x

tohle do sítě nejde...je to jen "domácí" fleška...tak i tak pokud si koupíte síťový NAS co bude mít eSata konektor tak tohle do něj můžete připojit a mít další "disk" navíc...možná by to šlo propojit i přes to USB

hodnocení

Ano je to ono.Našel jsem krabici.Takže jestli to chápu,tak tohle do sítě nijak nepřipojim.Tak tedy co koupit.Stačí ten Zyxel,nebo Synology?Nebo něco jiného?Mám to opravdu ,jako uložiště foto,video a filmy.Jen bych chtěl ten vzdálený přístup.Asi jen “krabici”.Disky přehodím.Popřípadě nějaký odkaz,kde co koupit.Nebo něco staršího z Bazoše?Děkuji ta rady a tipy.

Pročti si tohle, případně si projdi ten můj návod výše. Zyxel bych nebral.

rv*
hodnocení

0x

Těch otázek tam máte spoustu. A jde to řešit různými způsoby.

1. Fotky - pokud máte mobil s androidem, tak zajisté máte účet u google. Pak si do mobilu nainstalujte jejich aplikaci "Fotky", pokud ji tam už dávno nemáte. A tato aplikace vše, co vyfotíte, ukládá do vašeho účtu u Google (obvykle přes wifi, když bude dostupná). Takže když se pak doma (nebo třeba v tramtárii) u PC přihlásíte k vašemu Google účtu, můžete si fotky prohlížet, nebo třeba uložit někam jinam. Třeba vám to takto bude stačit.

2. Podívat se odkudkoliv na svůj HDD? Přímo to obvykle nejde, probíhá to přes prostředníka, často výrobce daného zařízení. A tedy často to bývá pomalé a třeba na přehrávání filmů nevhodné. Proto věci, ke kterým chcete mít přístup odkudkoliv (a nejedná se o supertajné věci) mějte na nějakém cloudovém disku - třeba taky rovnou od Google, kde ho máte automaticky. Pak budete mít opět k datům přístup odkudkoliv. A na domácím PC si dělejte kopii toho, co je na cloudu. Je to dobré i pro případ, kdyby vypadl internet, tak abyste měl data i lokálně. A opět - třeba vám to takto bude stačit.

doplněno 18.10.19 12:48:

Ještě ta kapacita - od Google máte zdarma místo 15 GB.

Nesouhlasím, že se na NASku nemůže dostat odkukoliv. Stačí veřejná IP adresa a jediný limitující faktor je rychlost připojení.
Tazateli bych řekl asi toto. Osobně bych vzal klidně použitou NASku od Synology. Největší peníze nakonec stejně stojí HDD, které do ní dáte, než ta samotná krabička..

hodnocení

U nás se jede na Iphonech
NASka neřeší, čím se na ní budete připojovat..

hodnocení

Tak koupím starší Synology DS212j.Chci se zeptat,potřebuji k tomu instalační CD,nebo se to dá někde stahnout a instalovat i bez tohoto CD.Děkuji za info

Nepotřebuješ CD, ale manuál. Je tam mnoho nastavení, nevím jak tento, ale DS 215j má i manuál elektronický, který pak lze otevřít po instalaci.

hodnocení

Tak manual snad nekde sosnout pujde,ne?Spíše mi šlo o to,jestli tam není nějaký aktivační key,nebo tak něco.Už se na to nastavování těším.Pc tak nějak rozumím,teda takove lepší zájlady.Ale IP adresy ,routery atd,to nic moc

Detaily si už bohužel nepamatuji, už na to jedu pár let. Musel bych to hledat. Vím, že pro přihlašování z PC zadávám heslo a nick. Ale k propojení NAS a televize funguje WiFi automaticky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]