Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pořídil jsem se NAS Synology DS218j + 2x 2TB HDD. Připojení a instalace problěhla bez problému. Ve win 10 jsem si namapoval složky. Narazil jsem ale na problém s tím, že když jsem kopíroval film cca. 10 GB z NB do NAS, tak ze začátku se soubor nahrával cca. 17 MB/s, ale asi v 90% začala kolísat rychlost a spadla na necelé 2 MB/s. U dalšího souboru cca. 9 GB mi rychlost kolísala od začátku ale rychlost nad 2 MB/s nešla, chvílema se to jakoby přarušilo a po chvilce pokračovalo. Nakonec jsem to nevydržel a nahrávání zrušil. Po tomto úkonu se všechny namapované disky tvářili jako by byly ofline a nebylo možné je otevřít. Po asi 10 minutách se to opět rozjelo. Nevíte čím by to mohlo všechno být?
Čekal jsem to...
Tak jednoduše, zkus kopírování přes kabel. Pokud to tak bude OK tak je problém s wifi a u wifi je řekněme 80-90% různým rušením - změna kanálu. Zkus si klidně jen do telefonu pokud máš android tak najdi wifi analyzer a mrkni na kanály, je někdo na stejném jako ty? Nebo je toho okolo hodně?
Tak jsem včera vyzkoušel kabel, sice na NB nemám LAN zásuvku, ale našel jsem USB převodník na LAN, sice jen Fast Ethernet, ale přes kabel to fungovalo bez problému, takže problém bude opravdu asi ve wifi. A to NB přitom běží na 5 GHz wifi, takže jsem předpokládal, že rušení nebude tak velké, ale i tak asi je ... Bydlím v paneláku a wifi tam mám hodně okolo sebe. Zajímavé je, že se tento problém projeví jen tehdy, když nahrávám dlouho na NAS (velký soubor).
Není možné tento prblém vyřešit nějakým nstavením WIFI routeru?
Z takového popisu opravdu nevím, čím by to mohlo být.
Za první bys měl zkontrolovat nastavení sítě na NAS.
Za druhé bys měl zapnout logování.
Za třetí si musíš pustit web-rozhraní NAS a podívat se jak je na tom celé zařízení v době kopírování.
Taky můžeš nastavit pomalejší rychlost na ethernet porty.
Můžeš zkusit připojit notebook přímo na NAS.
Prostě zkušej a postupně vyřazuj některé možnosti.
Aha, takže přes wifi. Tak to ti řeknu, že máš moc rychlé wifi připojení.
Já mám doma obyčejnou wifi s rychlostí do 54Mb, takže tak velké sobory by mne ani nenapadlo přenášet přes wifi.
Takže teď to vypadá, že NAS za to nemůže a mohlo to být cokoliv ve vzduchu (rušení, omezování rychlosti linky).
Když chceš spolehlivě přenášet nakové soubory, tak se připoj drátem a máš to bez starostí.
Dobře, ale těch 90% kopírování jelo téměř stabilně 17 MB/s a po té 90% prostě to sletí. Toto si myslím nemůže být rušením. Možná je to blbost, ale nemůže to způsobit přehřátí WIFI routeru (je zavřený ve skříňce)? Případně nemůže to být způsobeno nějakým umělým omezením kvůli provozu? Je to wifi router od UPC, ale nic jsem tam nenastavoval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.