Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

CorelDraw - sotva viditelné obrysy na papíře

Od: lijli odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, mám problém, že když v programu Corel Draw tisknu (bez výplně) objekty, které mají vlasový obrys (en:hairline outline), tak na papíře je to sotva vidět (někde jsou slabě vidět tenké a někde vidět nejsou vůbec).

Nevím však, zda je to problém tiskárny (laserová)... nebo corelu.

Jak tohle vyřešit (zatím u všech objektů dávám např 0.2mm, ale všiml jsem si že při 0.1mm je to také sotva vidět)

Nebo je to takto v corelu toto chování správné a mají být téměř neviditelné? nevím, zda probíhá nějaká konverze pro tisk, aby byla zachována viditelnost (asi se do toho bude i míchat ovladač a schopnosti tiskárn, případně driver, a tiskové procesory...)

a nejde mi vypnout tučné písmo

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

douby*
hodnocení

0x

tak už z definice hairline by vidět být měla. Má jít o nejtenší možnou linku kterou je tiskárna schopna viditelně tisknout. Což ale prakticky znamená že je to opravdu s viditelností dost na hraně. Zkusil jste si vzítu lupu? :)

Ono to prostě má být "sotva viditelné" ...nicméně ta linka by neměla zmizet zcela.

lilji
lupu nepotřebuji, ta čára je vidět jen někde (asi záleží na místu, sklonu).

pavelpavel*
hodnocení

0x

S Corel Draw jsem kdysi pracoval a nemyslím, že by to bylo programem.

liliji
hodnocení

0x
A pak bych měl další dotaz, tentokrát spíš pro experty, co s ním umí:
Používám často takovou vlastnost obrysu, která určuje (u uzavřeného tělesa - např čtverec 10cm ), zda čára (např 3mm tlustá) je umístěna na
- směrem k vnějšímu okraji (10,6cm)
- směrem k vnitřnímu okraji (10,0cm)
- prochází středem křivky (10,cmm)
(v závorce je ilustrováno, co to udělá s viditelnými rozměry čtvrece s okrajem)
(omlouvám se, není to přesně termínologicky, nemám teď corel před sebou)
A teď problém, tiskárna není kvalitně schopna vytisknou jinou možnost než okraj procházející středem křivky . Konkrétně čára vypadá jako převedená na bitmapu, zoubkovaná, aliasovaná, pro profi využití nepoužitelná.
Ostatně i Corelu (na obrazovce) ty volby umístění mimo střed způsobí malou chybičku — používám li k tomu ještě volbu tvar hrotu (kulatý), případně zakončení čáry-kulaté pak lomené čáry(resp. jejich tlustý obrys), které byly hezky kulaté v zlomech, nyní jsou lomené také.
Nevíte jak to řešit? Převedení obrysu na okraj [Ctrl SHit Q]

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]