Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lenovo T420 nechce naběhnout

Od: idunno odpovědí: 7 změna:
Dobrý den.
Můj bratr byl na mém notebooku Lenovo T420.
Koukal se na videa na YouTube (byl jsem celou dobu za ním). Rozlil omylem pití na stůl a najednou se vypnul notebook a už se nezapnul.
Domníval jsem se, že to nalil do něj.
Ale notebook byl kompletně suchý.
Nechápu tu spojitost, že zrovna v tu chvíli se stalo tohle, ale vážně byl nedotčený.
Už nešel zapnout.
Rozebral jsem ho, abych ho viděl zevnitř, v pořádku. Zapojil jsem ho, zapnul ho a světýlko pod tlačítkem zapnutí probliklo,zhaslo. Pak se rozsvítilo a začalo blikat. Obrazovka nic. Z notebooku se ozýval takový zvláštní zvuk, takové to "pískání".
Je možné, že už odešel? Pár let už ho mám. Ale staral jsem se o něj a byl to "držák"
Nevíte, co způsobuje to, že se nemůže spustit?
Nedávno jsem měnil HDD za SSD,aspoň před 3 týdny.
Moc děkuji, omlouvám se za delší psaní "o ničem", chtěl jsem to co nejvíce nastínit.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

prostě do něj nateklo odtokovými otvory na spodu NB. Zkuste ho nechat vyschnout to že je nahoře suchý ještě neznamená že je suchý uvnitř.Hodně ětěatí, právě z něj píěi.

111®
hodnocení

0x

můžete zkusit dát ho třeba do polštáře prázného a takto zavřít do krabice s rýží, ta vytáhne lhkost

hodnocení

0x

na vyschnutí "rýže" nepomůže - lidi proberte se... Když tam něco nateče, ten bordel, co tam za roky je, to se zapeče do vodivého spoje a zničí desku. Tedy pokud to nerozeberete a nevysušíte řádně komplet !

Pokusy zapnout NTB bez vyčištění znamenají zaslání tohoto kusu do křemíkového nebe.

doplněno 07.09.19 20:06:

To, že to vyplo a nešlo zapnout není způsobeno CMOS - nyní máte zřejmě resetovaný BIOS na původní verzi, třeba kvůli zkratu (přeci jen kapka kapla...). Baterie CMOS je kulatá 3V na desce - udržuje nastavení BIOS v určité verzi a k tomu i čas.

Při nové demontáži se mrkněte pořádně na případné nežádoucí "mechy" na desce. Může to vypadat jako plíseň nebo zoxidované spoje. Vše očistěte štětečkem třeba s kapkou alpy ...

CMOS vydrží i 10 let, ale můžete ji vyměnit. Pokud se rozjede, doporučím mít stáhnutý nejnovější BIOS a flešnout ho hned ze startu.

idunno
hodnocení

Přátelé, psal jsem, že jsem ho rozebral a byl suchý i zevnitř. Byla to velmi zvláštní shoda náhod. (mám ho ještě na chladící podložce, takže je ve vzduchu a vodě se vyhnul)

Rozebral jsem ho, abych ho viděl zevnitř, v pořádku. Zapojil jsem ho, zapnul ho a - no a nic, takže ono složení po rozborce bylo chybné, protože bylo vše ostatní OK.

Pod ruce vám nikdo nevidí - není logičtější odpověď než že jste něco pokazil.

vidím - že to prdlo zrovna v momentě vylití - proto ten důvod na 99% může být zkrat... ale i nemusí

Aktuální stav odpovídá odpálení elektroniky - zkrat ať už díky vodě nebo díky přehřátí...

idunno
hodnocení

Nakonec se počítač zapnul - ale pustil mě jenom do BIOSu. Vyhodil mi Real Time Clock Error. Dočetl jsem se, že to způsobuje jakási CMOS baterie a pomůže její výměna.

111®
hodnocení

0x

pustil jen do BIOSU , což je úspěch tak s v tom BIOSu nastav hodiny a datum.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]