Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Windows 7-nebo Windows 10

Od: benule® odpovědí: 33 změna:

Radcove,pouzivam Windows 7 home premium,laptop je z roku 2009,samsungR720,ted upozornuje ze v unoru 2020konci a budu muset prejit na Windows 10,nejsem zadny profik,moc toho neumim,mam nechat repasovat na 10,nebo koupit novy?.Dik za radu.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

NTB není vůbec starý - pro prohlížení webů nebo psaní mailů, práci typu kancelář... Jak zaznělo, aktualizace W7 přestanou, ale systém bude fungovat dál. Jen je možné, že novější prohlížeče budou potřebovat W10... starší verze některých prohlížečů prostě přestanou fungovat. Můžete pak zkusit prohlížeč jiný.

Repasuje se HW - tj. fyzicky vnitřek - tady nemáte co repasovat, na systém můžete upgrade, tj. převod verze W7 na W10. I když to lidi dementují, stále ta možnost je.

Osobně pracuji na W10 i W7 - a desítky se mi nelíbí, mám více potíží hlavně kvůli starším aplikacím a programům, které pro práci potřebuji, ale W10 s nimi nekomunikuje nejlépe. Restart aplikace 20x za den není nic pěkného. Dále ovladače příslušenství - tiskárna, skener ... to se může ztratit a u W10 už nemusíte rozjet.

Za mne - dokud jede - neřešte přechod ani ukončení podpory. Pokud nemáte internetové bankovnictví, neřešte vůbec ani houfně hlášená rizika...

lmgify
hodnocení

5x

Od 2/2020 už W7 jen nebudou aktualizované. Budou fungovat normálně dál.

Akorát postupně bude stále více programů psát - sorry, používáte nepodporovaný operační systém.;

pavelpavel*
hodnocení

5x

Pokud nehraješ nové hry a cokoliv co Win10 vyžaduje, tak Win7 a nemáš důvod měnit.

hodnocení

3x

Mám W10 ani ne 24 hodin a jde mi pěna od huby a kape krev ze zubů.

Mínusy:

- hnusné prostředí, vzhled

- vše zpřeházené a všechno je jinde. Potřebujete něco nastavit nebo doupravit? Hledáte, hledáte, hledáte a hledáte.

- hledání souborů - neexistuje. W10 znají pouze disk C - zbytek ignoruje. (dropbox, disk D, externí disky - ale hlavně že umí hledat na internetu - no to je vám platné, jako zmrzlýmu zimník, když vám nenajde váš soubor v PC a který máte dál než na céčku. Ale důležité je, že víte, co bude za počasí.

- zaplkaný spouty aplikacemi, které nepotřebujete, jsou vám k ničemu a hlavně - mnohé nevíte co dělají a k čemu slouží. Takže opět - číst na internetu a mazat, mazat, odinstalovávat, blokovat, odstříhavat.

- chcete mít kontrolu nad vaším počítačem? Zapomeňte.

- nelíbí se vám to nebo nevyhovuje? Máte prostě smůlu. Nemáte jinou volbu.

Sumasumárum:

Mám nový PC, ale je mi vlastně k ničemu, protože odmítám hledat, pátrat, zjišťovat a hrát si na Colomba, pročítat nápovědy, kde co je, pročítat weby co je k čemu atd. Takže vlastně mám takový drahý lapač prachu k ničemu. Z pár sekund se stanou hodiny utrpení a to jenom proto, že Microsoft vám nutí jejich ideu, jejich vidění, jejich myšlení atd. Vy žádné právo nemáte. Jo vlastně jedno právo máte - skřípat zubama a modlit se, aby z nich příště vypadlo něco lepšího, než paskvil W10 a hlavně aby to bylo co nejdřív.

Takže zlatý XP a zlatý sedmičky ! To je jediný, co se povedlo!

Plusy W10

- žádné

Klidně mne tu umlaťte. Ale za svým názorem si stojím !

Mlátit Vás nebudu. Ale je velmi zvláštní, že spousta lidí přešla na Win10 aniž by u toho zažívala stejné problémy jako Vy. *zmateny*

Můj názor je zase ten, že Desítky jsou zatím nejlepší systém, který Microsoft vytvořil. A to jsem si až na pár výjimek vyzkoušel všechny od MS-DOS po Win10.

nox®

- prostředí mi vyhovuje, jednoduché, moderní, žádné omalovánky, i když trošku strohé.

- nevím co je zpřeházené a jinde, akorát nastavení bylo chaos, s novými updaty se zlepšilo. Pokud je něco, čím si nejsem jistý, kde co najdu, zadám do vyhledávacího pole a během sekundy to mám.

- v hledání nemám nejmenší problém, vidí vše

- nevidím důvod, proč něco hledat a odstřihávat. Co nepotřebuji, odinstaluji, co nepřekáží, neřeším, pokud to nemá nějaké zásadní důvody.

- v čem není kontrola?

- volbu máte, nikdo Vás nenutí s pistolí u hlavy využívat W10.

Za celou dobu, co používám W10 jsem neměl jediný problém s funkčností nebo kompatibilitou, systém je svižný, hlavně podporovaný a aktuální. 7ky měly něco do sebe, ale třeba už jen vzhledově se mi dnes nelíbí.

hodnocení

2x

Když říkáte A) Win7 bude fungovat i po skončení podpory

Proč neřeknete i B) V případě, že se objeví jakákoliv bezpečnostní díra, tak už ji nikdo neopraví.

*tyty*

Za mě jednoznačně Windows 10. Jiný systém od Microsoftu nemá smysl.

Co se týká toho Notebooku... Jestli je to nějaký Celeron s 1 GB RAM, tak rozhodně uvažovat o novém, protože by na něm systém ani neběžel. Pokud je tam slušný procesor a paměť a je v pořádku, tak by si měl s Win10 poradit. Ale i tak, je třeba myslet na to, že je to 10 let starý výrobek, který překračuje morální životnost již 2x (HW by se měl měnit po 4 - 5 letech). A i když uživatelsky dostačuje, může v něm po těch letech něco odejít.

iz*

@Gotrekzagary > Windows XP jsem po skončení používala (i pro internetové bankovnictví) ještě několik let. U Windows 7 to bude podobné. Dokud výrobci software nepřestanou nové verze programů vyvíjet i pro Win 7, bude možné je používat.

Případnou bezpečnostní díru bude mít smysl řešit, až se objeví.

Já jsem si sice už na Desítky zvykla, ale moc bych si rozmyslela je někomu doporučovat > co aktualizace, to nějaký problém. V podstatě všichni uživatelé Desítek slouží Microsoftu jako "pokusní králíci".

@iz Ale já netvrdím, že nebude možné je používat. Jen upozorňuji na to, že je to bezpečnostní riziko... což tu vlastně nikdo nenapsal. A řešit to až se díra objeví je svým způsobem lhaní do kapsy, protože nikdy nevíte kdo tu díru objeví jako první a jak dlouhá doba uběhne mezi nalezením a jejím zveřejněním.

Pamatuji jak se v dobách Win 95/98 brojilo proti XP, v dobách XP proti Win 7 a teď porti Win 10 je to stále dokola.

karel556*

win 10 používám už od jejich začátku, od 2015 asi, přešel jsem ze sedmiček, první týden docela děs, vrácení na win7jsem prošvihl, ale během pár dní jsem si zvykl (musel jsem:(), a teď na ně nedám dopustit, jsou to v současnosti nejlepší Windows, mimo prvních pár dní jsem s nimi žádný problém neměl a žádná aktualizace mě nikdy neudělala žádný problém s počítačem, i aktualizace se dají zakázat když se ví jak na to, ale proč, aktualizovaný systém = bezpečný systém, pokud si to jeden umí nastavit. Plno lidí plká jak win10 špehujou, ale že jejich mobil toho prozradí kdekomu daleko víc, to nechtějí vědět.

hodnocení

Prave ze internetove bankovnictvi mam a platim z neho vse.Co radite ted?

dejv111neprihl

Teď mi v práci přeinstalovali win 7 na win 10. Prostě děs. Bránil jsem se co nejdéle, ale už to nešlo. :( Kdo vytvořil design grafiky w10, toho bych liskal... Okna (průzkumník) bez rámečků a bílá, takže když máte dvě okna přes sebe, nevidíte okraj a obě okna jsou slitá dokupy - to nevymyslíš... Je to hnusný systém. Můžete ještě zkusit linux, ale tam se taky budete učit novým věcem. Mám na starém NB linux Lubuntu a není to úplně uživatelsky nejpřívětivější, ale vše mi na tom běží. Takže i to je varianta. Můžete zkusit třeba linux mint, ten je vzhledem skoro jak windows 7 nebo xp.

Ony rady s LINUXem jsou sice z praktického hlediska logické, ale nějak jsem tomu systému nepřišel na chuť... Ne každý si ho oblíbí. Nicméně pokud máte buňky Linux pochopit, je to značka ideál. Jen netuším, jestli banka ve svých podmínkách podporuje právě linux.

Z banky mBank mám po přihlášení všechno potvrzování přes "hloupý" telefon. Tady vidím tu jistotu, že nebude zneužito. V případě KB i přes certifikát a minimální užívání plateb přes internet mi za 10 let 2x zneužili platební kartu. Spousta potíží s tím spojených - i přes oficiální verzi W7, antivir plné verze a jejich "trusteer" na web.

Takže co se týče bankovnictví, nebál bych se staré "nepodporované" verze WIN7, pokud bude další možnost kontroly. Např. všechny platby přes potvrzení mobilem. Pokud platíte "vše" - a platíte denně přes internet, doporučil bych limity denních plateb, potvrzení přes mail či sms, případně platby přes internetové peněženky typu PayPall.

Ale jak píšete - poraďte se s někým, kdo tomu rozumí, tady je to laická poradna a rady vás asi stejně nezaujmou.

hodnocení

Dekuji za odpovedi,poradim se s nekym co tomu rozumi a uvidim,hezky den.

rorschach*
hodnocení

0x

Já osobně mám na stolní počítači W7 Ultimate a zůstanou tam dokud to půjde a i potom. Aktualizace mám stejně zakázané a jsem s tím jak to je spokojen. Pak mám W10 na netbooku ten teda využívám v podstatě jen na filmy a net je zakázany. Vadí mi tam to, že i když jsem zakázal aktualizace tak stejně se tam něco furt stahuje a jen vidím jak mizí volné místo. Plus vzhled se mi nelíbí, ale nevyberu si. Netbook je taková ta oddělitelná věc od klávesnice s dotykovou obrazovkou a W7 neumí dotyk to je až od W8 a to už je pak prašť jako uhoď

Jinak píšeš, že máš ten laptop z 2009 to ten můj stolní pc je taky s mírními obměnami (tu lepší grafika, tu přidání ramek) a jsem s ním spokojen na net a podobné v pohodě stačí a W7 plně dostačují.

111®
hodnocení

0x

osobně bych starší stroj provozovalse starší verzí w. Naklonoval bych, nebo zazálohoval OS abych ho mohl obnovit.

iz*
hodnocení

0x

Souhlasím s předchozími odpověďmi, Windows 7 budou fungovat i po ukončení podpory. U internetového bankovnictví předpokládám stejný postup jako po skončení podpory pro Win XP > na webech bank se objevilo upozornění na nepodporovaný operační systém, ale bankovnictví fungocvalo dál.

Problémy se časem (pravděpodobně ne hned v únoru 2020) objeví u některých programů, jejichž "výrobci" přestanou starší OS podporovat.

Chcete-li mít jistotu, přejděte na Windows 10 před ukončením podpory Win 7. Je možné (a zdá se mi to pravděpodobné), že po ukončení podpory už bezplatný přechod možný nebude.

K Win 10 > zpočátku jsem z nich byla "nešťastná", ale systém jsem si do jisté míry upravila, zakázala aktualizace a časem si na něj zvykla. Teď jsem na notebooku s Win 7 Home Premium a nemůžu si na ně zvyknout. Přijde mi mnohem pomalejší, těžkopádnější, ...

doplněno 04.09.19 17:54:

@Olinn, přestože "oficiálně" byla možnost upgrade ukončena, pořád to jde. A odhaduji, že to skončí až s ukončením podpory Win7.

olinn
Bezplatný přechod na win 10 už dávno skončil

@olinn - oficiálně ano, ale stále je ta možnost UPGR. za podmínek... ona ta možnost opravdu je stále - jen se tím nechlubí

Dobrý den, mohu poprosit o radu, kde najdu upgrade na w10 zdarma. Děkuji

idealní upgrade na W10 JE ČISTÁ INSTALACE W10 S TÍM, ŽE AKTIVAČNÍ KOD W7 STÁLE PLATÍ I PRO w10. Jestli chcete jen přechod, měl by fungovat microsoft.com/...

Děkuji moc za odpověd.Ywett

Včera jsem zrovna dítěti (kvůli něčemu jinému) upgradoval PC podle odkazu - za 4 hodiny bylo vše hotovo vč. nejaktuálnějších W10. Pro menší disky je dobré před instalací trochu pročistit, zazálohovat dokumenty atd.

Stará verze je pak v souboru "windows.old"- je hodně velký, u mne byl téměř 30GB. Takže to pak chce vyčistit. Pěkně popsáno je to tady wintip.cz/...

Já ted zrovna dodělala upgrade a vše v poho,ale pc je nějaký pomalejší,ale nevadí.Tu starou složku w.old mám celou smazat?Nebo se dočtu vše v tom odkazu.Dnes už nemám chut to číst,tak nechám na příště.

Aha,tak jsem jenom koukla na odkaz a už vidím,že nejde jen tak smazat.Tak díky moc ,fakt mi pomohly vaše rady.

*palec* - po pročištění a odstranění ještě stáhněte "CCleaner" -pokud už nemáte. V základním nastavení vyčistit i registry. Pozor, při instalaci ccleaneru se nabídne "Inteligentní samočištění" - vlastně to pak jeden na pozadí nonstop- takže toto nechtějte.

Děkuji moc za rady

danys*
hodnocení

0x
Na novém notebooku mám W10, prostředí upravené jako W7 od našeho ajtaka a žádný problém :)

vlachova
hodnocení

0x

iz: kde a jak jste zakázala aktualiazice u W10? Děkuji

Nastavení, aktualizace, upřesnit možnosti, pozastavit aktualizace.. tím je odlozeno na měsíc. Ale úplně vypnout asi ne...tedy asi to jde, ale nedoporučuje se to...
karel556*

Aplikace na blokaci aktualizací win se jmenuje Blokaktual anebo Never10

karel556*

doplňuji: vyzkoušeno a funguje (Blokaktual)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]