Nejste přihlášen/a.
Od včerejška se mi, při práci na NB (stahování z Uložto), občas program zablokuje a objeví se hláška "V počítači není k dispozici dostatek paměti." A dále : "Aby bylo možné obnovit dostatek paměti ke správnému fungování programů, uložte soubory a následně ukončete a restartujte všechny otevřené programy.". K tomu dodávám, že je vždy spuštěn pouze prohlížeč GoogleChrome a přes něj pak Uložto. Jinak nemám spuštěn současně jiný program. Paměť NB je 6 GB. Po návratu na základní obrazovku a novém spuštění GCh, se mi vždy objeví že GCh nebyl satdartně ukončen a zda chci obnovit. Po zakliknutí se mi opět spustí původně spuštěné Uložto a vše jde zase OK. Ale po čase se totéž opakuje.
Můj dotaz. Kde a jak je možno zkontrolovat, které programy běží současně (třeba na pozadí a samy ihned po spuštění NB), kde je je možno případně vypnout a jak je a čím paměť čerpána. Je paměť zatížena i nainstalovanými programy (aplikacemi), pokud nejsou spuštěny? Tím by měl být snad zatížen pouze HDD, nebo se mýlím? Asi jde o celkem "primitivizmus", ale nějak nevím jak na to. Díky za reakce.
Teď jsem náhodně zjistil, že mám nějaký problém přece jenom ve vztahu k HDD. Co způsobuje jeho občasné 100% vytížení ale jsem nezjistil. Běžne je kolem 5-10 %, občas nějaká vyšší špička, ale pak najednou vyběhne na 100%. Poradí někdo o co jde?
![]() |
Paměť a HDD.doc | 1.06 MB |
Některé programy mohou být spuštěny při startu PC na pozadí, takže nejsou vidět, jen ve zmiňovaném správci úloh. Jinak zřejmě nemáte nastaveno stránkování paměti na disk, při kterém se procesy podle jistého algoritmu přesouvají na disk a uvolňuje se tak prostor na operační paměti pro prioritní procesy.
zkus trojhmat CTRL+SHIFT+ESC. Otevře se ti okno správce úloh, ve druhé záložce najdeš běžící procesy a ve čtvrté záložce uvidíš vytížení procesoru a zaplnění paměti.
Ani se nedivím, že se ti povede zaplnit čtyřgigabajtovou ramku. Já mám v tuto chvíli otevřený jen Outlook, jeden soubor ACAD, jeden soubor Abobe Acrobat, jeden Internet Explorer a na něm tuhle poradnu a RAM 16 GB mám zaplněnou na 7,79 GB.
Jo, takže kdysi jsem o tomhle věděl, ale vzhledem k délce nepoužití mi to z hlavy vypadlo. Díky. A teď ještě poraďte. Po zobrazení ve správci úloh a výkonů, jsou zde uvedeny tyto hodnoty využití paměti:
Využití paměti se pohybuje kolem 76-84% z toho
1. Využitá-využívaná paměť : 1,6 - 1,8 GB (procesy, ovladače, OS)
2. Změněná paměť (jejíž obsah je před jejím použitím pro jiný účel nutně zapsat na disk) : cca 3 GB !
To jaksi nechápu, o co jde, čím je obsazena a proč zabírá takovou kapacitu paměti.
3. Pohotovostní-dostupná : 1,0-1,3 GB (paměť která obsahuje data a kód v mezipaměti, jež nejsou aktivně používány)
Pak jsou tu nějaká souhrná data: Využívaná - 1,7-1,8 GB, Dostupná - 1,0 - 1,3 GB, V mezipaměti - 4,0 GB.
Zajímalo by mě, proč je ta "změněná" paměť tak obsazena (3 GB) a proč je ta hodnota v mezipaměti 4,0 GB.
A je na tomto možno něco změnit a nějak to ovlivnit?
P.S. Spuštěný jsem měl pouze prohlížeč GCh a nic víc. A pak při případném spuštění Seznamu se to nějak moc neměnilo. A těch povolených při spuštění bylo rovněž minimum.
Jaká je situace s volným místem na HDD? Systém při zaplněném disku omezuje velikost odkládacícho prostoru a to může také vézt k podobným problémům.
Na HDD (1 TB) je místa dost, na C (OS, programy a funkce) je volných 226 GB, na D (datovém) 183 GB. Zde by problém být neměl.
V odkazu v mé odpovědi výše, je jedna rada na změnu stránkovacího souboru. A tohle je popis jak na to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.