Nejste přihlášen/a.
Ve sloupci mám oblast buněk, do kterých postupně zadávám hodnoty. Do žluté buňky pod oblastí potřebuji zadat funkci, která mi v ní zobrazí hodnotu z aktuálně poslední obsazené buňky sloupce (v tomhle případě "12"). Ať hledám, jak hledám, nenalézám . A při tom jsem to už kdysi uměl
.
![]() |
Sešit1.xls | 13.82 kB |
Mám pocit, že Jste se tady na to už ptal, akorát to byla poslední hodnota v řádku. Přikládám řešení pomocí maticového vzorce (jeho zadání se ukončí trojkombinací CTRL+SHIFT+ENTER), který je imunní proti vynechaným řádkům viz soubor
Tak se mi podařilo najít Váš předchozí dotaz, kde se Vám nelíbí složitost vzorce. Pokud tedy budeme uvažovat, že ve vyplněné oblasti nebudou žádné vynechané řádky, tak:
=INDEX(B3:B11;POČET(B3:B11))
![]() |
Kopie - Sešit1.xls | 27.14 kB |
I když už to není třeba přikládám upravený soubor se třemi vzorci, 2 z nich jsou maticové.
Je z toho krásně vidět, že jedno zadání se dá řešit několika způsoby.
Jinak gratulace k nalezení řešení.
![]() |
Kopie - AAAA.xls | 31.23 kB |
Skvělé. Dík.
Věděl jsem, že už jsem něco podobného nedávno řešil, ale zaboha jsem to nenašel. Holt ta paměť už není, co bývala
Tak zpět - jásal jsem předčasně. Váš příklad funguje jen v případě, že jsou ostatní buňky skutečně prázdné. Ale já v nich mám vzorce pro součet vedlejších buněk, tedy hodnotu "0". Neuvědomil jsem si, že i skrytá "0" je vlastně taky hodnota a buňka proto není prázdná.
Takže znovu prosím o radu a přikládám konkrétní tabulku s konkrétními hodnotami a přesným umístěním buněk. Ve žluté buňce by se měla objevit hodnota z poslední buňky, kde je hodnota jiná, než "0".
Tak jsem to snad vyřešil. Upravil jsem vzorce ve sloupci "C" =KDYŽ(F7+G7=0;"";F7+G7), čímž jsem z buněk nežádoucí nuly oddfiltroval. Je to prosté a funguje to!
![]() |
AAAA.xls | 17.41 kB |
=OFFSET(B3;COUNTA(B3:B11)-1;0)
counta zjistí kolik neprázdných políček je v daném sloupci a offset pak o daný počet odřádkuje od výchozí pozice B3. Tím tedy ve finále vrátí právě hodnotu poslední neprázdné buňky ve sloupci.
(Obrázek je z LibreOffice CALC ale v Excelu by to mělo fungovat naprosto stejně)
![]() |
Sešit1.xls | 7.17 kB |
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.