Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Excel - funkce součtu

Od: rotorod® odpovědí: 8 změna:

dobrý den

potřebuji v exceli udělat jednu věc. Píšu pod sebou v řádcích a ve dvou sloupcích. np BA12345 a vedle v sloupci 20ks. Pod tím BA23451 - 30ks, BB12345 - 10ks, BC12345 - 20ks, BB22345 - 30ks, BA37489 - 30ks, ... atd.

A já potřebuji udělat pak v jednom řádku počet kusů, ale pouze těch ktere začínají písmeny BA.

Jak to udělám? děkuji za pomoc

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lobo*
hodnocení

3x

Dejme tomu, že "kódy" jsou ve sloupci A a počet kusů je ve sloupci B. Na to satačí jednoduchý vzorec s funkcí SUMIF.

=SUMIF(A1:A6;"BA*";B1:B6)

hodnocení

děkuji, to je přesně ono

athenaise*
hodnocení

0x

dejte si filr na sloupec, kde je B...a pak vygenerovat jen BA...a pak funkci sčítání na sloupec s čísly kusů...hlavně nesmí být vyplněn i s "ks" jinak by to nesečetlo, měrná jednotka musí mít samostatný sloupec.

hodnocení

nechci zakládat nové téma, proto píšu zde. Měl bych ještě prosby podobné te první, trochu rozšířené. dám příklad:

1) mám kody ve sloupci A, počet kusů ve sloupci B. Ale mám ještě i kody ve sloupci E a počet kusů ve sloupci F. A teď potřebuji postíčat počet kusů (sloupce B,F) všech kodů np se slovem JAN ze slopců A + E. Jak na tuto funkci?

2) mám kody ve sloupci A, počet kusů ve sloupci B+C. Ale mám ještě i kody ve sloupci E a počet kusů ve sloupci F+G. A teď potřebuji postíčat počet kusů(sloupce B,C,F,G) všech kodů np se slovem JAN ze slopců A + E. Jak na tuto funkci?

3) jak nastavit nebo přiřadit barevnou hodnotu určitému políčku? Np vím, že cíl je 50. Když v tom políčku bude 49 a míň, tak aby to políčko bylo np.červené pozadí a písmo oranžové. Ale když bude v políčku číslo 50 a víc, tak aby to políčko bylo np zelené pozadí a písmo modré. Jak na toto?

děkuji Vám za rady

lmgify
Funkce SUMIFSBarvy: označit políčka - Podmíněné formátování - Nové pravidlo (zde anglicky)
hodnocení

sumifs jsem moc nepochopil, za ty barvy díky

lobo*
hodnocení

0x

Hledáš v tom příliš složitostí. Prostě vypočteš hodnoty pro jednotlivé oblasti a poté je sečteš.

1) =SUMIF(A1:A6;"JAN*";B1:B6)+SUMIF(E1:E6;"JAN*";F1:F6)

2) Není i známa struktura dat (proto je vždy lepší přiložit vzorový soubor) tak jen nástřel pro "oblast A - B+C"

=SOUČIN.SKALÁRNÍ((ZLEVA(A1:A6;3)="JAN")*B1:C6)

Tedy pro obě Tebou uvedené oblasti

=SOUČIN.SKALÁRNÍ((ZLEVA(A1:A6;3)="JAN")*B1:C6)+SOUČIN.SKALÁRNÍ((ZLEVA(E1:E6;3)="JAN")*F1:G6)

3) Jak už bylo řečeno Podmíněné formátování (na kartě Domů) a Pravidla zvýraznění buněk.

hodnocení

1) díky, já zkoušel nejdříve kdeco, přidávát v závorkách apod...ale + mě fakt nenapadlo :)

2) to sem moc nepochopil, ale udělal jsem to podle prvního vzorce (+) a funguje :)

3) díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]