Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Uvažuji o pořízení záložního zdroje k PC a monitoru. K výpadkům elektřiny v minulosti sice došlo jen velmi zřídka (1x ročně), ale vždy když jsem zrovna seděl u PC. Naštěstí se nikdy nic nestalo, zřejmě proto, že jsem si třeba zrovna jen něco četl na internetu a na disk se nezapisovala data. Obávám se však, že takové štěstí bych nemusel mít vždy. Zajímalo by mě, jestli má podle vás pořízení záložního zdroje smysl nebo jsou to vyhozené peníze (za zdroj + udržovací náklady ve formě pravidelného kupování dalších baterií každý 2-4 roky). Prozatím to řeším zálohováním dat na externí disk. Díky za názory a rady.
Vyjádření jednoho pána...:
Dobrý den.
Zakoupený UPS Eaton Protection Station 500 FR je záložním zdrojem se svodičem přepětí třídy T2 (III, D), který je schopen ochránit před přepětím o maximální energii 525 Joulů. Pro ochranu před větší energií je dle normy ČSN EN 60664-1 článku 4.3.3.2.2 a přílohy F nutné instalovat odpovídající stupně ochrany proti přepětí T1 (I, B) pro svedení hlavní části energie a svodiči přepětí T2 (II, C) pro hrubé snížení přepětí na úroveň bezpečnou pro běžné elektrotechnické produkty. Správná funkčnost zařízení není zaručena ani v případě, kdy je koncové zařízení se svodičem třídy T3 (III, D) instalováno za svodičem třídy T2 (II, C) ve vzdálenosti po vedení kratší než 5 m nebo delší než 50 m, nebo kdy chráněné koncové zařízení je instalováno ve vzdálenosti po vedení delší než 5 m od zařízení se zabudovaným svodičem přepětí třídy T3, či dochází k souběžnému vedení nebo křížení přívodních kabelů zařízení s dalšími vodiči, jež nejsou vybaveny ochranou proti přepětí. Pro více informací o problematice přepěťových ochran si Vám dovoluji zaslat informační brožuru.
Pokud byste splnil všechny výše uvedené požadavky a měl k dispozici doklady o koupi jednotlivých spotřebičů, lze poškozený výrobek spolu se stručným popisem elektroinstalace, její revizní zprávou a důvody, proč k pojistné události došlo, zaslat do specializované laboratoře ve Francii, kde rozhodují o plnění pojistné události. Jak bohužel píšete, doklad o koupi již nemáte, tudíž Vám nemůžeme pomoci. Přesto věřím, že nepřestanete kupovat a používat produkty firmy Eaton.
S pozdravem
Jindrich Bulva
Field Product Manager
PQED & ICPD & LSD
Eaton Elektrotechnika s.r.o.
Záložní zdroj slouží hlavně k tomu, abyste měl čas svou práci na PC uložit, popř. zazálohovat a PC vypnout. Protože záložní zdroj (ne náhradní zdroj!) je schopen napájet PC jen několik minut, nejvýše několik desítek minut a pak vypadne. Pak tedy jde jen o to, zda se vám záložní zdroj z těchto důvodů vyplatí.
Ano, vím, že záložní zdroj vydrží jen pár minut a slouží především k bezpečnému vypnutí PC. Můj dotaz vychází čistě z předpokladu, že výrobci záložních zdrojů budou tvrdit, že záložní zdroje jsou nutnost, protože je samozřejmě chtějí prodat. Je to ale opravdu tak? Prostě jsem byl zvědav, jestli mě třeba většina lidí nenapíše, že záložní zdroj nemají a výpadek proudu jejich PC bez problémů ustálo a data taky, popřípadě si je vytáhli ze zálohy.
Marku - Záložní zdroje dodávají el. energii od několika minut, po několik hodin. Záleží na typu a na vaší kapse. Něco třeba zde.
Dobry den, jestli se PC neco stane, nebo ne je spis takova loterie. Chvalim za zalohovani. Spocitat si to musite sam. Vyplati se Vam PC preinstalovat? Mate tam dva disky, nebo alespon jeden disk rozdeleny na casti pro system a data? Zalozni zdroj ma jeste jednu funkci a to, ze Vam chrani PC pred prepetim, coz muze odpalit zdroj, desku a v podstate vse, co v PC mate. Ja mam jen prepetovou ochranu na zasuvce, zdroj ne, ale porad o nem uvazuji. V pripade draheho PC by jsem do nej asi sel.
Pokud používáte PC jako nástroj k výdělku (je to vaše pracovní náplň, třeba projektujete apod.), pak ANO; jinak jsou to vyhozené peníze. PC se z tohoto důvodu v drtivé většině případů nepoškodí a můžete přijít maximálně o data, které jste zrovna neměl uložené...ale pokud máte nastaveno automatické ukládání, pak vás nějaká minuta "skoro" nezajímá
Většina lidí ti řekne, že UPS doma nemá a v pohodě. Já jsem v tomhle opatrnější a ups používám. Mám jednu hlavně kvůli síťařině a NASce a rovnou mám vyvedenou zálohovanou zásuvku k PC (respektivě několik zásuvek). Je to běžná APC Cyberfort 700VA, většinou mi chrání hlavně NASku. Ale je třeba si uvědomit, že nejde jen o výpadky, těch je minimum, ale taky před přepětím/podpětím a když nám fláklo na barák a i poskytovateli netu odešly switche tak jsem byl rád, že jsem měl jak napájení tak WAN kabel přes UPS/přepěťovku.
Počítej těch 5 let na baterku je reálné. U první UPS mi vydržela cca 8let (opravdu běžela) a pak rovnou chcípla
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.