Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč mi pc nejede svižně?

Od: petross* odpovědí: 19 změna:

Zdravím,
trapí mě jeden takový problém. Chtěl bych dělat kurz (6 měsíců) na sítě a pak se stát síťařem. Jennže problém je v tom, že můj hardware v PC není schopné rozjet programy pro kurz. Pořád se mi seká atd.
Poradíte někdo co s ním? Jina se jedná o repas stolní PC HP. S 4 GB Ram, klasickou HDD velikostí a běžným procesorem, který není na hry.
Díky za odpovědi.
Petr.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Hmm a jak chcete dělat kurz, když PC nezvládá software, který k tomu kurzu potřebujete?

Pravděpodobně by to chtělo upgrade, nebo nový PC.

hodnocení

3x

Promiň, ale toto není dotaz člověka, který má nějakou znalost pc a nedokáži si představit, že bude dělat síťaře.
Repasované HP...fajn...co to je? Jediné jasné je 4GB RAM, ale to můžu mít bez problémů i na kompu z roku 2010 a míň.
Klasická velikost HDD...mno to třeba tak zajímavé není a běžný procesor? To je sakra co? Běžný procesor je pro každou generaci jiný a to ještě je řekl bych dost obecné.
A taky nechápu co má mít síťař za programy tak náročné, že se nespustí na repasovaném pc a běžným procesorem. Leda tak nějaký monitoring s množstvím sond, ale to se bavíme o nějakým serveru a nebo kvůli tomu, že potřebuješ rozběhat virtualizaci kvůli učení.

K otázce...pc nejede svižně protože je například:
1) vadný disk
2) opravdu velmi málo výkonné pc
3) zasekané pc balastem co žere prostředky
4) a další

Pokud je to HP repas se 4 GB paměti, tak si dovolím tipovat, že tam bude disk tak 250 GB a procesor nějaký Celeron. Takže taková lepší kalkulačka s výkonem, co mají dnešní mobily. Se nedivím, že tazateli na tom neběhají současné hlavně na paměť a výpočty náročné aplikace.

petross*
Prikladam pro Vas vsechny ten repas pc.
Proč mi pc nejede svižně?

No, žádný zázrak to není, ale nevíme, co používáte za programy, které způsobují ono sekání PC. Zkusil bych se zaměřit na spotřebu výkonu u RAM a procesoru. Třeba nestíhá ta ramka, tak buď provést nebo zvětšit stránkování paměti na disk nebo dokoupit větší moduly, ať to má aspoň 8 GB.

pavelpavel*

Napiš sem názvy těch programů a nekomplikuj to.

petross*
hodnocení

No nazvy programu nize jsem posilal link na ten kurz, mozna ze znate profesora Cervenku z Banske Ostravy. Jinak programy to jsou WM ware - virzualizatory ve kterych fachaji virtualni stroje jako Windows a Linux.

Mno procesor je hrozny, ramka pro virtualizaci žádná sláva, disk pomalý. Ono VMWARE je jen program, který nebere skoro nic když si to dáš na pc, otázkou je kolik mašin v tom chceš honit a jaké konfigurace. Upgrade by opravdu nebyl od věci, ale pořád bude limitující procesor.

Zameř se taky na to co se děje a v jakém stavu máš pc, tedy spíš win to víš jen ty. Co si představit pod pojmem seká atd. Jako nedostaneš tam ana VMW? Je celkově zabržděný? Sekne se při něčem a neběží dál? Co taková jednoduchá věc jako spráce úloh - zatížení cpu, ramky, disku

pi*
hodnocení

1x

Začít s kurzem pc svižně?

petross*
hodnocení

hmm zajímavé :D a nějaká další odpověď?

pavelpavel*

A co ti na to má říct? To máš jako hry i u software máš požadavky a když se ti hra seká, tak to nevyřešíš nijak jinak, než že prostě koupíš novou grafiku, která to zvládne. Jinak dobré je začít otázku typem počítače a o jaký program se jedná.

hodnocení

1x

A co tady chcete za radu? Pokud máte software, který nešlape na počítači, tak budete asi potřebovat k tomu příslušný stroj.

To je jako bych dumal nad tím, proč v tříhrnkové fabii z obchodu jsem v rallye pořád poslední.

Mimochodem specifikace "běžná velikost HDD" a "klasický procesor" je fakt zábavná.

hm*
hodnocení

0x

Vlastně nevím, co odpovědět. Síťové programy by měly jet na jakémkoliv dnes použitelném počítači. Netvrdím, že pro jakoukoliv zátěž, ale (dle náročnosti) pro síť s desítkami až stovkami PC určitě v podstatě na čemkoliv. Proč je výukový program tak nenažraný, Bůh suď. Na výuku by měl koneckonců stačit text s obrázky. Doufejme, že je zmíněný kurz kvalitnější, než jeho výukové programy.

Je ten tvůj PC schopen spustit a přiměřeně provozovat aspoň normální jiné programy?

A byl by nějaký odkaz na ten kurz?

doplněno 10.07.19 11:43:

Aha, tak u toho PC bude možná problém v kombinaci WIN10 + 4 GB RAM + ne moc rychlý HDD. W10 sežerou RAM, proto pak hodně swapují na pomalý disk a výsledek se dostaví.

petross*
hodnocení

No a kolik by byla idealni Ramka? Posku linka na kurz http://kurzy.vsb.cz
pi*

Pokud w10pro jsou 32bitový, tak víc než 4GB Ram nemá žádný smysl.

hm*

petross: Kolik RAMky? Noo, ... čím víc, tím líp. S WMware jsem nepracoval, ale vytvářejí se v něm virtuální stroje, tak to asi bude podobné, jako v jiných virtualizacích. A každý virtuální stroj má určité (tebou zvolené) množství paměti. Jenže všechny virtuální stroje + tvůj základní systém mají dohromady k dispozici jen ty skutečné 4 GB RAM, které máš osazeny. Takže kdyby tvůj základní systém W10 potřeboval např. 2 GB RAM a spustil by sis 3 virtualizační stroje, z nichž každý by chtěl obsadit jen 1 GB RAM, tak aby to opravdu všechno bylo v RAM, potřeboval bys mít v počítači 2+3*1=5 GB RAM. Když nemáš, buď to nepůjde spustit (nebude možné spustit tolik virtuálních strojů), nebo se bude muset něco odkládat na disk; když chybí RAM, tak zkrátka není rychlé pomoci.

Jinak jak poznamenal *pi*, jestli jsou tvým základním systémem 32-bitové Windows HOME, tak ti umožní používat celkem max. 4 GB RAM, i kdybys nainstaloval víc; jedná se o licenční omezení ze strany Microsoftu. Omezení by mohla mít také tvoje základní deska.

@hm

32bit systém nemá max 4GB, ale méně a to si ještě odečti například grafiku. V reálu nebude mít přes 3GB. Nejde o to že je to verze home (32bit může být i jiná verze), ani licenční omezení - jde o omezení 32bit systému jako takového, prostě nemůže to naadresovat.
Další věcí je, že nejde tak jednoduše sčítat nároky virtualizace + samotného stroje, protože ty virtuální sice mají přidělenou nějakou RAM, ale pracují s ní trochu jinak - neplatí, že ti to celou sebere, jen to co opravdu potřebuje.

Nicméně jak už jsem psal, celé pc je tristní - CPU, RAM, HDD (rychlost). Zajímalo by mě kdy bylo kupované. Za uvedené 4tis seženu repasované mnohem lepší s i3 nebo i5 CPU a někdy i SSD diskem

hm*

maverick: Ohledně 32bitových systémů Intel/AMD a velikosti RAM - ty nevíš o existenci PAE? Moc věříš blábolům Microsoftu, že to nejde. Jen prastará Pentia (snad ta první generace) nedokázala využít víc, než 4 GB. Česky o PAE třeba cs.wikipedia.org/... . I Microsoft o PAE ví docs.microsoft.com/... a vydal některé verze WIN32 bez omezení 4 GB (např. Windows Server 2003 nebo 2008), ale je v těch jeho verzích hrozný chaos a vypadá to, že W10 32bitů vydává už jen s omezením. Linux využívá PAE normálně bez zákazů, je to k dispozici všem uživatelům.

To víš, že znám PAE, ale sám jsi dal odkazy tak si je jistě četl. Je to taková ochcávačka a má to své limity a svou režii.

A nevím proč se máme mezi sebou hádat, sám jsi potvrdil, že bez dalších fíčur 32bit systém více RAMKY neumí a stejně to bylo jen teoretické blábolení protože tazatel se nevyjádřil jestli jde o 32bit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]