Nejste přihlášen/a.
Vytvořil jsem v programu Calligraphr vlastní font ttf s českou diakritikou. V prohlížečích Google Chrome a Opera se všechna písmena zobrazují tak jak byla vytvořena. Ale ve Firefoxu se ale některé znaky s diakritikou zobrazují jako defaultní. Jak se to dá napravit?
MB
Použil jsem stejný program pro tvorbu fontu, vytvořil font, zaregistroval domenu na stejnem freehostingu a mě to frčí, takže jste udělal chybu někde v kódu. Máte správné kódování windows-1250?
Windows-1250 je zastaralý. Používá se UTF-8, respektive Unicode.Jde mio to, jestli se vám zobrazuje váš font bez defaultních znaků i ve Firefoxu . Váš font byl vytvořen ve free programu Calligraphr? Jak jste tam dostal českou diakritiku?
Ano, zobrazuje se mi diakritika ve firefoxu ... proto jsem Vám odepsal.
Ano, byl vytvořen v programu Calligraphr ...75 povolených znaků z free verze jsem v české šabloně s 82 znaky vyřešil odmazáním málo potřebných písmen. Velké Q, Ť, Ň atd...vygeneroval font a stáhl ve formátu TTF.
Nejprve mi to diakritiku nezobrazovalo, tak jsem si změnil kodovou stránku na win1250. Mrknete klidne na zdrojak ... yakub.wz.cz
To odstranění nepotřebných fontů, aby se celkový počet znaků vešel do limitu free verze je docela dobrý nápad.
Přidával jste do šablony také nějaká samostatná diakritická znaménka?
MB
Ne, jen jsem se lognul, vlevo nahoře TEMPLATE -> vlevo dole LANGUAGES -> cestina -> (ukázka celé abecedy) --> download šablony -> vyplnění šablony -> naskenovani sablony -> upload souboru -> a ve chvíli, kdy to ukázalo celou moji přepsanou abecedu a zahlásilo, že ve free je povoleno jen 75 jsem odmazal přebytečné znaky -> pak už to povolilo vytvořit font -> ten jsem stahl, nahral na ftpko a taky ve firefoxu mishmash, nastavil jsem tedy charset na win-1250 a už to jelo.
Přidat jen diakritické znaménko pro háček a čárku a ušetřit tím místo odmazáním ěščřžýťďáíé je dobrý nápad. Já vyzkoušel naopak tu jejich možnost mít ke každému písmenu dvě varianty... takže ten font není takový "tovární" a všechna písmena stejná, ale jak prohazuje ty písmena tak při psaném fontu to vypadá více "ručně" psané. Viz obr. Ostré A je úplně jiné než oblé A a velké B je jiné než Beta Bé, ale byl to jen test, jak se to chová a jak často nahrazuje ony znaky...Jinak jsem trošičku obešel to jejich omezení jen na jeden font a 75 znaků tím, že jsem si prostě nejdřív vytvořil font1 s abecedou a stáhl a pak ho smazal a vytvořil nový font s číslama, matem.znaménkama, interpunkcí prostě toho, co se nevešlo do české abecedy a prostě fonty přehazuju .-)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.