Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pc + hard disk

Od: pepka13 odpovědí: 55 změna:

Zdravím, mám dotaz vlastním par hard disku z pc a potřeboval bych je prozkoumat co na nich je mám to z dřívjejška co jsem měl kdysi počítače .Slyšel jsem že to de nějakýma kabelama přes USB?, že se zapojí kabel do pc a druhá strana kabelů do hard disku aniž by je musel zamontovat do pc ,děkuji

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ano, jde to, ale musíte k tomu mít pouzdro na externí disk, vždy uvnitř s příslušným konektorem na HDD.

Jednodušší tedy je zapojit HDD jeden po druhém do PC, na což stačí jen odpovídající napájecí a datový kabel.

hodnocení

3x

hledas neco jako todle alza.cz/...

je vic variant, pokud to je 3,5 disk musis mit i napajeni ne jen konektor

o trochu lepsi a pro stabilnejsi pouzivani je to s boxem alza.cz/...

je vice variant, staci hledat podle toho co presne potrebujes za konktory ...

pepka13
hodnocení

No super přesně tohle ,děkuji moc !

pepka13
hodnocení

v tom prvním odkazu to je ono tam to je externi disk to ne, ještě jednou děkuji

pepka13
hodnocení

A veme to tenhle?

Pc + hard disk
Pc + hard disk #2

Vezme. Ale na ten 4kolíkový konektor musíš stejně přivést napájení z PC (zevnitř).

ano mas IDE disk, to z prvniho odkazu bude stacit a hlavne nezapomenout pripojit napajeni, je tam na obrazku - ten velky adapter s cernym plochym 4 pinovym konektorem co vypada jak k notasu, jen pozor nekdy na tom kablu byva tlacitkovy vypinac, aspon moje redukce ho ma ...

pavelpavel*
hodnocení

3x

Tady ho máš levně bez adaptéru a seženeš i jinde. USB na SATA a IDE (ATA, PATA) 2.5 i 3,5 disky a prostě to připojíš a napájení máš na zdroji v pc (konektor MOLEX)

aukro.cz/...

Konektor MOLEX musí být na zdroji.

upload.wikimedia.org/...

pepka13
hodnocení

Tak už jsem objednal ten z Aukra ,děkuji moc

hodnocení

2x

Takhle. Rady jsi zde dostal relevantní, ale pokud neznáš tyto věci jak zapojit disk, tak si to nejprve nastuduj, než se do něčeho pustíš. Tím studiem myslím více do hloubky, nad rámec rady. Nemáš aspoň základní znalosti ohledně hardwaru a jeho rozhraní, nevíš ani, kde je označení základní desky a jak vypadají příslušné sloty už vůbec, co je řadič, jak zapojit napájení ze zdroje pomocí redukcí, možná rizika atd... Aby ses pak nedivil, že ti něco odejde.

pepka13
hodnocení

Na předešlém pc tam jsem to věděl ale tady sem to označení prostě nenašel ,jinak dík za radu

pavelpavel*
hodnocení

2x

Pokud to chceš dělat, tak bych volil redukci do USB a tady máš video nic na tom není. Nejprve ukazuje 2,5 PATA, potom ten co máš ty tedy 3,5 PATA (IDE) a pak ukazuje i SATA do USB. Redukce má 3 možnosti tedy a adaptér na 12 voltů je u toho . Záleží zda to chceš koupit, ale připojíš to jednoduše a i na tomto videu je myslím vidět, že má ten kolík nastavený na 3-4 piny tedy SLAVE.

Čas připojení disku jako máš ty tedy ATA nebo li PATA nebo také IDE rozhraní velikost 3,5 je v čase 5:10

pavelpavel*
hodnocení

0x

Některé desky mají stále slot na připojení těchto starších PATA disků. Stačil by tedy jen kabel a redukce na napájení pokud trafo starší napájecí konektor nemá. Prozkoumat a zase odpojit dělal jsem to x krát. Zjisti si typ desky a najdi si to, nebo sem ten typ desky napiš.

Zde je na fotce (zelený)

files.organizacion-de-com/...

pepka13
hodnocení

pootevřeni pc zde

Pc + hard disk #3
pepka13
hodnocení

jetam jen bilej a šedej a zelenej ne

pavelpavel*

To byla jen ukázka každá deska je jiná a já ho tam zrovna mám PATA SLOT. To mi nepomůže ta fotka tvoje. Vem baterku a typ desky je na desce mezi sloty, nebo jednoduše si stáhni raději CPU-Z a v položce mainboard to je. Napiš sem typ desky jinak se nehneme.

Ukázka.

mingersoft.com/...

Ta deska vypadá, že ten slot má to poznáš očima a také zda má trafo i konektor napájení a ten tam z princitu bývá i pro staré disky. Vše očima zjistíš a nebo sem napiš typ desky (CPU-Z)

pepka13
hodnocení

A kde najdu ( mainboard ) :)

pepka13
hodnocení

je to tohle název desky?

Pc + hard disk #4
pepka13
hodnocení

pak tam je LENOVO MTQ 45 NK

pavelpavel*

Takto to nepoznám. Stáhni si zdarma CPU-Z program a spust ho. V sekci mainboard (základní deska) máš napsaný ten typ tak ho sem napiš. Jinak to vidíš očima ten slot je stejný jako na tom harddisku a konektor napájení také jednoduše zjistíš, ale ten tam bude. Bez typu desky ti to neřeknu, ale to vidíš zda na té desce ten slot je, protože je stejný.

CPU-Z zde.

1) cpuid.com/...

2) slunecnice.cz/...

3) stahuj.cz/...

Ok to je ono. Lenovo. Tak ta deska ten slot nemá.

pepka13
hodnocení

uz stahuju cpu

pepka13
04.07.19 21:30
hodnocení

Pc + hard disk #5
pepka13
hodnocení

Děkuji ti za tvůj čas a trpělivost

pavelpavel*

Není problém, ale musíš to přepnout na to MAINBOARD v tom CPU Z jinak to nevidím, ale už jsem se všiml toho LENOVO MTQ 45 NK a dole máš řešení.

pavelpavel*
hodnocení

0x

Takže tvoje deska Lenovo nemá PATA nebo li IDE slot a má jen dva SATA sloty. Přdpokládám, že máš jen jeden harddisk a druhý slot volný, ale druhý disk můžeš případně na chvíli odpojit, abys tam připojil před redukci ten starý.

czc.cz/...

Nebo druhé řešení je jiná redukce PATA do USB

alza.cz/...

Otázka je zda ti to za to stojí třeba tam nic není a patrně tam bude jen starý Win XP nebo starší a nebo bude vymazaný. Je to na tobě. :)

pepka13
hodnocení

jo měl sem tam XP

pepka13
hodnocení

Jeětě jednou děkuji, seš borec dík

pavelpavel*

Není zač a kdybys to dělal tak si pamatuj jednu věc. Vidíš ten bílý kulík? Tím se přepojuje system toho disku. Abys to chápal tak na jednom kabelu IDE nebo li PATA mohly být dva disky a to bylo připojeno do jednoho slotu na desce, takže se muselo nastavit jaký disk je hlavní tedy s Windowsem "master" a který vedlejší bez Windowsu tedy "slave"

Takže kdybys to dělal tak, že ho připojíš redukcí do toho druhého SATA slotu co máš na desce, tak ten kulík nastav na SLAVE jinak se to patrně blokne a nenaběhne to vůbec. Ten hlavní co máš je MASTER a tedy druhý musí být SLAVE a to platí i když máš připojené dva disky SATA do každého slotu na desce. Možná to rozpozná automaticky, já ti jen do budoucna vysvětluji na co je ten kolík a vysvětlení máš na tom disku. Spojíš 3 a 4 pin tím kolíkem a máš SLAVE. Dva MASTERY (nebo SLAVE) být nemůžou. Z Disku označeného jako MASTER se bootuje Windows. Pokud máš nyní disk jen jeden tak je to automaticky MASTER a druhý i když nebudou dva na jednom kabelu nastav na SLAVE i tento strarý a klidně to vyzkoušej ten kolík nic nezkazíš nespálíš.

Musíš docílit, aby naběhl ten současný MASTER s Windowsem a ten druhý jako SLAVE a ten pak uvidíš jako další disk a na něm data a starý Windows ve formě souborů.

No, myslím že bude lepší, když si tazatel pořídí ten USB PATA řadič a nemusí řešit Master/Slave, bo z toho bude mít asi guláš.

pavelpavel*

Ano zrovna jsem mu to navrhl níže zda to chce kupovat. PATA na USB s adaptérem a frčí. :-D

pepka13
hodnocení

Zdravím tak jsem si to pořídil zapojil a nic, žádný načítání nic

viz foto

Pc + hard disk #6

No, tak vy jste expert. Ten disk se sám neroztočí. Výše máte rady, kterak zapojit elektrické napájení pomocí tzv Molexu. Nechte to prosím vás na někom jiném... Na druhém rohu je čtyřpinový konektor napájení, tam musíte přivést proud ze zdroje PC

09.07.19 16:49

Takhle

Pc + hard disk #7

Pokud nemáte žádný volný, tak vezměte například z CD mechaniky, pokud jím disponuje. Nevím, jak to máte všechno zapojené...

pepka13
hodnocení

Ajoóó já jsem vůl, nojo děkuji hned objednám :)

pepka13
hodnocení

Můžu ještě poprosit , abych nemusel znova objednávet ten kabel co jsem ukazoval na zapojení , jen bych potřeboval ten napáječ a ten bili na pin , nějaký odkaz děkuji moc

Já vám odkaz nedám. Respektive mohu jen na prodlužku molexu, ale nevím, jak máte vývody ve zdroji. Ze zdroje mohou vést (podle druhu) tyto vývody a potřebujete ten zakroužkovaný Molex-na zdroji jich bude patrně více. Pokud nemáte volný, tak použijte z CD mechaniky. Pokud vám nepostačí délka tohoto kabelu ze zdroje, tak tam musíte připojit prodloužení, druhý obrázek.

Pc + hard disk #8
Pc + hard disk #9
pepka13
09.07.19 19:19
hodnocení

Děkuji

pavelpavel*
hodnocení

0x

Jasně nemáš tam napájení co jsem ti psal. Hele udělej tohle a na vlastní riziko : otevři ten počítač koukám to je ten starší to nebylo poznat předtím, ale to nevadí. Otevři ten počítač (vypnutý) a odpoj od CD ROMky ten konektor MOLEX a zapoj ho do toho disku a kabel do USB a ten kabel je dost dlouhý, aby ti vystačil k tomu konektoru od CD ROMky.

Hlavně ten disk něčím podlož kartonem a rozhodně ho nepokládej na desku a součástky. Takže otevři to, odpoj MOLEX od CD ROMky a připoj ho do disku, polož ho izolovaný někam na tu bednu, nebo vedle a prozkoument haddisk a pak to zase vrátíš nazpět do CD ROM. Tu mezi tím nepotřebuješ. Každý zdroj má MOLEX 12V a ne jeden, ale minimálně dva a ten USA kabel stačí aby to dosáhlo.

Vždy vše dělej při vypnutém pc !

Nevýhoda je v tom, že je to integrovaná desktopová skříň, mechanika je pod HDD. To by jej musel vyklopit aby se dostal k mechanice. Navíc ten svazek s molexy vede pod moduly s HDD a CD-ROM a je svázanej dohromady, takže to bude muset rozstřihnou pásky. Nechci tazatele podceňovat, ale aby to pak dal všechno zase dohromady.

pavelpavel*

Já vím jednou jsem z něj vyndaval kamarádovi HDD a myslel jsem, že zajdu pro nářadí brusku, pajcr apod. hrůza.

Tyhle skříně nejsou určeny k tomu, aby se dal pohodlně modifikovat a přidávat hardware. To se tak prostě koupí a pak vyhodí. Ten disk s mechanikou je v jednom modulu, to se musí celej vyndat.

pepka13
10.07.19 19:43
hodnocení

tenhle

pepka13
hodnocení

Clapi díky za rady ale ten nepajecí zdroj a kabel na ten pin už jsem objednal .

pavelpavel*

To je těžká situace, ale já to psal včas. Ono se do této bedny špatně dostává, ale ty konektory volné by měly koukat volně a mělo by to jít připojit i tak. Jestli to ale dva MOLEXy tak jeden bude na HDD a druhý na DVD a budou zapojené. No zkus a napiš za čas.

Co tam máš kýho boha důkazy? :)

Chápu správně, že jste si objednal napájecí zdroj kvůli připojení harddisku? To jako vážně? To druhé není žádný "kabel na pin", ale prodlužovací kabel Molex čtyřpinový. Piny jsou ty kolíky v konektoru. Víte vůbec, co děláte?

pepka13
hodnocení

no dobře neni to kabel na pin ale na ten čtyř kolik na pevný disk co mám z jiného pc

pepka13
hodnocení

viz odkaz víše 4.7 .

pepka13
10.07.19 19:48
hodnocení

Pc + hard disk #10

Jestli máte jiné PC, tak nemusíte nic shánět. Pripojte napájení ze zdroje tohoto jiného PC, které musíte předtím zapnout, aby se zdroj rozběhl. Jinak samotný jiný zdroj se dá rozběhnout i tak, ale chce to propojit jisté kontakty, to ovšem není ve vašich schopnostech.

pepka13
hodnocení

Tak konečně mám co jsem potřeboval a funguje to ,super

Pc + hard disk #11

pavelpavel*

Zdravím, tak to jde? Načetl se jako klasický flashdisk? Funguje to a dá se z toho kopírovat? Určitě tam bude starý Windows v souborech a pak další soubory co jsi tam ty, nebpo někdo nechal. Škoda, že nestačila jenom ta redukce a nešlo použít napájení z CD rom. Ten nový zdroj musel něco stát a kupovat to kvůli jednomu načtení zase nechápu. Ale můžeš tam mít skutečně něco důležitého pokud je to tvůj disk a pokud ne tak uvidíš co je tam. *cert*

pepka13
hodnocení

ano jde to to co jsem potřeboval to jsem si ztáhnul .

pavelpavel*

Tak to příště někoho nauč a měj se :)

Aha. Tak tohle je ten zmiňovaný zdroj. To jsem ani nevěděl, že existuje. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]