Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr programovacího jazyku pro začátečníka

Od: newbie* odpovědí: 28 změna:

Dobrý večer,

vím, že je to častá otázka, všude bych našel spoustu odpovědí, ale každá je jiná.

Chtěl bych se vás zeptat, jaký jazyk si vybrat. Nějaký rok se už zajímám o počítače a toho, co s nimi souvisí.

Napadá mě C#, je to vyvinutý jazyk a dá se poměrně široce využít. Zkoušel jsem si lehčí, jako třeba Python a to jsem pochopil jenom základy základů, ale raději bych se prozatím zaměřil pouze na jeden jazyk, který se pořádně naučím a dá se využít, jestli mi rozumíte. Kdyžtak doplním. :)

Jenom pro upřesnění - za 3,5 měsíce je mi 16 a jdu studovat IT do Liberce (kdyby měl někdo zkušenosti s touto školou budu moc rád za doplnění.)

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

2x

Co to nechat pro tvou novou školu a učit se v ní ten, co vás tam budou učit?

Protože jsi nepochopil více než základy Pythonu, tak asi nechápeš programování (asi jsi skočil do problematiky někam doprostřed jako každý nováček libovolného oboru, kterému někdo zkušenější neřekl, kde je začátek a čím začít). Zkus si tedy přečíst knížku (online, knihovna) o základech programování (proč, jak, čím, typy konstrukcí, datových struktur, podmíněnost, knihovny funkcí a rutin, ...). Teprve pak se vrhni na konkrétní implementace ("jazyky") těchto obecných programovacích principů.

"Vhodný" jazyk záleží na tom, co chceš programovat.

C# asi Windows aplikace (blíže v knížkách/online o programování pro Win)

C ... Unix/Linux/POSIX, mikrořadiče

Python ... rychlý vývoj (pomalých) aplikací pro všechny systémy

Android má nějaký spec.jazyk pro vývoj apps

JavaScript (+HTML +CSS) ... webové stránky

atd.

Wikipedie (hlavně anglická) by měl být tvůj dobrý kamarád.

newbie*
hodnocení

Děkuji za odpověď, vážím si jí. Je pravda, že jsem se do toho vrhl bezhlavě a ani popravdě nevím, kde pořádně začít.

O prázdninách se tedy začtu.

lmgify

Spíše než učit se jazyk jen proto, abys ho uměl, zkus naprogramovat něco, co už dlouho chceš (svoji app pro Android pro výpočet průměru ze známek ve škole, lepší webovou stránku o XY, ...) a přitom se ten nejvhodnější jazyk naučíš jako důsledek psaní toho programu a jeho neustálého zlepšování (menší, rychlejší, čistější a hezčí kód, více funkcí, líbivější grafické rozhraní, ...).

newbie*
hodnocení

Mám rozpracovanou hru, což je na "nováčka" poměrně velké sousto. Ale snažím se jí držet jednoduchou. :)

hodnocení

2x

Prakticky jakýkoliv.

Programování není až tak o znalosti syntaxe určitého jazyka. Je to způsob myšlení. A to, když si osvojíš, tak přechod na jakýkoliv jiný jazyk bude snadný. (Věř mi, programuju 25 let)

newbie*
hodnocení

Děkuji za odpověď. :)

hodnocení

1x
Asi pujdu proti proudu, ale pro zacinajiciho nadseneho programatora bych navrhnul at si precte neco od skutecneho zakladu...asembler..samozrejmost je znat dvojkovou a sestnactkovou soustavu...pochopit adresace, definace, operandy,...programovani je, jak uz tu nekdo zminil, uz osvojena cinnost a druh mysleni, ale musi clovek vedet, co psat...co chce napsat..."cim" to napise uz je dalsi znalost. A me pripada, ze tu chteji lidi se naucit programovat, ale nemaji zaklad...asi jako se naucit anglicky, kdyz neumis cesky..

tyjo
hodnocení

0x
Uff, tak hodně štěstí v Liberci.. Vím, jak to tam vypadá... Samý opruz od učitelů, prostě nečekej, že si v klidu posadíš doma po škole na gauč a budeš odpočívat.. Pořád něco po tobě budou chtít.
newbie*
hodnocení

Vy jste tam chodil, nebo nějaký Váš známý? Zajímá mě všechno. Na to, že tam bude spousta práce, jsem připraven.

hodnocení

0x
newbie*
hodnocení

Děkuji za tip, podívám se na to. :)

figurek*
hodnocení

0x

napsal jsem to sem už víckrát, napíšu zas.

Než si sedneš na motorku, nauč se jezdit na kole.

Radím : začni jazykem maker VBA. V MS office ho máš zdarma, naučíš se v něm zacházet se součástkami Windows, vytvářet vlastní okna, vlastní moduly, vlastní funkce, ovládat a řídit grafiku a hlavně, je to velmi dobrý předstupeň pro VC#.

Na obrázku vidíš normální exceláckou tabulku s vloženými objekty, s animovaným obrázkem a animovaným word artem.

Věř nebo ne, to co vidíš je obyčejný Excel, upgradovaný přes pár základních funkcí, psaných ve VBA.

Výběr programovacího jazyku pro začátečníka
Výběr programovacího jazyku pro začátečníka #2
newbie*
hodnocení

Díky, omrknu to jako všechno - teď je spousta času. :)

hm*
hodnocení

0x

Přidal bych se k *jethro*vi. Je to skoro jedno, jazyk je jen konkrétní varianta popisu, co a jak "to" má dělat.

Spíš si vybírej podle toho, co bys rád programoval. Každý jazyk je někam zaměřený, vhodné úlohy se v něm dají napsat "snadno" a elegantně, nevhodné úlohy složitými oklikami, nebo vůbec. Nebo se podívej do učebního plánu své budoucí školy a začni jazykem, který vás budou učit.

Začínat hrou - nováčci zpravidla začínají hrou. Moderní hry patří mezi to nejsložitější a nejnáročnější, co na PC existuje. Nováček obvykle na hře ztroskotá, nikdy ji nedokončí. Pokud hru, doporučil bych nanejvýš piškvorky (dají se napsat i v textovém režimu).

Trochu mě udivuje, že se začínáš zajímat až teď a přitom jdeš na IT. Přeju ti, abys nebyl zklamaný.

newbie*
hodnocení

Děkuji za odpověď a přání. :)

Zajímám se o tohle celkově déle, hru ještě déle, ale pokaždé mě to odradilo, nemám se absolutně od čeho odrážet.

Zkoušel jsem mnoho aplikací apod. na "nauku", ale nepromluvilo to ke mně. Během prázdnin si asi sednu k nějaké knize/knihám, kde to je pořádně sepsané a zaměřují se tam právě na to myšlení. (Kdyby někdo doporučil knihu, tak budu moc rád. Jednu jsem si našel, čte se hezky, ale u jedné nejspíš nezůstanu.)

joudic*
hodnocení

0x
Pokud mate rozpracovanou hru, tak bych v ni pokracoval.. Predpokladam Unity a C#
doplněno 03.07.19 01:37: C# je lehky a studnice vedomosti je online od youtube po kdekoli.. Ja zacinal na php a ikdyz me programovani uplne nenaplnuje a delam hlavne grafiku a modelovani, zvladnu cokoli v mnoha jazycich i enginech... Drzte se Unity, delejte si mnoho vikendovych projektu a zabavnou formou se naucite myslet jako programator, a vytvaret i slozitou herni mechaniku.. skola vas stejne nenauci nic, co se nenaucite dobrovolne sam a visual basic apod se ucit jsou nesmysly.. Obecne je jen ztrata casu se ucit, co clovek nebude potrebovat.. Stanovte si cil, o co vam jde a jdete za nim, ..pokud jdete po herni logice, ta skola vam stejne bude vicemene k ho*nu a jestli neumite anglicky a mate mozek programatora, vic vam da jazykova skola a google.. True story
newbie*
hodnocení

Přesně tak

anon65534
hodnocení

0x

Rozhodně bych šel do statického jazyka ne do dynamického jako python protože si člověk aspoň pořádně uvědomí jak se s daty vnitřně pracuje.

Na jazyku moc nezáleží spíše jde o to kde se chcete uplatnit, C#, C++ pro hry (většina herních enginů podporuje alespoň jeden) ale pokud chcete i do programů pro počítače tak s C# jsi dost zamklý na Windowsu.

dále tu jsou ještě další jako Rust, Java, Lua, c, pokud zatím žádný pořádně neznáš tak asi nemá moc cenu rozhodovat se podle syntaxe takže si zjistit co chceš dělat a vyber si jazyk který se nejčastěji používá na danou činost

newbie*
hodnocení

C# mi momentálně vyhovuje nejvíce, jenom se ho teď naučit. :D

newbie*
hodnocení

Moc vám všem děkuji za odpovědi, každá mě ovlivňuje a bere lepším směrem. :)

Zaměřím se hlavně na to myšlení a základy, začít hned programovat pac-mana nebyl nejlepší nápad.

Kdyby někdo doporučil knihu, nebo se podělil o svou zkušenost, jak se to naučil budu také moc vděčný.

A vážím si toho, že jsem zde nebyl sežrán zaživa. Zajímá mě to a nevěděl jsem pořádně kde vůbec začít. A to mě to zajímá už poměrně dlouho.

hm*

Ale jo, Pampuch (Pacman) je taky zvládnutelná hra. Jen je třeba se oprostit od nějaké složité grafiky. Koneckonců originální hra taky, pokud vím, byla v "kurzorové grafice". Takže jestli je pro C# nějaká knihovna pro práci v textovém režimu, nebo jestli se tam dá s grafikou okna pracovat jako s nějakým rastrem (jako s velkou "šachovnicí"), tak paráda. Pak se už můžeš soustředit na to důležité, vlastní hru, a výsledky vykreslovat jako "znaky" na odpovídající pozice rastru. A vlastní hra je při použití vhodného algoritmu vcelku jednoduchá.

(Pampucha jsem kdysi napsal v rámci testování ovládání klávesnice a displeje 16x40 znaků do naší technologické řídicí jednotky. Asi žádný zákazník dodnes netuší, že je normálně v sadě použitelných modulů a že by si ho mohli přímo na jednotce zahrát. :-D )

host
hodnocení

0x

Zkuste si z kapesného koupit Arduino a stáhnout si zdarma knihu Miro Božíka - Ako naprogramovať/.... Nebo získejte možnost dostávat novinky ze světa Arduina a tím i zdarma knihu Průvodce světem A/....

Ve škole možná najdete podobné nadšence do programování Arduina a dalších užitečných a zábavných mikro--mikro, robůtků atd. Když už programovat, tak něco zajímavého a užitečného.

newbie*
hodnocení

Koukám na videa o Arduinu často a toužím ho mít. :D

Ale o tomto nevím, takže díky za tip! :)

lmgify
hodnocení

0x

Unity návody

doplněno 03.07.19 09:52:

newbie*
hodnocení

Děkuji za vaší další odpověď. :)

lmgify

Nepřehlédni odkaz na playlist s lekcemi pro Unity, umístěný nad videi. Je tam docela zamaskovaný. :(

jirkajr*
hodnocení

0x

ahoj,

přidávám se k těm, kteří radí

- je jedno, kterým jazykem začneš

- důležité je začít teď hned ptrogramovat to, co tě zajímá a na tom se učit

- docela dobré lekce (včetně C#) a zároveň české diskuzní fórum mají na itnetwork.cz

a na závěr jeden subjektivně laděný komentář: C# je dobrá volba ;)

hodnocení

0x

No, přeptal bych se na té škole. Je trochu nešikovné, učit se víc programovacích jazyků současně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]