Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se vybil Macbook

Od: aplil odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, brutálně mě naštval Macbook, když jsem ho dal uspat a nějak se stalo, že během 20 hodin se kompletně vybil. (což odpovídá proudu 380mA= což se rovná spotřeba normálně zapnutého notebooku s vypnutým displejem). Normálně by se měl notebook přejít do standy po 5 minutách nečinnosti, kde má spotřebu 30mA a vydržel by kolem 13 dní. Mám ho nastavený tak, že nikdy nehibernuje na disk, pouze do RAM. Pro informaci: kapacita baterie: 7500mAh. Power management a absence diod na Macbooku mě vytáčí.

časový popis:

v 5 hodin probuzen s 34%baterie: - nabíjí se
v 6:20 probuzen s 90% z důvodu odpojení nabíječky: usoudil jsem, že už bude nabity dostatečně. Ověřuji, že 30 sekund po příkazu Uspat se přestaly točit větráky
v 6:21 probuzen s 90%baterie z důvodu : due to HID activity (na dobu 70000 sekund)
v 2:20 další den: Sleep důvod = Low power sleep (0%)

na dobu 300000 sekund ! po 3 dnech zjistím že baterka je totálně vybitá a jediné šteští je, že se probudil z hibernace, takže naštěstí tentokrát jsem o nic nepřišel (Jindy se to stalo, že se chcípl a nehibernoval, po zapnutí vše rozdělané ztraceno)

Proč tedy se vůbec zapínal (nevšiml jsem, si že bych se dotkl klávesy/TP)? A proč nepřišel po idle času 5 min do spánku?

Aby nedošlo k mýlce, už jsem naučený, že ten krám pokaždý musí po příkazu uspání do ramky zkontrolovat jak votrok, jestli náhodou neběží větrák, tím že si ho dám k uchu a nebo k oku, protože jinak sakra poznat nejde, jestli je standby.

PS: co v Apple OS znamenájí událo DarkWake a Wake from DarkWake to FullWake? žádný kontroly poště nebo sychronizace a kraviny nepoužívám

Proč na Apple je to takováhle ruská ruleta, zatímco u jiných notebooku vím, že když je v spánku, tak to tak bude

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zkuste před uspáním zrušit veškeré sítě - bluetooth, wifi - některé přístroje se snaží připojit a aktualizovat, i když naoko spí. Pak je možná závada HW, případně přímo baterie.

doplněno 12.06.19 21:57: Pak je vadná baterie, případně část z ní... Reklamujte nebo kupte novou
doplněno 13.06.19 21:59: Vadná baterie může být i nová. Vy jste nenabil na 100%. Zkuste to... Nebo s tím zajděte do servisu, když tak reagujete... Tam vám odpoví ke spokojenosti ;)
aplil
hodnocení

Vždy před uspáním ověřuji, že obojí je vypnuté. Nevím, jaká závada HW by to měla být. Nebo baterie, výpis pmset -g log | grep -vi asser ukazuje, že se probudil a běžel 17 hodin až do nuly. Maximálně se dá říci, že toto chování baterku poškozuje (ale stává se zřídka), po většinu času hlídám, že stav nabití nepřekročí hodnoty 15% a 80%, optimum 30-70. Baterie je opotřebaná z 10%.

aplil
hodnocení

Proboha proč by měla být vadná baterie? Vždyť se o ni starám dobře a ani žádné známky vadnosti baterie nepozoruji a ani nic takového mě nenapadá. kapacita 90% původní kapacitě je spektakulární (na stovky cyklů a jednotkam let), mnohé lenova, hp, delly už 10% ztratí do půl roku. Jak jste přišel ,že by zrovna baterie měla být vadná?

aplil
hodnocení

Ten notebook je starý, mám ho 4 roky (toto letí, ale stále je to super macbook vlastně je to 6 let starý model) nikdy jsem nepozoroval (ani teď) problémy s baterií. Samozřejmě že občas ho dobiju na 100% (někdy cíleně, když vím, že budu potřebovat bez zdroje mít dlouho zapnutý; někdy omylem, když nehlídám, protože ty krámy apple nemají bios nebo možnost nastavit meze nabíjení jako Dell) . Problém není ,že se vybil po 17 hodinách provozu, nestěžuji si na kapacitu baterie, ale že z nějakého důvodu se neuspal nebo probudil, když (ne)měl.

Víte, ono se těžko radí na dálku... a v případě potíží s počítači bez možnosti mrknout se pod ruce tazatele už vůbec není lehká věc. Z popisu problému bych ze svých zkušeností viděl potíž v chybě HW - a teď světe hledej.

Pokud tedy baterie během dne je ok a řešíte problém vybíjení přes noc, změní svůj názor (začínám popis chápat) - počítač se nevypíná do spacího režimu, přestože ho zavřete...

HW tedy nepozná, že je NTB zavřený a pořád mu poští šťávu - tj. vybíjí baterii. Lze jej vypnout? Vybíjí se stále? I v případě, že je baterie odpojena (pokud ji lze vyjmout)?

Pokud vypnutí NTB zabrání vybíjení baterie, je to nejrychlejší a nejlevnější způsob "opravy". Jinak servis a řešit diagnostikou.

pi*
hodnocení

0x

A co takhle zjistit která/é aplikace běží když mají spát?

aplil
hodnocení

Nějak přesně nerozumím aplikace běží " když mají spát" -
jak zjistím které to jsou a jak zjistím, které mají spát?
A co přesně znamená že běží? podle čeho definovat? podle toho že vlákno daného procesu provádí instrukce(Running) nebo když vlákno ne-spí (Waiting)?
běží mi toho dost: finder, chrome, konzole a v ní nic.
Například "aplikace" caffeinate -is , dělá to, že brání spánku (avšak proti zavření víke macbooku neudělá nic!), a přitom a po po nějaké inicializaci už moc instrukcí nevykoná.

Nebo to mám zjistit z pmset -g log - zda tam je něco je že něco brání uspání?

A terazky mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom absurdný?

Vážený tazateli - není možné vám pomoct přes web. Máte příliš mnoho různých otázek, přitom problém s jejich odpovězením nevyřešíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]