Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne. Začal se mi podivně chovat webový prohlížeč, respektive oba. Standardně používám Operu, zkoušel jsem i Microsofťácký Edge. Vpravo nahoře mi vyskakuje okénko s jakousi seznamkou, na jakékoliv stránce. To je jedna věc. No a druhá... při kliknutí kamkoliv na stránce, do vyhledávacího políčka, na odkazy, tlačítka, zkrátka při jakémkoliv kliku na webové stránce se mi otevře další záložka s reklamou pokaždé na něco jiného... Nevíte co jsem to kde mohl chytit? Antivir nic nenašel a mezi programy také nevidím nic podezřelého. Zřejmě mě nemine reinstal že?
Antivir hledá viry... vy potřebujete anti-malware, neboli soft, co odstraňuje adware, spyware, scareware...
Adware - (advertising-supported software) reklamní software : změna chování systému, především internetových prohlížečů - běží pomaleji, odkazují se na jiné stránky, mění domovské stránky, mění položky v seznamu oblíbených odkazů, obtěžuje s reklamou, vyskakují tzv popup okna, atd.
Spyware - (spy software) špionážní software. Získávání citlivých informací - čísla bankovních účtů, přihlašovací údaje, emailové adresy, ale také třeba seznamy navštívený stránek, nainstalové programy...
Scareware - (scare - software) - děsící program. Typicky vás vyděsí tím, že máte zavirovaný počítač a pro odvirování si máte stáhnout nějaký pochybný program.
Doporučuji antimalware MBAM -> malwarebytes.com/...
a Superantispyware: superantispyware.com/...
Pokud už jednou máte v PC virus a Váš antivirus mlčí, je možnost, zkusit jich vícero(obyčejně, nikoliv současně). Ve vašem případě se obyčejně můžete třeba stavět na hlavu ale vždy může být vir někde nahraný, maskovat se, spouštět se, třebaže právě použijete prohlížeč u kterého nebudou projevy tolik patrné. Pokud je to možné, je třeba vrátit zpět naposledy funkční stav systému "backup system, restore...", případně použít bitovou kopii systému a znova nahodit. Je potřeba, naučit se základním zásadám bezpečné práce s PC - v opačném případě, budete tohle řešit každý týden. Na hrátky s podezřelým obsahem se v krajním případě dá použít virtuální mašina, respektive OS, nikdy hlavní systém, tam musí být čisto jako v "kapličce".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.